Nem is gondolnánk, mivel lehet legkönnyebben „megszerezni” egy nő telefonszámát. Aki eddig minden trükköt olvasott, most megkapaszkodhat.

Egy 2014-es vizsgálat nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy manipulált kutatással tesztelje, milyen hatással van a nőkre egy kisgyerekkel mutatkozó férfi.

dad.jpg

A kísérlet során egy bárban előre megrendezett jelenetet játszottak el idegen nők előtt, amelyben a férfi tesztalany a forgatókönyv szerint a „nővérével”, s annak kisgyermekével mutatkozott. Egyik esetben foglalkoznia kellett a babával - figyelnie rá, játszania vele - másik esetben viszont semleges viselkedést kellett tanúsítania.

Kis idővel később, - amikor a férfi már egyedül maradt, - a feladat szerint a közelben tartózkodó nőkhöz kellett odamennie (akik akaratlanul is szemtanúi voltak a viselkedésének), hogy elkérje azok telefonszámát.

Az eredmények a maguk nemében megdöbbentőek: amikor előzőleg játszott a babával, a nők mintegy 40%-a adta meg ismerkedési szándékkal a telefonszámát, míg ellenkező esetben az arány mindössze 12% volt. Természetesen ugyanannál a személynél.

Forrás:

Men With Babies: Getting Women’s Phone Numbers is Child’s Play

Yes, Women Like It When Guys Play With Babies

Cues of Men's Parental Investment and Attractiveness for Women: A Field Experiment

A következtetések szerint a „jó apaságra” utaló viszonyulás a nők körében spontán, öntudatukon kívül is „szexinek” számít. A vizsgálat igazi jelentősége abban rejlik, hogy nem megkérdezésen alapult, hanem az ösztönös válaszreakciókat mérte.

Hasonló eredményt kaptak már a kutatók az önzetlen viselkedés tekintetében is: manipulált társkereső profilok közül azok számítottak a nők számára „kívánatosabbnak”, akik adatlapjukon feltüntetett személyiségbeli jellemzői nagylelkűségre utaltak. Ezen felül a férfiak „ösztönösen” igyekszenek önzetlenebbnek mutatkozni a vonzó nők közelében.

Nice guys don't finish last, study finds

Men Become 'More Generous' In The Presence Of Attractive Women

Selflessness is sexy

Szexibb a macsónál a "jófiú"...?

A legérdekesebbnek az a gitárokkal kapcsolatos eredmény bizonyult, melynek értelmében a gyermekkórházakban végzett, „jótékonysági” gitárjáték vonzóbb a szórakozóhelyeken megélt „sztárságnál”.

„Researchers changed the wording so that some women saw an "altruistic" version, while others got a "neutral" one. For example, one group was shown a man who played guitar in a children's hospital, while a second group was shown the same photo but told he simply performed "in a local establishment".”

„Dr Pat Barclay, who led the study, said: "In some of the profiles we gave hints to indicate kind, altruistic interests such as 'I enjoy helping people' and 'I volunteer at the food bank'. We found that women showed a strong preference for relationships with altruistic men, even though the clues to altruistic traits were fairly subtle. This suggests that women are attuned to generosity, and that altruism serves a purpose in mate selection.”

A kutatások többsége arra az eredményre jutott, hogy a nőknek mind rövid, mind hosszú távú kapcsolatnál jelentős szempont az önzetlenség, gyerekszeretet és barátságosság, míg a férfiaknak csupán hosszú távú kapcsolat esetén fontos ugyanez a nőkben. A nők viselkedését nem befolyásolta, vonzó férfi közelében tartózkodnak-e, ennek megfelelően ők nem változtattak ösztönösen a hozzáállásukon, hogy önzetlenebbnek mutassák magukat.

Update: https://www.smartparenting.com.ph/parenting/real-parenting/when-staying-home-isn-t-a-choice-a00041-20171101

Az akaratuk ellenére otthon maradó nők a legboldogtalanabb csoportot képezték. Jóval boldogtalanabbak voltak azoknál is, akiknek akaratuk ellenére kellett dolgozniuk.

Cikkajánló:

Hogyan hatnak a reklámok a férfiakra?

Férfiak a konyhában: "gáz" vagy "szexi"?

Update:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S109051381000098X

Women's mate selection criteria can be expected to include a preference for men who can protect them and their offspring. However, aggressive dominance and physical formidability are not an unalloyed good in a partner; as such, men are likely to be coercive toward their mates. Accordingly, because of the potential costs of living with an aggressively dominant and physically formidable mate, a woman's preferences in this regard can be expected to vary as a function of the appraisal of her vulnerability to aggression — the more that a woman sees herself as potentially benefiting from protection, the more that she can be expected to favor aggressive dominance and physical formidability in a mate. Across three Internet-based studies of US women, we found evidence consistent with this perspective, such that women's fear of crime predicted her preference for long-term mates who are aggressively dominant and physically formidable.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886914006084

Several lines of evidence suggest that sexual dimorphism in stature (SDS) is an important variable in human mating. However, few studies have addressed the topic of differentiation of mate preferences in relation to individual attributes. Furthermore, no study has examined the influence of an individual’s dominance on actual and/or preferred partner’s height. Here, the first of two studies (N = 210) provides evidence that dominance significantly influences individual height preferences of women, but not of men. Specifically, less dominant women tended to prefer taller male partners, and more dominant women preferred shorter men relative to their own height. However, the second study, conducted among actual couples (N = 230), indicated that the influence of dominance on mate preferences does not generalize to real mate choices, as we observed no association between men or women’s dominance and actual partner height. Thus, it appears that although various mate characteristics (like SDS) may be preferred in a mate, there are many additional factors related to the choice of an actual partner that determine mate choice.

https://www.weforum.org/agenda/2016/08/when-women-are-the-breadwinners-they-are-far-happier-more-surprisingly-so-are-their-partners

https://www.cheatsheet.com/money-career/wife-breadwinner-happy-marriage.html/

Válasz a klasszikus "pénz" (eltartóképesség) vagy szexuálisan vonzó külső kérdésre:

Milyen sajátosságokat és jellemzőket tartanak vonzónak saját "gyengeségük" függvényében a nők a férfiakban.

Az "erőforrások" hiánya és az ebből adódó erőforrás-preferencia magyarázatul szolgálhat néhány, párválasztás során fennálló, jellegzetes mintázatra.

img_20190115_161459.jpg

Általános megfigyelés, hogy ha valamelyik nem még/már nem rendelkezik a szaporodási stratégiája szempontjából (létfenntartás illetve fajfenntartás) fontos, elegendő erőforrással, az erőforrás-specifikusság, vagyis a hiány-alapú preferencia egyértelműen érvényesül az egyéb genetikai preferenciák felett. Kevésbé életképes nők esetében emiatt alakulhat ki az a csoport, akik számára a férfi anyagi erőforrásai válnak létfontosságú szűrővé, lévén saját erőforrások nélkül kiváló genetikai mutatók/kompatibilitás fennállásakor sem lett volna eredményes a szaporodás.

Ha az egyén a sikeres megtermékenyítésig / az utódok sikeres felneveléséig valamely saját-erőforrás-hiány miatt már el sem jutna, értelmetlen más preferenciák mentén válogatnia. A gyenge erőforrástermelő-képesség (nők - lásd fent) és gyenge nemzőképesség (férfiak*) alapvetően fixálják egyetlen és elsődleges szempontként az erőforrás-specifikusságot (továbbá toleránssá és alkalmazkodóvá tehetnek más igényekkel kapcsolatban). *egy 40 év feletti férfi 4-szer, egy 45 év feletti 5 azaz ötször annyi idő alatt ejt teherbe még egy fiatal nőt is, mint egy huszonéves; így biológiailag mindenképpen érthető és indokolt az érettebb férfiak erős és egyoldalú termékenység-preferenciája, ennyire gyenge nemzőképességgel érett nőt megtermékenyíteni ugyanis szinte képtelenség (természetesen az életkorral a nők termékenysége is csökken, így az is érthető, ha ők preferálják egyre jobban a fiatalabb férfiakat; amennyiben ez a folyamat esetleg gyorsabb a férfiak nemzőképességének romlásánál, az sajnálatos módon csak felgyorsítja a folyamatot - ami drasztikus esetben már 25-30 éves kor felett is megkezdődhet)

További érdekesség, hogy nőknél az önállóság növekedésével a húszas évek után csökken az érzelmi függésre való hajlam, férfiaknál viszont növekszik a kötődésre való képesség (a megtermékenyítési idő kitolódása miatt), amit a termékenység önmagában is kiválthat (ahogyan nagyon fiatal nőknél pusztán az anyagi biztonság).

Mint erőforrás, a férfi későbbi, a nő korai éveiben válik értékessé (termékenység, egzisztencia). A genetikai potenciál ezzel ellentétes lehet. A petesejtek között nincs minőségi válogatás, véletlenszerű az érésük, a magas termékenység folytán a rosszabb minőségűek is megtermékenyülhetnek illetve megmaradhatnak. A férfiaknál ezt szűri ki a spermiumok versengése. A petesejtek a korral károsodhatnak, az alap genetikai program viszont változatlan. A termékenység fokozatos csökkenésével azonban már csak a jobb minőségűek és erősebbek képesek megfoganni. A férfiak spermiumainak állapota a férfi aktuális életkorát és egészségi állapotát tükrözi. Az egészséges életmód fokozottan fontos, a rendszeres sport akár 8-10 évvel fiatalabb epigenetikai állapotot eredményezhet, javítja a spermiumminőséget és mozgékonyságot. Hasonlót mutattak ki az egészséges táplálkozásról (zöldségek) és a káros szenvedélyektől mentes életmódról is.

Megjegyzendő, hogy nőknél az erőforrás-preferencia okaként nem csak a saját egzisztanciát (annak hiányát) említhetjük, hanem az erőt és rátermettséget (mindezek hiányát) is, férfiak esetében pedig nem csak az életkor befolyásolhatja, hanem a nemzőképességet meghatározó egyéb tényezők (pl túlzott "neomaszkulinitás", spermiumszámot/minőséget hátrányosan érintő fizikai állapot) is kihatnak rá. Bár tömegesen nem jellemző, de léteznek genetikai helyett erőforrás-preferenciával bíró jómódú/képzett nők és fiatal férfiak, amely nem cáfolja a bemutatott jellegzetességeket, csupán egyfajta átfedés a két kategória között.

Az erő- és erőforrás-preferencia fent tárgyalt, nőkre jellemző változatának értelmében kijelenthető, hogy "a fizikailag erős és gazdag" férfi keresése általában véve nem a női rátermettségből, hanem ellenkezőleg - annak hiányából következik, s nem tekinthető olyasfajta "minőségi" válogatásnak, amely bármilyen értelemben bizonyíthatná az "alfahímelméletet" (ha így lenne, nem vétózhatná a nők egzisztenciális rátermettsége és saját-dominanciája).

Az erőforrások szűkössége mindenesetre könnyen elvezethet a "mindegy, csak gazdag legyen" párpreferenciáig, ami logikus módon inkább szól hiányról, mint többletről.

A kutatások szerint az élő szervezetek szaporodására általánosságban jellemző, hogy az erőforrás-preferencia saját-erőforrás-hiány esetében elsődlegesebb szempontot képvisel, saját erőforrások megléte esetén viszont jellemzően genetikai (kompatibilitás, változatosság, minőség) szempontok fogják felváltani.

Lásd: "A külső preferenciája az eltartóképesség felett"

a szöveget megalkotta: Kalechtor  2015.12.20. 22:44
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása