Avagy kevesebbet keres a modell, ha férfi?

A minap bukkantam egy érdekes cikkre, amely megdöbbentő tényre világított rá. Férfiközpontú világunkban állítólag vannak olyan szakmák, melyekben maguk a férfiak átlagosan kevesebbet keresnek a nőknél. Azt eddig is tudtuk, hogy diszkriminációnak tekintjük vagy sem, bizonyos területeken szívesebben alkalmaznak nőket, míg másokon férfiakat. Nem túl gyakran hallani férfi óvóbácsikról, de még HR-esekről sem, sőt, a "védőnői" hivatás nevében foglalja: űzője főleg nő lehet. Orvosoknál erősen árnyalt a dolog, az orvosi pálya elnőiesedése folytán, s vannak már férfi ápolók is. 

Róluk annyit, hogy bizonyos felmérések szerint a női orvosok alaposabbak, a férfiak viszont több "profitot" hoznak. Ez természetesen csak az átlagra igaz. A vezetőkről is érdekes vélemények keringenek, hogy a továbbiakba már bele se menjünk- de most nem is róluk lesz szó.

Nézzük inkább a modellszakmát annak szemléltetésére, hogy bizony, diszkrimináció a férfiakat is érheti. Ez persze a legutolsó sorban sem fog vigasztalni egy olyan nőt, aki soha nem akart modell lenni, de épp így egy ehhez a szakmához tehetséges férfit sem, aki szívesen sétál a kifutókon. Állítólag kevesebb pénzért, annak ellenére, hogy az utóbbi 40 évben 3%-ról 30%-ra, tehát nagyjából tízszeresére nőtt a meztelen férfi (felső)testtel propagáló, vagy magát a részben meztelen férfitestet bemutató tartalmak száma, míg ugyanennek női megfelelője- kapaszkodjunk meg- a felmérések szerint stagnál. Utóbbit természetesen nem muszáj elhinni.

A férfimodellekről annyit, hogy az internet rögvest Sean O'Pry-t hozta példának, több helyen is. Mint legjobban kereső férfimodell, Calvin Klein, Dolce & Gabbana, Ralph Lauren reklámokban szerepelt, (az arcát tehát sokan ismerhetjük). A női modellek bérének töredékéért.

Ízlések és pofonok, a külsejét nem az én tisztem megítélni. Vannak jól eltalált képei, és a szakmában úgy tűnik bevált. Más modelleknek ezek szerint kevesebb jött össze, legalábbis anyagiak terén, mert kapaszkodjunk meg újra: a férfi reklámmodellek legalább annyira keresettek, mint nőtársaik. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy fizetésükkel ellentétben számuk évről-évre gyarapszik.

A Forbes magyarázata a jelenségre nem más, mint hogy a modellvilágban kialakult "női dominancia" miatt a férfi modelleket egyszerűen nem veszik komolyan, butának, kicsit tehetségtelennek hiszik őket. Akkor is, ha ez nem így van. Egy másik férfimodell elmondása szerint egyszerűen képtelen volt elérni, hogy sikereit megfelelő gázsival honorálják, mivel a sokat tapasztalt sztereotípia értelmében a női modell intelligens, jó szervező, önmaga menedzsere is lehet. Nem egy női modell kimagasló intelligenciával rendelkezik, vetélkedőkben, tévé műsorokban szerepel, sőt, kevésbé értelmes férje karrierjét is ő egyengeti, saját vállalkozást, divatcéget alapít, ami persze könnyű, ha bíznak a képességeiben. Ám a férfi modellek egyszerűen agyatlanok, akiket elég csak mutogatni.

Azt sajnos el kell ismernünk, hogy néhány női modell mérnöki, asztrofizikai, vagy más "komoly" diplomával fordult mégis a kifutók világa felé, de hogy ez mennyire lenne általános, s mennyiben igaz, hogy kizárólag a bármi egyébben tehetségtelen férfiak követik a példájukat? Kiváló kérdés. Én magam hajlok rá, hogy nem így van.

Miközben felmerül bennünk: más foglalkozások terén vajon nem működhet-e fordítva a dolog, nézzük, a többiek tényleg rászolgáltak-e a szakmában tapasztalható már-már diszkriminatív, alacsonyabb bérezésre, annak ellenére, hogy míg a testépítő magazinok fő fogyasztói kizárólag férfiak, a férfi modelleket a felmérések szerint szívesebben nézegetik nők.

Az alábbiakban válogattunk egy kis ízelítőt a legjobbakból.

 (a galériák a képekre kattintva nyílnak meg)

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.12.09. 00:48
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása