Rövid összefoglalónk első részében néhány olyan tehetséges, fiatal feltalálót, kutatót mutatunk be, akik fejlesztéseikkel, találmányaikkal, újításaikkal megpróbálják jobbá tenni a világot, legyen szó akár egy hétköznapi technikai eszközről, vagy valami olyasmiről, ami valamikor majd emberéleteket menthet meg. 

Azokról a fiatal lányokról van szó, akik többsége máris tudományos elismerésben részesült. Érdemes megjegyezni, hogy munkájukhoz sok esetben tehetségüket, tudásukat és költséghatékony megoldásokat használtak fel- főleg, hogy szeretnénk hinni abban: a tudás végre mindenkié, a pénz pedig többé már nem lehet akadály.

maxresdefault_1.jpg

Eesha Khare, egy California államban élő, 18 éves lány találmányával második helyezést ért el az Intel International Science and Engineering Fairen tudományos versenyén.

A szerkezet segítségével teljesen feltölthetjük telefonunk akkumulátorát- mindössze 20-30 másodperc alatt. A "szupertöltő" nagyjából 10 ezer feltöltésre alkalmas, míg a forgalomban lévő töltők alig 1000-re.

A töltő nem csak telefonok akkumulátorainak gyors feltöltésére lehet jó, de a technológia megoldást jelenthet az elektromos autók akkumulátorainak esetében is.

A találmány iránt többek között a Google is érdeklődik. A 18 éves zseni egyelőre annyit árult el, hogy az 50 ezer dolláros nyereményéből jövőbeni kutatásait, és tanulmányait szeretné finanszírozni a Harvardon.

Az amerikai tech-magazin, a SlashGear egyfajta ifjú Tony Starknak kiáltotta ki találmányáért a fiatal lányt.

Bővebben: http://trendistic.com/eesha-khare-inventing-the-one-minute-mobile-phone-charger/

***

Brittany Wenger, egy akkor 17 éves lány pár éve a Google Science Fair fődíját nyerte meg a mellrákot kimutatni képes számítógépes alkalmazásával.

A lány által tervezett program alapját mesterséges neurális hálózat képezi, struktúrájának elkészítésekor az agysejtek kapcsolódását vette alapul.

A mesterséges intelligencia elvén működő program képes elemezni a kapott adatokat, illetve az adatokból kinyerni a szükséges mintákat, mely hasonló programok vagy az emberi agy számára túl bonyolult a megfelelő elemzéshez. Wenger letesztelte saját hálózatát, mely 681 mintával dolgozva 99%-ban sikeresen ismerte fel a rákos eseteket.

A Cloud4Cancer néven futó alkalmazást online is elérhetővé tette az orvosok számára, hogy mielőbb használatba kerülhessen.

Brittany számítástechnikát szeretne tanulni (a programot Java nyelven írta), emellett gyermek-onkológusként dolgozna. A Google nyereménye, egy 50.000 dolláros tanulmányi ösztöndíj, remélhetőleg segítik majd céljai elérésében.

***

Ann Makosinski, egy 15 éves kanadai lány a testhő energiáját használó LED-es zseblámpát készített.

"A tervezet ergonómikus, termodinamikailag hatékony és csupán 5 fokos hőmérsékletkülönbségre van szüksége hogy 5,4 milliWatt energiát generáljon." - számolt be a lámpa működéséről a fiatal feltaláló.

Az eszköz működése a termoelektromosságra épül, nagysága nem feltétlenül egyszerűségében rejlik, inkább az alkalmazott technika jelenthet a későbbiek során tudományos előrelépést.

Az ifjú tehetségről többek között a huffingtonpost is közölt beszámolót, emellett fejlesztésével tudományos körökben is elismerést szerzett.

Bővebben:

http://www.huffingtonpost.com/2013/07/01/ann-makosinski-body-heat-powered-flashlight_n_3529159.html

***

Egy magyar diáklány- Molnár Anna- fejlesztése által vérvétellel állapítható meg a vastagbélrák.

A tizenéves lány első helyezést ért el az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

Az új szűrési módszerrel már korai státiumban, egy vérvétel alapján megállapítható a rosszindulatú vastagbéldaganat. A diáklány a vérben olyan géneket azonosított, amelyek jelenléte vastagbélrákra utal. Molnár Anna mikrocsippel izolálta a géneket, majd RTPCR-készüléket használt.

***

Olcsó és hatékony víztisztító berendezést talált fel egy 18 éves lány.

Meghan Shea, Stanfordoni tanuló PVC-csövek segítségével készítette el a berendezést, melyet szennyezett vízzel tesztelt. Sikerült kiszűrnie a baktérium 99%-át, valamint az egyéb szennyeződések 70%-át (a moringa-magok felhasználásával készített eszköz ugyanis nem engedte tovább a szennyeződéseket).

A diáklány találmányáért megkapta a fiatal feltalálóknak járó díjat a Popular Mechanicstól. Az ötlet főleg Afrika egyes vidékein jelenthet olcsó megoldást a tiszta ivóvíz biztosítására.

***

Aisha Mustafa forradalmi hajtórendszeréről egyelőre annyit tudunk, hogy máris szabadalmaztatta.

A fiatal egyiptomi diáklány a Sohag Egyetem kvantumfizika szakos hallgatójaként olyan újgenerációs hajtórendszert "fejlesztett ki", amely üzemanyag nélkül képes űrhajókat küldeni más naprendszerekbe. A módszer a kvantum-hatás elvein, s egy forradalmian új megoldáson alapszik.

Aisha módszere a napenergia felhasználásához hasonlít, és nem csak olcsó lehet, de sokkal hatékonyabb is, mint az a rakéta-üzemanyag, amelyet jelenleg használnak fel az űrhajók működtetéséhez.

Aisha meghaladta a hagyományos rakétameghajtás elvét, szerinte az űr nem vákuum, hanem részecskék és antianyag-részecskék végtelen tengere, mely egy szemvillanás alatt létrejöhet és el is pusztíthatja önmagát.

Egy muszlim lap így számol be a nem mindennapi felfedezésről:

http://www.sailanmuslim.com/news/a-stellar-inspiration-for-modern-day-muslim-women-young-egyptian-woman-revolutionizes-space-travel-by-inventing-novel-propulsion-method/

Mustafa erőfeszítéseihez annyit mindenképpen muszáj hozzáfűzni, hogy akár beválik a módszer, akár nem, úgy tűnik máris számos tudományos előrelépést köszönhetünk a tehetségének.

***

Eden Full, egy 19 éves kanadai lány találmányával a napelemes technológia hatékonyságának fejlesztésén dolgozott- az eredmény akár 40%-os növekedés is lehet.

A kis költségű újítás merőben új keletű megoldáson nyugszik: a napkollektorokat folyamatosan merőlegesen érik a sugarak, így több értékes energiát képesek felfogni. Az eszközt egy bimetál csík működteti, amely napközben a melegtől kitágul, este pedig miután lehűlt, összehúzódik. A rendszer így olcsóbb, mint egy motorral hajtott forgótechnológia és a fejlődő országokban fellelhető alapanyagokból is könnyen előállítható.

20111117_C6652_PHOTO_EN_6770.jpg

A fiatal lány egy kenyai faluban vizsgálta módszere hatékonyságát, egy helyi alapanyagokból elkészített, napenergiát felhasználó állomáson. Fullnak felfedezésével egy addig elmaradott településre sikerült bevezetnie a villamosenergiát.

***

Palesztin menekülttáborban élő diáklányok "Látó fehér botot" találtak fel, mellyel egy nemzetközi tudományos díjat is sikerült megnyerniük.

A három 14 éves lány az Intel tudományos és technikai vásáron mutatta be fejlesztését, amellyel a „felhasznált elektronika"  kategóriájában taroltak, melyen összesen tizenötezer versenyző indult.

A Maan palesztin hírügynökség tájékoztatása szerint a lányok speciális botot fejlesztettek ki vakok és gyengénlátók részére, ami lézerjeleket sugároz ki előre és lefelé. A látási nehézségekkel küzdő emberek a bot segítségével nemcsak az előttük lévő akadályokat, hanem a talaj egyenetlenségeit, gödreit is érzékelhetik. Az esetleges veszélyekre különböző sípjelek figyelmeztetik a bot használóját.

Az ötletet az adta, amikor az egyik diáklány észrevette menekülttáborbeli vak rokonain, milyen nehézségeket okoz számukra a közlekedés. A technológiát két barátnőjével együtt dolgozták ki.

Mark Uslan, az USA beli vakok szövetségének elnöke áttörésnek nevezte a muszlim lányok találmányát.

***

Szintén az orvoslás területén alkotott nagyot Angela Zhang, egy újabb tizenéves diák. Az orvostudományi tehetség a Siemens Alapítvány 100 ezer dolláros nagydíját is megnyerte fejlesztésének köszönhetően, melyet csak úgy emlegetnek, mint a módszert, ami nanotechnológiával öli a rákot.

"Az arany és vasoxid nanorészecskékből álló rendszer két műszakban dolgozik: egyrészről a daganatos területhez szállítja a rák elleni küzdelemben használt salinomycin nevű gyógyszert, másrészről pedig egyszerre segíti az MRI és fotoakusztikus képalkotást is. Azok számára, akik kevéssé értenek a nanotechnológiához, a kutatás egy másik résztvevője a módszert a rákkezelés svájci bicskájaként jellemezte." (hir24)

Zhang úttörő eredményéről világszerte számtalan helyen beszámoltak:

http://www.foxcrawl.com/2011/12/12/17-year-old-girl-invented-nanoparticulate-that-kills-cancer-cells/

***

Gauhar Zajdenova, egy 16 éves kazahsztáni diáklány új típusú rakéta-üzemanyagot fejlesztett- ezzel a  9. Nemzetközi Tudományos Verseny győztese lett az űrkutatás területén, számolt be az "Oroszország Hangja" tudósítója.

Gauharnak közel két év alatt sikerült olyan képletet alkotnia, mely lehetővé teszi, hogy még -60 fok környékén se fagyjon meg (tehát folyékony maradjon) az üzemanyag.

A lány most szabadalmaztatja munkáját.

Forrás: mojenovosti.com

 ***

Már csak az a kérdés maradt nyitva, hogy ez a rengeteg hasznos ötlet mikor válhat valóban elérhetővé a hétköznapok során- azok számára is, akiknek valóban szükségük lenne rájuk? Mint azt számtalanszor megtapasztalhattuk, egy módszer, találmány, vagy kutatás sorsa nem csak attól függ, mennyire olcsó, jó, hatékony, vagy mennyi javulást hozhat a világnak. Néha mindebbe bizony hatalmi, gazdasági érdekek is beleszólhatnak. Mindenesetre az legalább biztató jel, hogy ezekről a felfedezésekről mi, hétköznapi emberek egyáltalán tudhatunk...

a szöveget megalkotta: No_Name01  2014.05.02. 04:17
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása