Átlagosan 8%-al kisebb a mérete a nők agyának, de furmányos módon ezt a hátrányt a produktivitás növekedésével kompenzálják.

A női és férfi agyat összehasonlítva a nők kevesebb energiát fogyasztanak gondolkodás közben, és kevesebb neuront „mozgatnak” meg, de a teljesítményt ez úgy látszik náluk nem befolyásolja (vagy takarékos módon működnek).

Egy korábbi tanulmány arról számolt be, míg a férfiak ugyan több neuronnal rendelkeznek, addig a nők több szinapszissal, azaz neuron-neuron közötti kapcsolattal rendelkeznek. Ez a kapcsolati háló felelős azért, hogy valakinek az agya hasítson, mint a borotva, vagyis gyorsabb és sokrétűbb gondolkodásra képesek születésüknél fogva.

A legújabb idegtudományi kutatások, amelyeket Kaliforniai Egyetem keretén belül végezték, arról számolnak be, hogy a korábbi 8%-os méretbeli eltérés valós, de a nők a fejlettebb szinapszis hálózatukkal ugyan annyira intelligensek, mint a férfiak – legalábbis ami a biológiai adottságokat illeti. E kutatások konklúziójaként levonható, hogy a nők sokkal jobban teljesítenek, amikor jellemzően induktív gondolkodásra van szükség, a férfiak viszont lényegesen fejlettebb térérzékkel rendelkeznek.

Trevor Robbins, a Cambridge-i Egyetem professzor is méltatta az eredményeket, és kijelentette: a nők fejlett hipokampuszáért nyilván a sűrűn szőtt szinapszisok felelősek, ami bármennyire is sértő, vagy sértésre okot adó tény, de biológiailag intelligensebbé teszi őket, vagyis a nőket.

Forrás: http://twice.hu

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.05.14. 09:42
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása