A férfiak nyolc százaléka bizonytalan a vörös és a zöld szín elkülönítésében, ami a fényérzékelő pigmenteket kódoló gének mutációjával magyarázható. Egy új tanulmány szerint, a természetes szelekció eredményeképpen, a nem színtévesztő férfiak is más színben látják a világot, mint a nők.

Az Arizona Állami Egyetem kutatói világszerte 236 személy genetikai adatait, egész pontosan az X kromoszómán található, ún. OPN1LW gént vizsgálták meg. Ez a gén kódolja a vörös spektrumba eső fény észleléséért felelős fehérjét.

A gén és a zöld színért felelős szomszédos gén genetikai anyagának cserélődése nagyszámú mutációhoz, rossz esetben színtévesztéshez vezethet. A kutatók a vörös színért felelős génnek egész pontosan 85 változatát találták a vizsgált személyeknél. Ez körülbelül háromszor több génváltozatot jelent, mint bármely más, véletlenszerűen kiválasztott gén esetében. Rendszerint hátrány, ha egy gén túl sokszor módosul, és a természetes szelekció révén a variációk nagy része el is tűnik. Ebben az esetben azonban pont az ellenkezője az igaz.

A nagyszámú génváltozat révén lehetőség nyílik a vörös-narancs spektrumban a finomabb árnyalatok megkülönböztetésére is. Ez elsősorban a nőkre igaz, akik két X kromoszómával is rendelkeznek, és ezáltal a vörösnek több árnyalatát észlelhetik, mint a férfiak.

Főemlősök körében végzett korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a vörös szín kifinomultabb érzékelése a nőstény számára előnyt jelent a gyümölcs és egyéb élelem gyűjtögetése terén. A nagyszámú variáció az embernél is több ezer éve jelen lehet. A kutatók szerint az őskori gyűjtögető nőknél szintén előnyös jelenthetett a vörös több árnyalatának érzékelése.

Forrás: http://www.ng.hu

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.04.05. 21:58
most jön a java: Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása