Az előző cikk folytatásaként ez a kis gyűjtemény a legérdekesebb, legmegdöbbentőbb és legelterjedtebb sztereotípiákat próbálja bemutatni- vagy épp megcáfolni.

1. Az okos nők felfelé házasodnak.

A megfigyelések szerint az intelligencia és a párválasztás ezen módja inkább fordítottan arányos. Christine E. Stanik (Penn State University) és Phoebe C. Ellsworth (The University of Michigan) a Human Nature szakmai folyóíratban publikálták azt az általuk végzett kutatást, melyben a női intelligencia és a nők párválasztási preferenciái közötti kapcsolatot vizsgálták. 

Eredményeik rámutattak, hogy a magasabb intelligenciájú nők nyitottabbak a rövid távú szexuális kapcsolatokra, kevésbé vonzódnak a tradicionális nő-férfi szerepekhez és, főleg verbális intelligenciájuk növekedésének mértékével egyenes arányban, egyre kevésbé a partner gazdagságának, vagy státuszának jeleire figyelnek. A kutatók szerint az alacsonyabb intelligenciájú nők kisebb eséllyel indulnak a tudás-alapú társadalomban, s ezt a hátrányt kell kompenzálniuk egy jómódú férj megszerzésével. Mindezek természetesen csak általános tendenciákat tükröznek, egyéni eltérések adódhatnak.

 2. A sikeres férfiak az ágyban is jól teljesítenek.

Nem feltétlenül igaz. Bizonyos kutatások azt támasztják alá, hogy a férfiak szexuális potenciája a sikerrel egyenes arányban csökkenhet, s mintegy 85%-ra tehető a merevedési zavarokkal küzdő férfiak közül azoknak a száma, akik nem a párjukét, hanem saját karrierjüket jelölték meg első helyen az okok között.

3. A férfiakat zavarja, ha párjuk sikeresebb.

Ez sem mindig van így. Egy több mint 2500 nyilatkozó által kitöltött internetes kérdőív eredményei szerint a férfiak 83%-át nem érinti kellemetlenül, ha felesége karrierje nagyobb az övénél.

4. A nők elbutulnak a terhesség alatt.

Szintén téves az állítás.

Craig Kinsley, (Richmond University) és Professor Kelly Lambert (Randolph-Macon College,Virginia) eredményei szerint a terhesség alatt drámaian javul a tanulási képesség és a memória.  "Az anyák a gyermekszüléstől okosabbak lesznek - csak sajnos ezt nehéz észrevenni az állandó kialvatlanság leple alatt. Az anyaság sokféle módon tesz jót a nőknek, mivel szervezetüknek meg kell felelniük a magasabb elvárásoknak."- nyilatkozzák a kutatók. 

5. A férfiakat boldogtalanná teszi a házimunka.

A Cambridge-i Egyetem munkatársainak felmérését nézve mindez csupán idejétmúlt sztereotípia. Sőt, amikor Svédországban, Norvégiában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában gyűjtött adatok alapján tanulmányozták a férjek elégedettségét, arra az eredményre jutottak, hogy azok a férfiak a legkiegyensúlyozottabbak, akik aktívan részt vesznek a házimunkában.

"A férfiakat a kérdezők először arról faggatták, hogy mennyire elégedettek azzal, amit elértek életükben, felfrissült közérzettel ébrednek-e reggelente; utána a munkahelyi konfliktusokról kérdezték őket, végül pedig a háztartás következett: mennyi időt töltenek főzéssel, mosogatással, bevásárlással, barkácsolással." 

Egy 50.000 főt vizsgáló kanadai kutatás tanulsága szerint pedig azok a párok a legelégedettebbek életkörülményeikkel és kapcsolatukkal, ahol a pár mindkét tagja dolgozik és a házimunkát is megosztják egymás között.

6. A magas tesztoszteronszint okozta férfiasság magas intellektuális képességekkel is jár.

Mindannyian ismerjük ennek a sztereotípiának az ellenkezőjét: az izomagyúságról szóló vicceket. A Yale egyetem kutatói nemrég arra is rájöttek, hogy a dolog nem minden alap nélküli, amikor laboratóriumi körülmények között vizsgálták a tesztoszteron hatásait az idegsejtekre. Tapasztalataik szerint a túl nagy mértékben bevitt nemi hormon "programozott sejthalált" indít el. Ilyen értelemben természetesen főleg a szteroidok jelentenek igazi veszélyt.

További érdekesség a tesztoszteronról, hogy korábbi vizsgálatok eredményeinek értelmében túl magas szintje agresszív magatartást, izgatottságot, öngyilkosságra való hajlamot okozhat, illetve kiszámíthatatlanná teszi a főnököket is...

"A munkahelyi vezetők túl magas tesztoszteronszintje rossz hatással lehet a vállalkozásra: azok az igazgatók ugyanis, akikben túlteng a nemi hormon, gyakrabban kötnek tiszavirág-életű üzleteket, ezen kívül hajlamosak megpróbálkozni más cégek ellenséges átvételével is - állítják amerikai kutatók."

http://hvg.hu/karrier/20100920_fonok_tesztoszteron

7. A nők helye a konyhában van.

A tény, hogy egyre kevesebben gondolkozunk így. 

"A Reuters News megbízásából végzett, s a Nemzetközi Nőnap alkalmából közzétett Ipsos Global @dvisor felmérésben résztvevő – a világ GDP-jének 75%-át képviselő – 23 ország felnőtt lakosságának háromnegyede (74%) nem ért egyet azzal az állítással, hogy „a nők helye otthon van”. Vagyis a 24 000 felnőtt – országonként ezernél több válaszadó – mindössze 26%-a szerint helytálló ez a megállapítás."

8. A háztartásbeli nők nyugodtabbak és boldogabbak.

A Gallup intézet több mint 60.000, 18 és 64 év közötti nő részvételével végzett felmérése kimutatta, hogy a háztartásbeli életet választó nők kevésbé boldogok, mint azok, akik rendelkeznek munkahellyel. Az ilyen nők több negatív érzelmet élnek meg és hajlamosabbak a depresszióra, a pszichés megbetegedésekre, továbbá nagyobb eséllyel válnak szenvedélybeteggé, emellett a stressz is valamivel jobban sújtja őket. (A háztartásbeli státusz nem az otthon gazdálkodó, vagy a kötetlen munkaidőben, otthon dolgozó nőket jelenti.)

9. Minél nőiesebb egy nő, annál hajlamosabb a monogámiára.

A hűség tudatos magatartás, elhatározás függvénye, az itt felvázoltak tehát nem jelentik azt, hogy a túlságosan vonzó nők feltétlenül csapodárak lesznek. A Texasi Egyetem kutatói azonban érdekes összefüggést fedeztek fel az egyik legfontosabb női nemi hormon, az ösztradiol, és a nők túlzott kacérsága, hűtlenkedése között: a magas ösztradiol szinttel rendelkező nők átlagosan hajlamosabbak lehetnek a flörtölésre, sőt, arra is, hogy párhuzamosan tartsanak fenn kapcsolatokat. 

Fontos tudni, hogy ugyanez a hormon teszi "vonzóvá" a nőket. Hatására alakul ki az egészséges csontozat, formás mellek és derék-csípő arány.

10. A sikeres nőknek el kell fojtaniuk a nőiességüket.

dr. Lisa Turner, az első brit orgazmus-tanácsadó szerint ellenkezőleg- azok a nők, akiknek rendszeres orgazmusuk van, egészségesebbek, tisztábban gondolkodnak, és eredményesebben végzik a munkájukat. A szakértő szerint az elfojtással pozitív testi folyamatokról mondanának le. "Egyrészt a legtöbb energia szexuális eredetű. Másrészt az erős nők rendelkeznek egy különleges, a szépségen túlmutató tulajdonsággal: míg a férfiak elfáradnak, amikor kielégülnek, őket az orgazmus feltölti és kitisztítja a gondolataikat. Turner tapasztalatai szerint a sikerre vágyó üzletasszonyoknak gyakran ezt az akadályt kell először elhárítaniuk. Vagyis ha képesek kielégülni, szinte garantált siker várja őket az üzleti életben." 

11. A nők mindig magasabb státuszú férfivel csalják meg a párjukat.

A megkérdezett nők negyede nyaralás alkalmával lép félre. Többségük nem egy másik, ott nyaraló férfit, esetleg egy gazdag helybelit, hanem a helyi kiszolgáló személyzet tagjait választja e célra, s nem ritkán egyszerre több férfi közeledését is fogadja.

+1 A megtermékenyítés alkalmával az anya és az apa genetikai tulajdonságai ugyanúgy és ugyanolyan mértékben befolyásolják az utód majdani tulajdonságait.

Majdnem. Egyrészt az anyai hatás kissé másabb, másrészt az sem mindegy, melyik szülőtől származik az adott gén.

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.11.26. 09:27
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása