A MAGYAROKNAK MÁR CSUPÁN HARMADA GONDOLJA, HOGY A NŐK HELYE OTTHON VAN...

Miközben nők vezetnek kormányokat, világméretű cégeket és a munkaerőpiac több mint felét teszik ki, egy közvélemény-kutatás szerint még mindig a világ egynegyede - nagy többségükben fiatalok - úgy véli, a nőknek otthon a helyük.

A 23 országban 24 ezer ember megkérdezésével készült Reuters/Ipsos felmérést a nemzetközi nőnap előtt hozták nyilvánosságra. Ennek alapján kiderül, a legtöbben Indiában (54 százalék), Törökországban (52 százalék), Japánban (48 százalék), Kínában (34 százalék), Oroszországban (34 százalék) és Magyarországon (34 százalék) gondolkodnak úgy, hogy a nőknek nem kellene dolgozniuk.

Meglepő módon a "nő helye otthon van" kijelentéssel egyetértők közül többségben vannak a 18-34 éves korosztály képviselői.

A válaszadók összességében mindazonáltal 74 százalékban nem értettek egyet a kijelentéssel.

"Annak ellenére, hogy a múlt század során a nők hatalmas előrelépést tettek a társadalomban való részvétel terén - a politikától a munka világán,a sporton és a médián át a szellemi törekvésekig -, számos korláttal kell még megbirkózniuk" - mondta John Wright, az Ipsos közvélemény-kutató helyettes elnöke.

"E kutatás a többség véleményét kifejezve azzal az alapvető tanulsággal bír, hogy a nők számára elengedhetetlen, hogy képesek legyenek választani, hogyan és milyen területen akarják kibontakoztatni magukat" - tette hozzá

Azokban az országokban, ahol a legtöbben vélekedtek úgy, hogy a nők helye otthon van, a nemek között is csekély a véleménykülönbség - mutatta ki a felmérés. Például Indiában, ahol a megkérdezettek több mint fele értett egyet a kijelentéssel, a férfiak és nők nagyjából egyenlő arányban vélekedtek így.

 

ÖT ÉV ALATT VÁRHATÓAN 5000 MILLIÁRD DOLLÁRRAL EMELKEDIK A NŐK FIZETÉSE...

Világszinten ötezermilliárd dollárral nőhet a nők fizetése a következő öt évben, szerepük pedig a világgazdaságot tekintve a következő évtizedben akkora lehet, mint India és Kína népességéé - derül ki az Ernst and Young "Nők - Az új feltörekvő piac" című tanulmányából.

Közleményében a cég kiemeli: a jelenlegi 13 ezer milliárdról 18 ezer milliárd dollárra nőhet világszinten a nők fizetése a következő öt évben. Az ötezermilliárdos bővülés nagyságát jelzi, hogy az összeg Kína és India gazdasági növekedésének csaknem kétszerese.

Jelenleg a világ vállalkozásainak harmada van női tulajdonban, ezeknek pedig fele a fejlődő piacokon található - mutat rá az Ernst and Young tanulmánya.

A női csoportban rejlő lehetőségek és a jelenlegi helyzet ugyanakkor jelentősen eltér egymástól. A nők számára - még a fejlett országokban is - rendkívül nehéz a felsővezetői pozíciók elérése. Sok feltörekvő piacon pedig nem rendelkezhetnek ingatlannal, korlátozott hozzáférésük van az oktatási rendszerhez, valamint a munkaerőpiachoz.


Felmérések azt mutatják, hogy átlagosan 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen foglalnak helyet nők és férfiak - olvasható a közleményben. Ezzel szemben mindössze 9 százalékos ez az arány ott, ahol csak férfi vezetők vannak.

A vezető globális cégek már korábban felismerték a munkaerő sokszínűségében rejlő gazdasági előnyöket. Azoknál a cégeknél, amelyek ennek megfelelően alakítják stratégiájukat, a bevételi oldalon is egyértelműen látszanak az eredmények - derül ki a jelentésből.

MTI

 

JOBB A SZEX HA NAGYOBB AZ EGYENLŐSÉG...

Egy nemzetközi felmérés szerint azok a párok élnek leginkább kiegyensúlyozott  szexuális életet, akik a nemek közti egyenlőség szempontjából fejlett  országokban, vagyis Nyugat-Európában, Ausztráliában, az USA-ban és Kanadában élnek.

A kérdőíves vizsgálat 27 ezer pár szexuális életét vizsgálta 29 országban, és eredményei szerint a párok legtöbbje egészen nyolcvanas éveikig marad szexuálisan aktív. A szexuális elégedettségi lista első helyét Ausztria szerezte meg: az osztrák férfiak 80, míg a nők 63%-a rendkívül, vagy nagyon elégedett szexuális életével. A nemi egyenlőség szempontjából legjobban álló országokban a párok 60-80%-a fejezte ki elégedettségét, míg ez az arány a hagyományosan férfiak által dominált társadalmakban, például a Közel-Keleten és Ázsia bizonyos tájain csak 20-50%-os.

Hatalmas különbségeket mutatkoznak a férfiak és nők elégedettsége között: a nők számára például az előjáték sokkal fontosabb tényező, az orgazmus elérésének feltétele, mint a férfiaknak, – hiánya pedig azon nők számára bizonyul a legnagyobb problémának, akik férfiközpontú országokban élnek. Az is bebizonyosodott, hogy a férfiak túl optimistán ítélik meg partnerük orgazmusát: bár a férfiak 45%-a szerint párjuk mindig eljut a csúcsra, a nőknek csupán 26%-a igazolta ezt.

A szexuális elégedettségi rangsorban érdekességek is megfigyelhetők: a hagyományosan férfiközpontúnak tartott Mexikó a listán az első tíz ország közt szerepel, míg az utolsó helyre az amúgy gazdaságilag igen fejlett Japán került.

Forrás: Vital

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.04.04. 21:28
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása