November 19-e a férfiak napja.

A nemzetközi férfinapot 1999., Magyarországon 2009. óta ünnepeljük. A férfinap célja elsősorban a fiúk, férfiak egészségére és a nemek egyenlőségére való figyelemfelhívás.

E jeles nap keretében néhány speciális, férfiakat érintő egészségügyi szempontra hívjuk fel olvasóink figyelmét, amelyek segítséget jelenthetnek a partnereinket, fiúgyerekeinket, szüleinket, férfi rokonainkat, ismerőseinket - s a társadalom férfitagjait érintő problémák ismeretében, egészségük megóvásában, s nem utolsósorban a velük való pozitív viszonyulás kialakításában is.

A nőnaphoz hasonlóan a férfinap lényege sem az ünneplésben, hanem a kis, ámde folyamatos odafigyelésben, figyelmességben s abban rejlik, hogy évente egyszer időt szánunk felköszönteni azokat, akik társként (partnerként, munkatársként, vagy "csupán" embertársunkként) állnak mellettünk.

Egészség

A férfiak egészsége legalább akkora figyelmet érdemel, mint a nőké, de a kérdést nem árt annak függvényében kezelni sem, hogy a férfiak várható élettartama a nőkénél a világ szinte minden országában rövidebb.

Bizonyos betegségek szempontjából a férfinem tagjai egyértelműen veszélyeztetettebbek  - ilyen többek között a magas koleszterinszint, amely nagyobb arányban okoz szívrohamot a középkorú férfiaknál.

Az Epidemiology című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján náluk a magas koleszterinszintnek olyan negatív szinergizáló hatása ismert, amely a nőket nem jellemzi. Mindez azért is probléma, mert - sok más betegséghez hasonlóan - a két nem kezelése a gyakorlatban nem különbözik, ezért a hatékonyság növelésének érdekében mind a gyógyszerek tesztelésénél, mind a kezelések kialakításánál fontos volna figyelembe venni a nemekre vonatkozó, speciális egészségügyi, biológiai és pszichés jellemzőket.

A kutatók 1995 és 1997 között felvett, vérmintákat is tartalmazó kérdőíves adatokat elemeztek, több mint 65 000 embertől. Feltételezésük, hogy a női nemi hormonok védettséget biztosíthatnak az első szívrohammal szemben (60 éves kor fölött a férfiakra vonatkozó negatív arány már nem mutatkozott).

A vizsgálat végén a prevenció fontosságát is hangsúlyozták.

***

A brit Nemzeti Rákkutatási Hálózat (NCIN) és a Cancer Research UK elnevezésű szervezetek tanulmányának megállapítása szerint a mindkét nemet érintő ráktípusok esetében a férfiak 60 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek és 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg. Ez a fokozott rizikó szintén szükségessé teszi, hogy az eddigieknél jobban figyeljünk mind az egészségükre, mind a megelőzésre.

A nemek közötti eltérésnek ismert biológiai okai nincsenek – egyetlen megoldás tehát a prevenció, egészségesebb életmód és fokozott figyelem, továbbá a férfiakat érintő, egészségmegőrző programok és kezdeményezések aktív állami és társadalmi támogatottságának szorgalmazása.

A 2006-os és 2007-es években a rákbetegségekre vonatkozó brit adatok alapján a férfiak 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban, a betegség megjelenésének kockázata pedig 16 százalékkal nagyobb, mint a nőknél.

Az egészségtudatosság előmozdításában fontos lehet a női partner, rokon, családtag aktív közreműködése is, hisz amiben a nők járnak előbbre, abban nekik kell segíteniük a férfiakat. Jelentős, hogy az egészségtudatosság benső igénnyé váljon. Ne bánjunk kisgyerekként a férfiakkal és ne helyettük akarjuk megóvni az egészségüket, hanem felelős, felnőtt emberként beszéljünk velük a megelőzés és rendszeres egészségügyi ellenőrzés jelentőségéről, biztosítva őket, hogy mindezt józan és következetes döntésnek, nem pedig gyengeségnek látjuk bennük. Jusson eszünkbe, hogy mi sem annak örülnénk, ha egyfajta "gyámság alatt álló" lényként bánnának velünk azokban a dolgokban, amelyekért hagyományosan ők feleltek.

Az egészség fontossága mellett hangsúlyozzuk, hogy szerettünk mind önmagáért, mind értünk foglalkozzon eleget a kérdéssel, hiszen a család többi tagjának még hosszú ideig szüksége lesz a társaságára, családban való jelenlétére.

***

A két nem a stresszre sem ugyanúgy reagál: főképp a szív- és érrendszeri, valamint pszichológiai válaszok eltérőek, amelyeket figyelembe kell venni a kezelések és a szívbetegség kockázat értékelése során, mivel a stressz akár meg is duplázhatja a szívroham kockázatát.

A Dr. Zainab Samad (Duke Egyetem) csapata által vezetett kutatás szerint a stressz a nőknél negatív érzelmeket generál, amely a miokardiális infarktus esélyét növeli, a férfiaknál viszont a vérnyomás és a pulzusszám tekintetében okoz nagyobb változást.

Érzelmi élet – avagy mégsem olyan érzéketlenek a férfiak

Régóta ismert sztereotípia a férfiak érzelmekkel, illetve azok kezelésével kapcsolatos, a nőkétől a szakemberek szerint különböző hozzáállása. A jelenleg is uralkodó nézőpont alapján mind önmaguk, mind mások előtt hajlamosak az érzelmeik nehezebb megfogalmazására, korlátozottabb kifejezésére vagy egyenesen elfojtására.

Bizonyos érzelemfajtákat és megélési módokat ezzel egyidejűleg nem csak tolerál, de el is vár tőlük a társadalom: ilyen lehet a veszélyhelyzetben "kötelező" düh, agresszió, vagy az összetettebb és többszintű emóciók közül a (szakmai) ambíció és szociális dominancia igénye.

Fentiek eredményeként a kisfiúk kevésbé tanulják meg érzelmeik hatékony kinyilvánítását és feldolgozását - amely kislányoknál is mutathat hiányosságokat, hiszen esetükben az érzelmi kiszolgáltatottsággal és gyengeséggel azonosítják az "elvárt" megélési módot - holott a megfelelő önuralommal, önreflexióval, megértéssel és tudatossággal átélt (hatékonyan feldolgozott) érzelmek a személyiség egységét erősíthetik.

Sokan talán el sem hinnék, hogy a férfi (részben a rá jellemző elvárások miatt is?) esetenként a nőnél érzékenyebb, érzelmesebb és belül akár érzelmileg sebezhetőbb is lehet.

Egy 2014-es kutatás következetése, hogy bár a nők néznek több romantikus filmet, mégis a férfiakat befolyásolják jobban a romantikus klisék a párkeresés során. A szakemberek kiindulópontja, hogy a nők hatékonyabban képesek különválasztani a látottakat a valóságtól és hajlamosabbak a helyzetek racionálisabb értékelésére.

„elképzelhető, hogy addig-addig etették egymást ezzel a dumával, hogy tudod a nőket leginkább úgy billented le a lábukról, ha valami romantikusat teszel, egy kis virág, édes szavak blabla, vacsora, hogy végül is egyre jobban kezdtek ők maguk hinni ebben a dologban”

A kutatás szerint abban is több férfi hisz, hogy létezik szerelem első látásra – illetve az elsöprő érzelmeket is ők igénylik jobban.

Az eredményeket egy 2016-os, amerikai felmérés is alátámasztotta.

Mindez a környezet (és a nők) hozzáállásának szempontjából azért is fontos, mert bár erősen kerülendő a vágyott érzelmek férfire vetítésének pszichés művelete – de arról sem szabad megfeledkezni, hogy az „érzéketlennek” gondolt férfiak gyakran rendelkeznek „gazdagabb” és differenciáltabb érzelmi élettel, mint azt első látásra mutatják.

A negatív sztereotípiákra a férfi épp úgy elutasítással és magába zárkózással reagálhat, mint a kifejező érzelmi élet erőltetésére: a leghasznosabbnak tehát a semleges és nyitott hozzáállás tekinthető.

Egy kis érdekesség a végére

Egy friss "vakteszt" tanulsága: másképp reagálnak a férfiak és nők a művészeti alkotásokra, annak tudatában, híres alkotó művéről van-e szó.

A Psychology & Marketing nevű szaklapban megjelent, a Michigani Állami Egyetem által végzett kutatás során 518 önkéntes résztvevőnek két-két, számukra ismeretlen festményt kellett értékelniük, melyekhez kitalált festők életrajzai tartoztak. Ezek egy része egy "hiteles", egész életét a festészetnek szentelő művészről szólt, más részük viszont egy festeni csak nemrég kezdő, „amatőr” alkotót mutatott be.

A résztvevőkre önkéntelenül is a „hiteles” önéletrajzhoz tartozó alkotás tette a kedvezőbb benyomást, ám e hatás erősebb volt a férfiaknál, mint a nőknél. Ők voltak azok is, akik a fiktív életrajzok alapján annak függvényében voltak hajlandóak sokkal többet fizetni egy-egy képért, hogy tudták, kinek a műve.

A nők szintén tekintetbe vették a művész hitelességét, de náluk maga a műalkotás kinézete volt a döntőbb szempont.

A kutatást vezető Stephanie Mangus szerint a férfiak általában számukra ismert tényezőket használnak fel (ez esetben a művész "márkáját") a döntéshozatalhoz.

Mindez azonban rizikókat is rejthet; emiatt kiemelt a tudatos kontroll jelentősége.

Amennyiben a férfiakban munkálkodó, önkéntelen megfelelésvágy az ok, a racionális mérlegelés hatása még jelentősebb – hiszen ez az a tényező, amely komolyabb területeken is akadályozhatja a hatékony érdekérvényesítést, például a bántalmazott férfiak esetében a hagyományos férfiképnek való megfelelés és a környezet megítélésétől való félelem gátolhatja a segítségkérés folyamatát.

***

A fenti kockázatok, veszélyek, rizikók, feladatok, ismeretek nem csak a férfiak világnapján fontosak, hanem az év minden napján – hogy társunkat, rokonainkat, barátainkat, férfi ismerőseinket a nőkkel egyenlő, mégis speciális férfiigényekkel és tulajdonságokkal rendelkező embertársainkként tudjuk kezelni.

Maga a férfinap sem csupán az ezekre való figyelemfelhívásról szól.

Ne felejtsük el őket megköszönteni, ezzel köszönve meg egész éves kitartásukat, mellettünk állásukat, a velük töltött értékes időt, közös élményeket, családban végzett munkájukat - egyszóval azt, hogy vannak nekünk.

 

Update 2019 - Boldog "rosszfiúnapot"! :)

https://melmagazine.com/en-us/story/nice-guys-actually-do-get-laid-more

Update moziszezon. :)

https://www.businessinsider.com/top-movie-genre-women-love-is-action-and-only-9-prefer-romance-2018-3

Update előző téma:

A dacból haszonmaximalizáló "gyenge" nőkön túl -, akiknek azért se kellenek nem erős/nem gazdag férfiak (mert a gyengével se boldogultak, ezért a férfi legyen "erős" helyettük is) - újabb fricska a nyugati világ modern patriarchátust hirdető médiadivatjának (amiből ha bejönne se lenne több egy következő "Idomított férfi" szezonnál):

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407518790103

Rosszfiút keresni divat, a "jófiúkat" pedig vélhetőleg vagy egyéni okok miatt kerülhetik bizonyos nők (jófiúsága ellenére se tetszik), vagy "úgyis mindegy" alapon, mert velük sem tudtak boldogulni illetve észrevették, hogy saját "gyengeségeik" miatt a "jófiú" is csak jobb híján őket választaná.

Lényegében egy másik nézőpontból a nők kevésbé és jobban rátermett/boldoguló csoportjáról beszélhetünk, ahol az egyiknek ugyanaz a férfi "jófiú" lesz, míg a másiknak szinte mindenki "rossz".

Felesleges azért hibáztatni a lányokat, ha úgy érzik, hogy ők csak kompromisszumos megoldás lehetnének, illetve őket legfeljebb az újabb elszalasztott szexlehetőség miatt sajnálják - ezért haszonmaximalizálni kezdenek. Az eltúlzott, sztereotipikus igényesség nőknél is gyanús.

Míg nem veszik figyelembe, hogy nagyobb egyéni különbségek lehetnek nő és nő között, mint férfi és férfi vagy férfi és nő között, minden tanulmány szükségszerűen pontatlan. Ugyanígy árnyaló tényező, hogy a gyengébb és érzelmileg függőbb nő nem csak megalkuvóbb, hanem minél gyengébb, annál erősebb férfit akar választani.

A "rosszfiú" választásának további járulékos haszna a felelősség áthárítása is: "velem semmi baj nincs, én érdekes vagyok, azért hagyott el, mert mindenkivel ilyen."

Továbbá: "én komoly kapcsolatra és érzelmekre vágyom, de önhibámon kívül nem jön össze" (akivel igen, azt én hagyom ott) - ilyenkor nőként azzal nem kell szembenézni, ha valaki mégse akar elköteleződni olyan nagyon senkihez.

Vidám téma saphioszexuális olvasóinknak. :)

https://digest.bps.org.uk/2019/03/04/your-romantic-partner-is-probably-less-intelligent-than-you-think-suggests-new-study/amp/

Ez a tanulmány nem szintlehúzók körében készült, biztos azért is vannak még mindig együtt. ;)

"Gignac and Zajenkowski also examined whether the men or the women in their sample were better at estimating their partners' intelligence. According to some evolutionary psychologists, because the responsibility of pregnancy, childbirth, and usually childrearing, falls more directly on women, they should be pickier than men about the kind of person they choose to reproduce with. If true, it would make sense for women to have evolved to be more perceptive than men of differences in other people's intelligence. Yet the researchers found no evidence of this..."

Mai utolsó, mindenki válassza ki az alkatának megfelelőt. ;)

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190121192041.htm

https://www.iheart.com/content/2019-02-15-study-women-with-big-butts-are-smarter-and-produce-smarter-children/

Nicsak. :)

https://news.ucr.edu/articles/2019/01/30/fathers-are-happier-parents-mothers-new-study-shows

https://www.ispo.com/en/trends/study-outdoor-sports-make-women-happier

Ami persze nem a boldogság kizárólagos forrása...

Férfiak figyelmébe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6231265/

Tessék szépen megmaradni a hobbi szintű fitnesznél. ;)

https://www.bbc.com/news/amp/health-38206920

Nicsak kettő. ;)

https://www.childandfamilyblog.com/early-childhood-development/divorce-early-child-development-overnight-stays-fathers/

https://www.childandfamilyblog.com/child-development/parents-divorce-regular-overnight-stays-dad-best-young-children/

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170202090823.htm

Ennek fényében hogyne lenne meglévő kapcsolaton belül is fontos? A hangsúly a gyakorlati apaságon van, nem pedig a névlegesen (a gyakorlati apai utódgondozást nem ismerő, nem monogám fajoknál ezért is jelentősebb a nőstények erős közössége a hímek valós jelenléténél...)

Update - 2019; újabb vicces ötletet valószínűsít a tudomány. ;)

https://phys.org/news/2019-01-fruit-promiscuity-evolutionary-males.html

"Over the last 50 years biologists have realised that females in most animal species mate with multiple males in their lifetimes, in contrast to Darwin's Victorian ideas of the monogamous female."

"In particular, males were favoured who were good at mating multiple times with the same female."

A szexuális kötődésre és "monogámiára" nem a nőstények kötődése és "monogám" hozzáállása készteti a hímnemet - ellenkezőleg. Előbbi általában hím poligámiához vezethet.

"The researchers looked at closely-confined small groups, which is a relevant model for many species but is also likely to explain why the males ended up repeatedly mating with the same females rather than seeking new mates."

Promiszkuitás esetében a hímek próbálnak a jobb génekkel rendelkező nőstényekkel minél többször párzani, ezzel maximalizálva a "magszórókkal" (vagyis magszóró stratégiával) szemben a sikeres szaporodás esélyeit.

https://www.labonline.com.au/content/life-scientist/article/promiscuous-female-fruit-flies-alter-behaviour-in-males-572514148

"Once the female flies were genetically changed to become more promiscuous, sexual selection switched from favouring males who gain more mates (good at enticing) to favouring males who are better at post-mating competition (good at fertilising). While long theorised, this is the first time researchers have been able to show direct experimental proof of this theory.

(többször ugyanazzal a nősténnyel => monogámia)

“We found that when females mate promiscuously, male attractiveness is less important,” Dr Morimoto said. “Instead, having a large ejaculate might be what males need to win the war.”

The researchers also found that the male flies repeatedly mated with the same female in order to increase the chances of their sperm fertilising the female’s eggs. These males were particularly favoured by the females."

"“This demonstrates that males adjust their sexual behaviour in response to the females’ promiscuity,” Dr Morimoto said."

"The researchers noted that they looked at closely confined small groups, which is a relevant model for many species but is also likely to explain why the males ended up repeatedly mating with the same females rather than seeking new mates. Seeing what happens in larger, more dispersed groups will be an important future step for understanding how promiscuity interacts with ecology to shape sexual selection."

Update:

A reál téren erősen hanyatló "nyugat" (a fiúk mindössze 10-12%-a választ reál pályát a keleti 50%-hoz képest, a teljesítményük pedig minden nemzetközi teszten gyengébb) kezdi felfedezni a távol-keleti, élvonalbeli módszereket.

http://www.chinadaily.com.cn/a/201901/28/WS5c4e5bf2a3106c65c34e6c24.html

http://www.chinadaily.com.cn/a/201901/31/WS5c523511a3106c65c34e76d3.html

Shanghai jelenleg a matematikából legjobban teljesítő, egyben azon kevés térségek egyike, ahol a magas követelmények és reál központú oktatás következtében a lányok matematika teljesítménye a magasabb.

Kíváncsian várjuk, a módszerek hasonló eredménnyel járnak-e majd a hajdani teljesítményük romjain vegetáló nyugati országokban is. ;)

Teljesítmény és nemek:

https://data.oecd.org/pisa/mathematics-performance-pisa.htm

https://www.scientificamerican.com/article/anything-boys-can-do/

"In particular, they examined variance—roughly, how spread out scores are. Two patterns emerged, they report in a paper in the January issue of the Notices of the American Mathematical Society. The first is that males’ and females’ variance is essentially equal in some countries. The other is that the ratio of males’ to females’ variance differs greatly from one country to another. These ranged from 0.91 to 1.52 (where a ratio of 1 means the two sexes’ variance is equal, and a number greater than 1 means males’ scores were more spread out than women’s).

The finding that males’ variance exceeds females’ in some countries but is less than females’ in others and that both range “all over the place suggests it can’t be biologically innate, unless you want to say that human genetics is different in different countries,” Mertz argues."

A térérzékelés nyilván veleszületett és segítheti bizonyos pályák elérését (pl mérnöki) - viszont nem korrelál az általános IQ-val, ami miatt a tesztekbe elvileg (a színlátáshoz hasonlóan) be sem kerülhetne (a nyelvi feladatok minden teszten a szövegértést/logikát mérik, nem a "magolást")

a szöveget megalkotta: Kalechtor  2016.11.19. 05:52
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása