Ahány ember, annyi látásmód. Ez egy abszolút szubjektív cikk. A valósággal történő bármi egyezés csak a véletlen műve. Azért van köze, de ne vegyük véresen komolyan.

Egész jól beoszthatóak csoportba a férfiak a feminizmushoz való hozzáállás terén. Kevés csoport van, de azok nagyon is elkülönülnek. Róluk szeretnék most kicsit írni. Kezdjük hát az elején.

A férfiak hozzáállása alapból másabb a feminizmushoz, mint a nőké, hisz az érme másik oldalán vannak. Nem feltétlen elég csak a problémát említeni, hisz nem élik át, ezért a legtöbb problémát nem is érthetik. E miatt a tényező miatt a többség kritikusabb, jobban figyelik, hogy milyen hatással lehet a feminizmus a jövőre. Nincs rajtuk a belső kényszer, hogy ledobják azokat a problémákat, amiket a nők le akarnak dobni. Ide nem kell érzéketlenséget képzelni, egyszerűen csak nem ugyanaz a társadalmi beállítottság, a nyomás a társadalomtól. Ezért is tény, hogy a hozzáállás változatos.

Elnagyolva, a típusok lehetnek:

az ellenálló,

a nemtörődöm,

a segítő,

és az aktivista.

Nézzük csak, hogy szerintem mit takarnak ezek a csoportok.

Ellenálló: Nem kell sokat írnom róla, hisz ettől zeng minden. Minden maradjon a régiben, hisz szerinte minden jól ment. Akkor meg minek a változás? Egyre kevesebb van belőlük, hisz őket is éri kényszer, hogy változzanak. Itt nem feltétlenül a vicsorgó feministákra kell gondolni, lehet akár anyagi kényszer is.

Nemtörődöm: Ez egy ingoványos terep. Talán ez a legnehezebben megfogható. Azt csinál, amit akar, nem segít, de nem is tart vissza. Az viszont biztos, hogy hamar reagál az őt érő valós/vélt veszélyre. Ez talán a legnagyobb a csoportok közül. Sokan tényleg nem értik, hogy mi folyik a nőknél, mert náluk nem áll fenn az a helyzet. Vagy nem látható számukra, például ilyenek a négy fal között történő dolgok. Nincs gond náluk, vagy nem őket érintő a probléma, akkor minek foglalkozni vele?

Segítő: Ez az a csoport, mely próbál változni kisebb, nagyobb sikerrel. Van aki eleve jó környékről származik, ezért fel se tűnik neki az, hogy segít. Csak csinálja, amit eddig látott. Ezt a kategóriát nem szokták észrevenni, de ezt a csoportot általában nem is zavarja, hisz nem alamizsnáért csinálja.

Aktivista: Elsőre jobbnak tűnik, mint a Segítő kategória, de pont, hogy semmivel sem jobb. Had fejtsem ki. Segít, részt vesz a tüntetéseken, ott is inkább aktív résztvevő. Ellentétben a Segítővel inkább aktív résztvevő. Ettől szoktak a többi kategória tagjai kiábrándulni. Nehéz eltalálni nekik azt a szintet, hogy a változtatás ne fajuljon mocskolódássá, lenézéssé, gyűlöletbeszéddé. Ebbe a kategóriába tartoznak például az „Én gender tudományt tanultam, tehát értelmiségi vagyok! Véget ért a cis férfiak ideje!”. Na, az ilyen férfiak megjelenése után szokott igazán eldurvulni a helyzet a többi férfi részéről, főleg ha pár nő is rásegít az Aktivista csoportra. Ilyenkor tényleg elszállt a többi csoport tagja, mert gyakran a férfilétet, értékeket, magát a férfi lelket kezdik el gyalázni. De inkább leállok ezzel, hogy visszatérjek a témához.

És még így is nagyon változékonyak a csoportokon belül a dolgok. Ahány férfi, annyi gondolat, de ez a nőknél is így van.

A másik fontos rész az, hogy a férfi „magányos farkas” típus. Maximum a helyi „bandával” szokott valamit csinálni. Nem igazán hatja meg az, hogy például a világ másik végén mi az anyagi helyzet. Sokkal jobban mozgósítható, ha a környezete, a „falkája” érintett. Szerintem ez még a vadász közösségből maradt meg nekünk. Ezért nem igazán reagálnak a legtöbbször. Minek, hisz helyben megoldják. Még arról se tudok, hogy országos szinten összefognának valami ellen. Nagyon nyomósnak kell lenni a dolgoknak, hogy kitegyék a lábukat a területükről.

Azonnal cselekednek is ösztönösen, példákat hallunk, hogy akár az életüket is áldozzák, szóval tettből nincs hiány, csak az ösztönzésből. Mondhatjuk úgy is, hogy maga miatt cselekszik, nem pedig a közösség érdekében. Bér ez is nagyon kicsavart szöveg, inkább az, hogy magáért, amiből haszna származik.

Ezen dolgok miatt nem fogunk soha nagyobb feminista férfiakról (tekintsünk el az Aktivista csoporttól, mert legtöbbször pont, hogy rontanak a megítélésen) hallani, akik segítenének a férfikép átalakításában. De olyanokról esetleg tudhatunk, akik megfelelően éltek!

Pontszerűen változnak inkább, egyesével, „falkástul”, de utána hosszabb ideig is fent maradhat az az állapot. Erősebb a szelekciójuk, aki nem felel meg, azt kipenderítik így kell ezt érteni.

Most egyelőre ennyit, remélem nagyjából más is így látja.

DAVE  

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.10.19. 18:08
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása