Sophie Healy-Thow, Emer Hickey és Ciara Judge- ők nyerték meg a Google Science Fair globális tudományos verseny első díját, saját fejlesztésüknek köszönhetően, amely hosszabb távon akár a föld élelmezési válságának enyhítésére is irányulhat.

A három tinilány a világ egyik legbefolyásosabb tudományos versenyén aratta le a fődíjat– kutatásaik nagy vonalakban azt célozták, hogyan gyorsítható fel a diazotróf nevű baktérium segítségével a búza és egyéb gabonafajták csírázása, ezzel segítve elő a növények hatékonyabb termelését. A lányok több év alatt jöttek rá a megfelelő módszerre és maguk kísérletezték ki az eljárást, egyikük lakását használva "laboratóriumként".

"Sophie Healy-Thow, Emer Hickey and Ciara Judge, 2014 Google Science Fair grand prize winners"

A projekt megvizsgálta, milyen hatással lehetnek a természetes baktériumok a termésre. Segítségével elkerülhetővé válhat a növények mesterséges anyagok általi termékenységfokozása, mely mind a növényekre, mind az emberi fogyasztásra káros lehet.

Az ifjú tudósok bíznak benne, hogy módszerük hosszú távon szerepet játszhat majd az éhínség visszaszorításában is.

A részletes statisztikai elemzések eredményei mindenesetre pozitívak: bizonyos csírázási folyamatok akár 50 százalékkal megnövelhetők, az árpa hozama pedig például 74 százalékkal lett magasabb. Nem véletlen, hogy a három ír lány felfedezésével a világ minden tájáról induló számtalan fiatal tudóspalánta közül került ki győztesként.

Az ír diákok korábban már a 2013-as BT Young Scientist & Technology Exhibition-on és az Fiatal Tudósok Európai Versenyén (EUCYS) is nyertesek voltak.

***

Az Intel ISEF (The Intel International Science and Engineering Fair)-en (a másik legrangosabb fiataloknak meghirdetett tudományos verseny) is született női győzelem az idén. Több is.

A 17 éves szingapúri Shannon Xinjing Lee második helyezettként kapta az „Intel Alapítvány Fiatal Tudósa” kitüntetésért járó 50.000 dollár értékű díjat.

Találmánya egy újszerű elektrokatalizátor, amely a jövő akkumulátorainál használható majd fel. Az újratölthető cink-levegő akkumulátorok, a biztonság növelése és a súly csökkentése által még praktikusabbá tehetők- a lítium-ion akkumulátorokhoz képest hatszor nagyobb kapacitást biztosítása mellett, így optimalizálva őket a hibrid gépjárművek működtetésénél történő felhasználásra.

A Lee által alkalmazott aktív szénkatalizátor a stabilitási és a tartóssági vizsgálatok során nagyban felülmúlta a jelenleg forgalomban lévő fejlettebb katalizátorokat is, miközben mind a használata, mind a gyártása olcsó és környezetbarát.

***

A kínai származású Kylie Yuanqi Zhang egy forradalmian új, 3D modellező rendszer kidolgozásával ért el első helyezést az Arizona Junior Science and Humanities Symposium versenyén, az arizonai, villamosmérnöknek tanuló Sarah Nicole Galvin találmányával harmadik lett ugyanitt, mellette az Intel versenyén is tekintélyes helyezést ért el. Kategóriájának első helyezettje lett. A lányok előzőleg más versenyeken is taroltak.

ISEF Winner, Sarah Galvin

Vanessa Tan Yun Han szintén szingapúri büszkeség, biomérnöki fejlesztésével 4. helyet szezett a műszaki kategóriában. Vanessa agyi vezérlésű műprotézist tervezett, mellyel a végtagok funkciói lehetnek "helyreállíthatók".

A kínai és szingapúri fiatalok egyébként összességében az Intel ISEF kategória helyezéseinek közel harmadát hódították meg.

A 17 "best of" kategória győztesei:

Category

First

Last

City

State/Country

Animal Sciences

Daksh

Dua

Delhi

India

Abhishek

Verma

Behavioral and Social Sciences

Michelle

Marquez

Midlothian

Virginia

Biochemistry

Ken

Aizawa

Jericho

New York

Cellular and Molecular Biology

Joshua

Meier

Hackensack

New Jersey

Chemistry

Tai Hei

Chan

Hong Kong

China

Er Hai

Fang

Computer Science

Yue

Yao

Shanghai

China

Earth Science

Yu-Hsin

Chen

Taipei City

Chinese Taipei

Energy and Transportation

Shannon

Lee

Singapore

Singapore

Engineering: Electrical and Mechanical

Sarah

Galvin

Tempe

Arizona

Engineering: Materials and Bioengineering

Harry

Paul

Port Washington

New York

Environmental Management

Faye

Jong

Kuching

Malaysia

Environmental Sciences

Perry

Algappan

Houston

Texas

Mathematical Science

Lennart

Kleinwort

Wurzburg

Germany

Medicine and Health Sciences

Nathan

Han

Boston

Massachusetts

Microbiology

Logan

Collins

Boulder

Colorado

Physics and Astronomy

John

Caddell

Pebble Beach

California

Plant Sciences

Yi-Hsuan

Huang

Taipei City

Chinese Taipei

forrás: maxit.com.my

A verseny helyezettjei között megfigyelhető távol-keleti túlsúlyra példaként említhetnénk előbbieken kívül a malajziai, 15 éves Faje Jong-ot, a tajvani Yu-Hsin Chen-t, vagy magát az idei első helyezettet, a szintén mindössze 15 esztendős Nathan Han-t, aki olyan "tanítható" szoftvert fejlesztett, amellyel a mellrákot okozó gén mutációi válhatnak kimutathatóvá. A fiatal fiú a BRCA1 tumorszupresszor gén mutációi közötti különbségtételre "tanította" meg az alkalmazást, abból a szempontból, betegséget okoznak-e. 

14014905770_8b12e08838_z.jpg

Hogy a trió harmadik tagjáról is szó essen, a német származású Lennart Kleinwort matematikai segédeszközt dolgozott ki táblagépekhez és okostelefonokhoz. Az újítás lényege, hogy a képernyőn kézzel megrajzolt alakzatokat az alkalmazás tetszőlegesen módosítható formákká képes átalakítani.

Az idei Intel ISEF-en ezen kívül tekintélyes magyar eredmény is született: Hegyesi Donát Sándor második helyezést szerzett a mérnöki fejlesztések kategóriában, az ő pókerrobotját az alábbi videón tekinthetjük meg:

Poker Robot by Donát Hegyesi

A magyar győztesnek a szép eredményhez és az eredeti ötlethez ezúton is gratulálunk.

a szöveget megalkotta: Kalechtor  2014.12.30. 23:00
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása