Azok a párok, akik együtt mosogatnak, együtt is maradnak - derül ki egy friss tanulmányból.

A kutatók szerint a boldog együttélés titka nem más, mint a közös mosogatás. A tanulmányból az derül ki: azok a párok, akik megosztják a házimunkát, sokkal boldogabbak, mint azok, akiknél csak az egyik félre hárul a főzés, takarítás, mosogatás, gyereknevelés.

A hagyományos családmodell, amelyben a férfi eljár dolgozni miközben a felesége gondoskodik a gyerekekről és a háztartásról, már elavult, és nem biztosítéka a hosszú, boldog élettársi illetve házastársi kapcsolatnak.

A dolgozó férj és a háztartásbeli feleség modellje mindkét félre hatalmas nyomással nehezedik: a mai világban egy férfi már nehezen tudja eltartani a családját egy fizetésből, és a nő számára is fontos, hogy a gyerekek mellett munkája, karrierje legyen.

A nem kereső nő értéktelennek érzi magát, és gyakran retteg attól, mi lesz vele, ha megözvegyül, vagy a férje elhagyja. Ez pedig rányomja bélyegét a párkapcsolatra is.

Azokban a családokban sem jobb a helyzet, ahol a nő a pénzkereső, és a férfi gondoskodik a gyerekekről és a háztartásról, mert a férfi egy ilyen helyzetben többnyire boldogtalannak és értéktelennek érzi magát, a nő pedig túlságosan stresszes. A kutatást végző kanadai akadémia tanulmánya egy 2006-ban készült brit kutatásra épül. Ebből kiderül: a nem hagyományos családmodellben élő nők és férfiak sokkal boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, könnyebben vészelik át a nehéz helyzeteket.

A kanadai kutatók kérdéseire közel 50 000 felnőtt válaszolt, megkérdezték őket életmódjukról, valamint arról, hogy mennyit dolgoznak a munkahelyükön illetve otthon. Kifaggatták őket életkörülményeikről, szokásaikról, illetve arról is, mennyire elégedettek. Mint kiderült: a legboldogabbak azok a párok, akik dolgoznak, ugyanakkor otthon megosztják egymás közt a házimunkát. 

A kutatás rámutat arra, hogy a vallásos családok körében még mindig a hagyományos családmodell jellemző, amikor is a családfő dolgozik, a feleség pedig otthon marad, neveli a gyerekeket, hozza-viszi őket az iskolába, mos, főz, takarít, egyszóval ellátja a háztartást. Azonban ez a helyzet igazából keveseknek jó, mert a nő úgy érzi, minden feladat rá marad, és emiatt boldogtalan, a férfi pedig azért elkeseredett, mert a feleségnek - bár az otthon van - kevés minőségi ideje jut rá a gyerekek és a háztartás miatt.

A kutatók megvizsgálták a kapcsolatok minőségét is. Abban az esetben, ha a nő dolgozik, és mellette ráhárul a háztartás és a gyereknevelés is a második műszakban, nagyon boldogtalan és elégedetlen. Azok a férfiak, akik dolgoznak, és mellette viszik a háztartást, többnyire rossz egészségi állapotúak és stresszesek.

A tanulmány készítői azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy mind a nő, mind a férfi számára az a legjobb, ha mindketten dolgoznak, és mellette megosztják a házimunkát, a gyereknevelést, tehát a feladatok eloszlanak a két felnőtt között. A kutatást vezető Rod Beaujot rámutatott arra, hogy ez a felállás mindenkinek jót tesz: a férfi és a nő is jobban teljesíthet a munkahelyén, türelmesebb a gyerekekkel, és nem úszik el a háztartási feladatok között, így több ideje jut családtagjaira.

forrás: www.kisalfold.hu

A mosogatás a férfiboldogság titka

A több házimunkát végző férjek boldogabbak, mint a feleségüknek kevesebbet segédkezők - erre jutottak a Cambridge-i Egyetem szociológusai nemzetközi vizsgálódással.

Hét országban - Svédországban, Norvégiában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában - gyűjtött adatok alapján tanulmányozták a férjek életelégedettségét, és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy azok a legkiegyensúlyozottabbak, akik a legtöbbet segítenek a háztartásban. Ennek oka részben az lehet, hogy nekik nincs bűntudatuk - vagy ha mégis van, kisebb - szorgosan házimunkázó nejük irányában, de nagyobb részben inkább az, hogy egyszerűen "megfejtették a nyugodt élet titkát".

A férfiakat a kérdezők először arról faggatták, hogy mennyire elégedettek azzal, amit elértek életükben, felfrissült közérzettel ébrednek-e reggelente; utána a munkahelyi konfliktusokról kérdezték őket, végül pedig a háztartás következett: mennyi időt töltenek főzéssel, mosogatással, bevásárlással, barkácsolással.

A cambridge-i kutatók arra számítottak, hogy azok a nejek a boldogabbak, akiknek többet segít otthon a férjük, ám az derült ki, hogy ez inkább a férjekre áll: azaz közülük azoknak a közérzete jobb, akik többet segédkeznek a háztartásban. Ezzel szemben a feleségeknél nem igazán mutatkozott összefüggés boldogságérzetük és párjuk háztartási "segédmunka-mennyisége" között - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap

Forrás: http://napidoktor.hu

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.04.25. 12:13
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása