Válassz sikeres férfit! – záporozik ránk szinte mindenhonnan a jótanácsok tömege. Ő az igazi férfi! Minden nő a lábai előtt hever, nagykanállal falja őket. Megvan mindene: lakás, autó, egzisztencia. S ami a legelengedhetetlenebb: társadalmi státusz! Önbizalma teljében, férfiasságának teljes tudatában potenciája 100%-os. Így nincs más dolga, mint válogatni az iránta rajongó hölgyjelentkezők köréből, majd a kalandozások után kiválasztani azt az egyetlen szerencsést, akit élete végéig boldoggá tehet. Akinek ő lesz a főnyeremény!

Kettős mérce: a nő szexualitásának árt a karrier, míg a férfiének használ. A nő túlhajszolttá válik, megkeményedik, bezárkózik, képtelen átadni magát az ösztöneinek, az érzéseinek, az élvezeteknek. A férfiszexualitásnak viszont egyenesen feltétele a siker. Míg a nő karrierje tönkreteheti a pár szexuális életét, a férfié nagyban elősegíti mindkét fél boldogságának beteljesülését. Ez az élet rendje: a családfő helytáll, verseng, tettre kész a külvilágban. Legyőzhetetlennek érzi magát, míg felesége hátteret biztosít mindehhez és elégedetten nyugtázza: övé lehet a legnagyobb macsó.

És most nézzük a tényeket. Miért is ne ragaszkodj feltétlenül a sikeres férfiakhoz? Természetesen ragaszkodhatsz hozzájuk, de akkor nem árt felkészülni. Sok küzdelem vár rád, szükséged lesz empátiára, elfogadásra és nem utolsósorban realitásérzékre, hogy a hibát ne önmagadban keresd majd a kudarcokért. Úgy talán sikerül átvészelnetek a férfi sikerességével járó ellentmondásokat is. Azt, hogy anyagiakat várhatsz tőle, de a szexuális beteljesülést talán hanyagolnod kell, vagy máshol keresned. A kertész, medencetisztító, pizza futár, pincér, esetleg a szomszéd deszkás srác karjaiban.

S hogy talán kevésbé lesz zökkenőmentes, mintha egy hétköznapi társat választottál volna. Nem csak azért, mert kevesebb időt tud majd veled és a közös gyerekeitekkel tölteni, mert könnyen eltávolodhattok egymástól, mert úgy érzi: ő a főnök a kapcsolatban, vagy mert esze ágában sem lesz kivenni a részét a házimunkából. Előfordulhat, hogy szex terén sem fog működni a dolog.

Merevedési zavarok: ki ne hallott volna róla? Eddig úgy hittük, a különböző okok között a férfi sikertelensége szerepel az elsők között. Vagy egyenesen az, ha a nő relatíve sikeresebb nála. Kétségkívül problémák forrása lehet mindez, főleg egy olyan átmeneti időszakban, amikor a régi szerepeket néha szinte ránk akarják préselni mindenfelől.

no_telefon_mosoly.jpg

Hiába lennének boldogok a szerelmesek, hiába nem szeretnének erre figyelni, naponta elhangzik a kérdés: mennyit keresel? És a párod? Hogy hogy így? Hát miért nem szerzel valami jobb munkát? Ennyire vitted?

Maguk a nő szülei is rossz szemmel nézhetik a dolgot. A férfiakat pedig feszélyezni fogja mindez. Míg a társadalmi körülmények nem tisztázódnak, hatalmas erőre van szüksége egy párnak ahhoz, hogy felvállalják egymást és a közös életet, kiálljanak az ellenvéleményekkel szemben és ne úgy hajtsák álomra a fejüket, hogy tüskék maradnak bennük.

De ki gondolná, hogy a férfi karrierje jobban árthat a szexualitásnak, mint a nőé?

Nem csekély, mintegy 85%-ra tehető a merevedési zavarokkal küzdő férfiak közül azoknak a száma, akik nem a párjukét, hanem saját karrierjüket jelölték meg első helyen az okok között. Egész pontosan a munkahelyi stresszt, a túlhajszoltságot. Ha ez még nem lenne elég, bármilyen vonzónak is tűnhet a régi normák szerint a vezető beosztásban dolgozó, sikeres férfi, közöttük jóval nagyobb arányban fordul elő ez a probléma, mint az alkalmazottak körében.

A megkérdezettek említett 85%-a jellemzően 8 óránál többet dolgozik naponta- derül ki a Magyar Szexuális Medicina munkacsoport és az Origo közös felméréséből, melyen több mint 1500-an vettek részt.

Igaz, az eredmények 2006-ból származnak, de a helyzet azóta csak romolhatott. Bizony, a szexuális problémák jelentkezése kapcsán nem a feminizmus és a nemek hagyományos szerepének felbomlása a fő felelős.

A merevedési problémák bizonyos értelemben a sikeres életmód velejárói. A potenciazavarral küzdők többsége felelősségteljes munkakörben dolgozik, és az átlagosnál több időt tölt munkahelyén, háromnegyedük a munkahelyi stresszben látja a probléma gyökerét. Ellentétben a nőkkel: náluk inkább az otthoni, párkapcsolati körülmények számítanak.

Mivel az igazsághoz tartozik, ki kell rá térnünk, hogy a már említett társadalmi megítélés miatt a feleség karrierje is okozhat átmeneti zavarokat. Akár kibékíthetetlen ellentét is feszülhet ennek folytán a felek között, mely váláshoz vezethet, de az esetek többségében mindketten képesek alkalmazkodni a fennálló helyzethez. Ilyenkor inkább a környezett rosszallása, elmarasztaló véleménye frusztrálja a párt, s az emberek jelentős részének még mindig nincs elég ereje mindezzel szembenézni. Feltehetően ezért fordul elő annyi hűtlenség, ezért létezik annyi rejtegetett kapcsolat, melyeket nem mernek felvállalni a nyilvánosság előtt. Egy több mint 2500 nyilatkozó által kitöltött internetes kérdőív eredményei szerint a férfiak 83%-át nem érinti kellemetlenül, ha felesége karrierje nagyobb az övénél.

Csak körülbelül negyedük jelölte meg a merevedési zavarok egyik lehetséges okaként azt, ha párja sikeresebb, mint ő maga. Más megközelítésből: 10 ezzel élő férfiből csupán maximum 4-nél játszhat szerepet valamilyen formában mindez.

A női válaszolóknak ellenben több mint 50%-a aggódik emiatt (a női magazinok riogatásai megtették a hatásukat)- feleslegesen, viszont csak egyötödük látja úgy, hogy ez az egyetlen káros tényező, továbbá hosszútávon is ellentétek forrása lehet.

A két esetben teljesen más nehézségekkel kell szembenéznünk. Mindkettő sok erőt, kitartást, sőt, összetartást kíván, gyakran szakember segítsége nélkül meg sem oldhatók.

A köztes megoldást senkinek nem javasolnám: szerezzen egy sikeres férfit, aki kényelmes életet biztosít neki, és titokban tartson egy átlagos szeretőt, akinek így a környezet rosszallásával sem kell szembesülnie. Bár tartok tőle, többen választják ezt a megoldást, mint valójában tervezték. Az egyén felelőssége ilyenkor vitathatatlan, viszont tegyük hozzá, gyakran az élet is félrevezet bennünket. A tündérmesék ugyanis egyáltalán nem ilyesmit próbáltak elhitetni velünk a hercegekről.

Végül megemlíteném: a nőnél nem sikeresebb, nem munkamániás, nem túlzottan karrierista férfi egyáltalán nem egyenlő a sikertelen, vagy magát haszontalannak érző férfival. Inkább olyan embert értsünk alatta, akinek fontos a családja, van elég szabadideje, szívesen részt vesz a gyereknevelés küzdelmeiben, nehézségeiben és örömeiben. Tudja, mikor van a gyermekei születésnapja és el tud menni az ovis farsangra is. Akivel boldog párkapcsolat és élvezetes együttlétek várják a nőt és nem kell idegenként élnie a saját családjában. Aki mellett a másik ember is kiteljesedhet, de mindketten képesek rá, hogy ott legyenek támaszként egymás számára, ha kell. Talán némileg kisebb házban, szerényebb körülmények között, de egészségesen és boldogan.

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.07.22. 14:00
most jön a java: komment · 1 trackback

süti beállítások módosítása