Nemrég jelentették be: tudományos áttörést jelenthet egy új, férfiak számára kidolgozott fogamzásgátló tabletta.

Abban talán mindenki egyetért, hogy a fogamzásgátlás, a nem-kívánt, vagy akár a kívánt terhességhez hasonlóan - két ember közös felelőssége. Egyesek szerint eddig is dúskálhattunk az elérhető eszközökben, ám ez az állapot valamiért koránt sem volt tökéletes. Mindkét nem számára lefedte bár a kívánt, hatékony fogamzásgátlás lehetőségeit, mégis folytonos egyéni és társadalmi viták generálódtak abból, ki, mikor és főleg hogyan alkalmazza őket.

A férfiak gyakran ódzkodnak a gumitól, ami sok nő számára sem kellemes, de tény, hogy- főleg rövid távú kapcsolat esetén- minden másnál biztonságosabb, hisz hatékonyságán felül védelmet nyújt a nemi betegségek terjedése ellen is. A nők részére rendelkezésre álló lehetőségek pedig gyakran drágák, nehezen elérhetőek, vagy ártalmasak lehetnek az egészségre. A férfiak további kifogása, hogy ők is szeretnék a saját kezükben tartani reprodukciós képességeiket, mert mi történik ha "a nő véletlenül elfelejti bevenni a tablettát?" jogos és érthető.

A bizalmatlanság másik részről is fennáll: a nők legfőbb fenntartása a férfi-fogamzásgátlóval kapcsolatban, hogy a férfiak az ügyben talán felelőtlenebbnek bizonyulnak, eszük ágában sem lesz odafigyelni erre, "úgysem történhet baj!" alapon; esetleg a szenvedély heve ragadja el úgy őket, hogy egy felületes ismeretségnél egyszerűen füllentenek a tabletta alkalmazásáról, bízva abban, hogy minimális az esély a fogantatásra (ha mégsem, még mindig ott az abortusz lehetősége, amit lássuk be, nem a férfinak kell majd végigélnie).

Most úgy tűnik, mégis itt van, sokadjára kikísérletezve: a férfi fogamzásgátló. Első ránézésre kívánt és hasznos, hiszen ahogy az elején szó volt róla: közös ügy, közös felelősség. Anyagilag sem egyoldalúan a nőt terheli immár, annak ellenére, hogy számtalan fiatal lány csak nehezen, vagy egyáltalán nem fér hozzá, miközben folyamatosan sürgetik, s a leglehetetlenebb szituációkban akarják belevinni őket a szexbe (értve ez alatt a párkapcsolatot is, mondjuk olyankor, ha a fiataloknak nem volt elég pénzük a védekezésre- a statisztikák szerint az abortuszok vezető oka a felelőtlen fogamzásgátlás. Nyilván mindkét nemen múlik, vállalja-e ennek hiányával is az együttlétet.) 

Érvek és ellenérve ütközésén túl, nézzük, miben áll az új módszer lényege.

Először is fontos lehet, hogy az eddigiekben vagy a férfiak hormonháztartására koncentráltak, vagy a spermiumokat próbálták meg hatástalanítani. A mostani technika lényege egy átmeneti ondóelkötés (vazektómia), ami megakadályozza, hogy az együttlét során a hímvesszőn át spermiumok távozzanak. Meredeknek tűnik?

A módszert kidolgozó kutatók szerint aggodalomra semmi ok: az eddigiektől eltérően a dolog nem veszélyezteti sem a libidót, sem az egészséget.

Dr. Sabatino Ventura (Monash Egyetem, Ausztrália) eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikálta. Beszámolója szerint a tabletta hatékonysága az ejakuláció folyamatában résztvevő két fontos fehérje blokkolásában áll. Ez azért is fontos, mert nem változik a férfiak hormonháztartása, illetve maguk a spermiumok sem pusztulnak el, így a nemi vágyra sem gyakorol érezhető hatást, sőt, a "gyógyszer"szedésével való leállás szinte azonnal visszaállítja a termékenységet.

A tabletta majdani hatékonyságát egyelőre egérkísérletekkel igazolják. A hím egerek 100%-ban terméketlennek bizonyultak a szer alkalmazásának folytán, ám a spermiumok mégis sértetlenül a testükben maradtak. Ha embereknél gátolják az említett két fontos fehérjét, várhatóan épp így nem kerülnek spermiumok az ejakulátumba.

Aggodalomra egyedül az adhat okot, hogy többek között az Anglia Ruskin Egyetemen történt felmérés alkalmával kiderült: amennyire bizalmatlanok a férfiak, annyira a nők is. Hiába értünk egyet azzal, hogy a nők számára kifejezetten könnyebbséget jelentene a hatékony férfi-fogamzásgátló forgalmazása, az egyetemista lányok több mint fele tartana attól, hogy partnerük egyszerűen elfelejti majd bevenni...

Ennek ellenére bízzunk benne: a felfedezés mindkét nemnek csak hasznára válhat.

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.12.08. 02:09
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása