A kutatók laboratóriumban kitenyésztett idegsejteknél azt tapasztalták, hogy a nagy adagban bevitt nemi hormon beindította a programozott sejthalált. A neurológusok szerint a túl sok nemi hormon beavatkozik a sejtek jelzőrendszerébe, és ez indítja be az önpusztító programot. Ugyanakkor a tesztoszteron normális koncentrációja nem befolyásolja az idegsejtek életképességét.

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, egyfelől a testi fejlődést, másfelől pedig az emberi viselkedést is irányítja. Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy a nagy adag férfi nemi hormon bevitele a szervezetbe agresszív magatartást, túlzott izgatottságot, valamint öngyilkosságra való hajlamot vált ki.

Ugyanakkor az egész világon elterjedt a testépítők között ez az anabolika, csak Németországban százezrek használják. Az anabolika azoknak az anyagoknak a gyűjtőfogalma, amelyek elősegítik a testben a fehérje építését. A tesztoszteron mellett mesterségesen előállított szteroidok is forgalomban vannak, amelyek hasonló hatást váltanak ki. A kutatók úgy vélik, hogy az anabolikus szerek veszélyes mellékhatása lehet az idegi változás is, amit a túlzott tesztoszteron értékek okoznak.

Forrás: http://www.ng.hu