Mindkét nem számára értékesebb és vonzóbb a másikban a „háziasság”, mint a klasszikusan "férfias" tulajdonságok - erre az eredményre jutott egy agyi válaszreakciókat mérő, ausztrál kutatás. A meglepetést főleg a nők reakciói okozták.

A 20 pár részvételével végzett kutatásra a megbízást a Sunbeam adta.

"Real Men Cook is the result of a high tech study conducted by Sunbeam that looks at women's physiological and emotional responses to their male partners doing domestic chores and compares this against more stereotypical 'manly' activities such as watching sports, D.I.Y, sawing wood or drilling holes.
 
A first of its kind in Australia and conducted by Neuro-feedback U.K. company MyndPlay, the experimental study revealed that men clued up on culinary capabilities fare better than their macho counterparts when it comes to women's arousal and happiness."

A vizsgálatban közreműködő MyndPlay eredményei alapján nem csak maga a főzés, hanem a mérési adatok szerint majd minden konyhai tevékenység „szexibbnek” bizonyult a maszkulinnak tartott gesztusoknál - ami megfelelő indok lehet, hogy a férfiak ne ódzkodjanak többé egy jó vacsora, ebéd, vagy egy finom kávé készítésétől a kedvesüknek.

szó szerint "boldogabbá teszik a nőket", továbbá az izgalmi szintet is jobban megemelik a macsó viselkedés helyett konyhai feladatokat végző férfiak...

A párok tagjai EEG készüléket viseltek, amely a pozitív illetve negatív reakciókat méri az agyhullámokban - továbbá GSR készüléket, amely a bőrön keresztül méri le a fiziológiai válaszreakciókat. A kapott számadatokat agykutatók számítógépek segítségével elemezték, leszűrve a partnerek érzelmi (vonzalmi) hozzáállását.

Az eredmények alapján a férfipartner hajszálnyival vonzóbb volt ha süteményt sütött (57,5%), mintha fúrógépet használt (55%). Még jobb eredmény született azt illetően, mennyire értékelik a nők, ha párjuk kávét készít nekik: ez 10-ből 7 nőből váltott ki pozitívabb fogadtatást a hagyományos előzékenységi formáknál - mint például az ajándékozás.

"This combination of technology was studied by people in white lab coats operating computers — neuroscientists — who found that making a cake made women more aroused than when a guy used a power drill, with the score 57.5 percent on the cake mixing compared to the drill’s 55 percent.

Even better, apparently seven out of ten women felt that the man making a coffee was like him giving her a gift, with the skin response telling the scientists that.

And if the guy cooks for the girl? Well that rates even higher, with the blender operation scoring 65 percent, slightly higher than the 60 percent which were attracted to sawing wood in half, and much higher than the 32.5 percent who were impressed their guy could follow instructions and build a small table from their local flat-pack furniture seller."

Dr. Nikki Goldstein párkapcsolati szakértő szerint a nők ma már másra vágynak a férfiaktól, mint régen. Nem mindig olyan partnerre van szükségük, aki képes megjavítani a dolgokat vagy ért a szerszámokhoz. Az egyre gyorsuló társadalomban ennél figyelmesebb, "mindennapibb" gesztusokra van szükség - ennél fogva lehet imponálóbb, ha a férfi inkább egy finom ételt, vagy kávét készít.

"The experiment put 20 real life Australian couples through scenario based scientific testing to determine what duties carried out by the man made the woman the happiest and most sexually stimulated. For example, hand crafting a coffee or mixing a cake both outperformed using a power drill or sawing wood."

Felesleges többé különbséget tenni a "klasszikusan nőies" és "klasszikusan férfias" munkafolyamatok között, mindebből ugyanis az következne, hogy mindkét nem tagjai hagyományosan "nőies" hozzáállást és tevékenységeket várnak a partnerüktől, mivel általában véve többre értékelik (és pozitívabb érzelmekkel, továbbá magasabb fokú szexuális vonzalommal "díjazzák") azokat más, "férfiasnak" tartott gesztusoknál.

A hagyományos férfiértékek válsága más téren is megmutatkozik. A puszta fizikai erő jelentősége a modern társadalmakban erősen lecsökkent, illetve az évszázadokig otthon, "házimunkaként" végzett fizikai munkafolyamatok családból munkaerőpiacra való beáramlása is elidegenítette hagyományos szerepétől a férfit: a házakat kőművesek építik fel, a mezőgazdasági munkákat erre szakosodott vállalkozások ellenérték fejében végzik, a karbantartási folyamatokat cégek alkalmazottai látják el szintén fizetésért - mindezeket szinte soha nem a közvetlen családjuk, nőpartnerük, hanem csupán "idegenek" számára. A modern technika előretörésével az otthoni szerelgetés sem maradhatott a férjek "nélkülözhetetlen" hatásköre: kiváltották az ezzel foglalkozó szakszervizek.

A régen "családon belül" ellátott, tisztán férfiasnak tartott (ám néhány momentumában fokozatosan megszűnő, vagy részben női területté alakuló) feladatokért ma az "ellenérték" a munkavállaló munkaerőpiac által garantált fizetése, s nem a feleség hálás tekintete - miközben a hagyományosan női területek jelentős részét nem váltotta ki teljesen a közétkeztetés, a mosodák, vagy a takarító vállalatok (bár más részüket kiváltották a varrodák, pékségek, ételfeldolgozó üzemek és kistermelők).

Forrás: Using appliances to cook attracts women, says a study from Sunbeam

Women find men most sexy when they're working in the kitchen... NOT when carrying out 'manly' tasks, new research reveals

"The GadgetGuy’s team of reviewers don’t need a reason to get in the kitchen, but if you know a guy afraid of standing in front of the stove, operating a mixer, or working a cup like a barista, here’s a good reason to get him cooking: it gets the girls. According to some new research that was commissioned by appliance maker Sunbeam, cooking is sexy."

Két előbbitől független tanulmány is hasonló eredményre jutott. Egy 2010-ben végzett, 3500 párt évekig elemző kutatás szerint a válási kockázat akkor a legalacsonyabb, ha a pár férfitagja magas szinten vesz részt a házimunkában, függetlenül attól, a felesége dolgozik-e. Illetve egy 2014-es vizsgálat alapján a szexuális elégedettséget is növeli, ha a férfi is részt vállal a klasszikusan "nőies" feladatokból. Utóbbi vizsgálatot egy előbbi korrekciójaként is értelmezhetjük, amelyben ennek ellenkezőjét kapták - ám míg az elsőnél 20 éves adatokból indultak ki (amikor még a párok alacsony hányadára volt jellemző a házimunka megosztás, gyakran épp a feleség betegsége, vagy a házasságon belüli elidegenedés miatt),- addig a mostani eredmények közvetlenül a közelmúltból származnak, ennek folytán nagyobb minta állt rendelkezésre az otthoni tevékenységeket illetően.

Említettek eredetiben az alábbi linkeken olvashatók:

The link between divorce and men who help around the house

Couples who share housework have the most sex and best sex lives

The Gendered Division of Housework and Couples’ Sexual Relationships: A Re-Examination

A korábbi kutatás linkje:

Doing the housework means men get LESS sex: Researchers reveal chores seen as feminine can put women off

Boldog Esther Vilar napot az uraknak - update. :)

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/living-single/201801/women-who-are-comfortably-single-midlife

"More encouragingly, all 12 women also described themselves in positive ways, as comfortably single at midlife. Some of them told “before and after” stories in which their single status was a source of pain when they were younger, but now their life has been transformed, and they are living their single lives more fully and more joyfully.  One woman, for example, said that when she was younger, she never even considered buying a house. Now she wants a home of her own, and she went back to school so she will qualify for a job that pays well.

In what strikes me as a very promising finding, not even one of the 12 single women in the study mentioned any concerns with any of those issues... Sometimes they acknowledge that when they were <b>younger</b>, it bothered them that they were single."

Nem a párkapcsolatok vagy gyerekvállalás ellen beszélünk, de akit esetleg felháborítana a tény, hogy 12 db (fokozatos terheléssel - attól lehet edződni: "12-ből 12 db"...) 40 feletti szingli nő egyedül is boldog - és fiatalabb korában érezte magát érzelmileg függőbbnek és instabilabbnak -, az a saját társ vagy szexfüggésén gondolkozzon, esetleg azon, miért csak nővel az oldalán érzi valakinek magát. ;)

Erről nem én döntök, hanem az olvasó.

Természetesen e sorok szerzője is mélyen magába száll, ha már csupán annyi indulatokat vált ki belőle, hogy léteznek egyedülállóként is boldog, bármilyen életkorú férfiak és projektív kényszert érez arra, hogy ezek valamit elrontanak/rontottak. Nyilván engem ebben legyőzni nem lehet, a döntetlen a maximum. ;)

De álljon itt egy vérbeli, családcentrikus update - az eredeti cikk szellemiségéhez híven:

https://nieuws.kuleuven.be/en/content/2018/young-women-prefer-family-men

"The answers revealed that women of all ages are happier if their partner has more time for his family."

Akiknek még mindig akadnak kétségeik:

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/is-better-sex-about-doing-your-chores-2034043.html

Update - e heti erősítő gyakorlat, közkívánatra. :)

Mivel a férfiak jelentős része képtelen feldolgozni, ha 12 db nőből 12 nélküle is boldog (noha a nők jelentős többségén nem fog ki a fordítottja), nézzük - mennyire tudnak szembenézni a ténnyel, hogy egyre inkább bizonyítást nyer az apa súlyának, korának és ivarsejt minőségének szerepe a sikertelen terhességek során.

https://amp.theguardian.com/lifeandstyle/2019/jan/04/more-male-tests-needed-in-cases-of-repeated-miscarriages-uk-study

"Obesity can also cause fertility problems. Higher fat levels in the body could trigger an increase in reactive oxygen species.  The men whose partners had suffered miscarriage were older than the other group, with an average age of 37 compared to 30, and were slightly more overweight. The team is now investigating whether these factors may have affected the levels of reactive oxygen species.  Dr Kevin McEleny of the British Fertility Society said: “This is an interesting study that illustrates the importance of research into sperm quality. The results agree with some of the previous research into a link between DNA damage in sperm and miscarriage."

Amit eddig kizárólag "anyai hatásnak" hittek, arról fokozatosan kiderül, hogy a férfiak kihordásban játszott, jelentéktelebebb szerepének ellenére a spermium is van akkora legény... vagy leány a gáton, mint a petesejt; sőt mi több.

Jobb hír, hogy a jogok és felelősség egyenlő megosztásának szellemében az "anyai hatás" kizárólagossága viszont ugrott: vagyis szintén megoszlik az apával. Nem csak az idős spermium okozhat sikertelen terhességet - egy másik tanulmány szerint a "női előny" a mitokondriális öröklés terén "férfielőny" is lehet.

Ennek értelmében már az sem egészen igaz, hogy női ágon öröklünk több genetikai információt.

https://phys.org/news/2018-11-mitochondrial-dna-fathers-genetics.amp

Újabb éles váltás: ha ez így van, ismét borul az alfahímelmélet (sokadjára), az anyai leszármazást ugyanis általában erre alapozva mérték, tehát a mérés pontatlan.

https://phys.org/news/2018-11-mitochondrial-dna-fathers-genetics.amp

A dolog további árnyoldala, hogy most már minél több mitokondriális hibát is közösen, vállvetve okozhatunk. ;)

a szöveget megalkotta: Kalechtor  2015.12.12. 17:17
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása