"Vigée-Lebrun nő? Sosem szerepelt a keresztneve a könyvekben!"- hallom nem egyszer, művészeti képzésre járó emberektől is. De ők legalább hallottak róla. Vajon hány hozzá hasonló lehet még?

"Elizabeth Vigée Lebrun 15 évesen már elismert portréfestő volt, kiterjedt ügyfélkörrel. Apja, aki szintén festő volt nagyon korán rájött, hogy a lánya kezében őrült tehetség van, és már nyolc éves kora óta komoly művészeti képzésben részesítette. A tehetség persze nem minden egy olyan korban, ahol a nők nem tanulhatnak és nem csinálhatnak karriert. Nem volt könnyű Marie helyzete sem - de sikerült előnyt kovácsolnia neméből. Nőként olyan közeli, intim kapcsolatba kerülhetett női modelljeivel, mint egy férfi sem.
Franciaország királynőjét több mint harminc alkalommal festette meg tíz év alatt. Marie Antoinette olyan elégedett volt képeivel, hogy néha 3-4 másolatot is kért ugyanarról a képről, ezt küldte fotó helyett rokonainak és barátainak. A közösen töltött sok-sok óra alatt pedig festő és modellje sokat beszélgettek. Volt témájuk bőven.
Mindkettő olyan férjet kapott a sorstól, akit nem szeretett, de mindketten imádták gyermekeiket."

(Saját megjegyzés: lehet alkotni gyereknevelés mellett is.)

Forrás: http://nok-es-muveszet.blogspot.hu/2011/11/marie-antoinette-festonoje.html

"Az önéletrajz szórakoztató, érdekes világot mutat, arisztokraták, művészek, és ebben a világban egy festőnő, aki rengeteg helyre bejáratos, és körbeutazza fél Európát. Elég jól megél, miközben többször panaszkodik, hogy ifjú korában a mostohaapja, később a férje tette zsebre a festészettel keresett pénzeit."- ez elég könnyen mehetett akkoriban, gondoljunk csak bele. Vajon mennyire lehetett gyakori? Arról mindenesetre tudomásunk van, hogy több nő is publikált/alkotott férje-apja nevén (mert a sajátján nem mindig tehette- a néhány kivétel ebben csak szabályt erősít). 

Forrás: http://hatsoablak.blog.hu/2009/05/27/elisabeth_vigee_lebrun_oneletrajza

Pár száz éve csak az igen kis létszámú kiváltságos rétegeknek volt esélyük tudományokkal, művészetekkel foglalkozni- s köztük is szinte kizárólag a férfiaknak. Egy nem ebbe a körbe tartozó férfinak épp úgy nehéz volt "kitörni", de legalább a neme nem hátráltatta ebben, s itt ez a lényeg. Senki sem állítja, hogy egy jobbágysorban tengődő fiúnak az ölébe hullott volna a siker, vagy bekerülhetett volna az akadémiákra, az viszont tény, hogy még a felsőbb rétegekben is igyekeztek távol tartani minden nemű alkotó, tudományos tevékenységtől a nőket (illetve gyermekkoruktól egész másfajta nevelésben részesíteni ezt illetően), s ez alól esetleg az jelenthetett kivételt, ha "magánúton", rokon által részesültek benne. Szinte az összes életrajz erről szól.

Jó apa- aki maga képzi a lányát. Másképp nem igen lett volna lehetősége festészetet tanulni. Rossz mostohaapa-férj, aki zsebre teszi a pénzt. Jó a rosszban, öröm a nehézségek között, hogy gyermekekkel ajándékozta meg a sors, akiket imádhatott. Rossz kor, melyben nehéz nőként. És előnyös kor, amelyben éppen nőként van esélye bizonyos magas rangú hölgyek közelébe jutni és így alkotni. Pro és kontra.

Mindenesetre elgondolkoztató, hány száz festőnőről nem tud az átlagember. Kis kutatást végeztem, nem csak én, hanem többen is, akiket érdekelt a téma. Ezeknek a nőknek nem volt könnyű- amellett, hogy akadémikus képzésben nem részesülhettek (tehát minimum festészettel foglalkozó férfinek kellett lennie a családban ahhoz, hogy egyáltalán festővászonhoz jussanak!)- a képeiket igen gyakran ki sem akarták állítani. És mégis meglepően sokan voltak, minden nehézség ellenére! De beszéljenek majd az alkotásaik helyettük, ez nem az én dolgom. 

Ma már változott a helyzet. Én magam nem mernék rá vállalkozni, hogy a mai kort tekintve bemutassam a tehetséges női alkotókat. Nem azért, mert nehéz lenne felkutatni őket, ellenkezőleg.

Mindenesetre (ironikusan szólva) egy kis ízelítőt ígérhetek majd...

"A probléma nem az, hogy a nehézségek ellenére nem voltak vagy nincsenek tehetséges nők; hanem, hogy valamiért nem ismerik őket..."

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.03.20. 02:28
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása