A kor előrehaladtával a petesejt elöregszik, a nő nehezebben tudja kihordani, megszülni a magzatot- a férfi hímivarsejtjei viszont napi szinten termelődnek és ha idősödik a szervezet, egyre több a "töredékes" közöttük... 

Régi szokás volt a lányokat már 18, nem ritkán 16 éves koruk körül "férjhez adni"- holott sok nőnek huszonéves korára áll be rendesen a havi vérzése. Míg a legények szakmát tanultak, dolgozni kezdtek és gyakran 30 felé nősültek. Ennek ellenére az asszonyok nem ritkán 40 felett is szültek, sok idős ember meséli, hogy a legkisebb gyermeknek az anya ilyentájt adott életet. (A legnagyobb lány első gyermekének születésével szinte egyidőben!)  A férfi esetében úgy tartották: "a kor nem számít". Sokan ismerjük az ide vonatkozó sztereotípiákat. Egy tisztes őszes halánték... egy kissé kopaszodó fej... vagy "emberesebb" alkat lehet vonzó, sőt! Azt mutatja, hogy a férfi tapasztalt, sikeres, benne van a korban (= ismeri az életet) nem "kisfiú". Még ma is fura tekintettel néznek azokra a párokra- pedig egyre több van!- ahol a nő idősebb néhány évvel, mondván: "az nem természetes". Pro és kontra: azért nem árt vigyázni!

A férfiak biológiai órája is ketyeg
Írta: MediPress - szexdoktor.hu2008. március 10. hétfő, 05:01
 
 


Kutatók azt állítják, hogy a férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké – legalábbis a gyermek egészségét károsító következmények nélkül. A biológiai óra pedig még gyorsabban pöröghet, ha a férfiak nem törődnek egészségükkel.

A legtöbb nő a biológiai óra ketyegésétől félve szeretne minél előbb családot alapítani.Tisztában vannak vele, hogy a szülési- és gyermekvállalási képességük a meddőségi kezelések ellenére az idő előre haladásával csökken. 

'A túlsúlyos férfiak nagyobb eséllyel rendelkeznek alacsony tesztoszteron szinttel, csökkentve ezzel esélyüket, hogy apák legyenek' – magyarázza Dr. Harry Fisch, a Férfi Reprodukciós Központ igazgatója, a Columbia Egyetem Belgyógyászati és Sebészeti Osztályának klinikai urológia professzora. A dohányzás szintén kedvezőtlenül befolyásolja a férfi meddőséget. Fisch azonban nem hisz az apaság 'itt, és ne tovább' pontjának létezésében. 'Ennek ellenére minél előbb, annál jobb' - mondja, utalva a legutóbbi kutatás eredményeire. 

Számos tanulmány bizonyítja, hogy minél később vállal egy férfi gyereket, annál gyakrabban fordulhat elő születési rendellenesség, például Down-kór. Fisch és munkatársai 3,400 Down-kóros beteget vizsgált meg, és azt találták, hogy ha a megtermékenyítés időpontjában mindkét fél idősebb volt 35 évnél, az apa kora nagyobb szerepet játszott a rendellenesség kialakulásában. A jelenség főképp a 40 év feletti anyák körében volt tapasztalható. Ezekben az esetekben a rendellenesség kialakulása 50 százalékban az ondó sejtjeinek volt tulajdonítható. Az eredményeket közlő tanulmány 2003-ban a The Journal of Urology c. lapban jelent meg. 

Egy másik tanulmányban Dr. Avraham Reichenberg, a New York-i Sinai-hegy Orvosi Egyetem professzora az idősebb kort az autizmusos megbetegedések számának növekedésével hozta kapcsolatba. A tanulmány több mint 318 ezer, a 80-as években Izraelben élő apa életkorát vizsgálta. Elmondásuk szerint az autizmus vagy más rendellenesség kifejlődésének esélye újszülötteknél hatszor nagyobb volt 40 éves vagy idősebb apa esetén, mint 29 éves vagy fiatalabb társaik esetén. Az eredmények az Archives of General Psychiatry c. lap 2006. szeptemberi számában jelentek meg. 

Egy harmadik tanulmány a skizofrénia és az apa kora között állított fel kapcsolatot. A kutatók kilencvenezer embert vizsgáltak, és úgy találták, hogy azok a gyerekek, akiknek apja születésükkor 50 évnél idősebb volt, háromszor olyan gyakran szenvedtek a rendellenességben, mint azok, akiknek apja fiatalabb volt. A tanulmány 2001-ben az Archives of General Psychiatry c. folyóiratban jelent meg. 

Egy, az előbbiektől kissé eltérő elemzés, amely 2002-ben a Human Reproduction c. lapban jelent meg, magasabb potenciális vetélési arányt állapított meg 35 év feletti anya és 40 év feletti apa esetén. 2004-ben a Journal of the American Medical Association-ban megjelent értekezésben 20 különböző gyerekkori rendellenességet kapcsoltak össze – a skizofréniától a csontváz elváltozásokon át – az apa életkorával. 'Többet kéne tudnunk a férfi biológiai óráról ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le' –mondta Reichenberg. 'Ez az első tanulmány, amely közvetlenül vizsgálja az autizmuskialakulása és az apa életkora közti összefüggéseket'.

Más tanulmányok állítása szerint az autizmustól szenvedő gyerekek apjának életkora magasabb, mint a normálisan fejlődőké,annak ellenére, hogy a szülők életkora nem volt fő célja az elemzéseknek.' Fisch, a The Male Biological Clock (A férfiak biológiai órája) c. könyv írója, a 'minél előbb, annál jobb' elvet vallja, ha gyerekvállalásra adjuk a fejünket. 'Ha az apaságot valamilyen okból el kell halasztani, a férfiaknak meg kell próbálni a legjobb erőnlétben maradni, elkerülve a dohányzást és az elhízást'- javasolja a szakember.

 
 (Mellesleg ez a videó szerintem gyönyörű:) 

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.03.10. 02:11
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása