Nemrég jelentették be: tudományos áttörést jelenthet egy új, férfiak számára kidolgozott fogamzásgátló tabletta.

Abban talán mindenki egyetért, hogy a fogamzásgátlás, a nem-kívánt, vagy akár a kívánt terhességhez hasonlóan - két ember közös felelőssége. Egyesek szerint eddig is dúskálhattunk az elérhető eszközökben, ám ez az állapot valamiért koránt sem volt tökéletes. Mindkét nem számára lefedte bár a kívánt, hatékony fogamzásgátlás lehetőségeit, mégis folytonos egyéni és társadalmi viták generálódtak abból, ki, mikor és főleg hogyan alkalmazza őket.

A férfiak gyakran ódzkodnak a gumitól, ami sok nő számára sem kellemes, de tény, hogy- főleg rövid távú kapcsolat esetén- minden másnál biztonságosabb, hisz hatékonyságán felül védelmet nyújt a nemi betegségek terjedése ellen is. A nők részére rendelkezésre álló lehetőségek pedig gyakran drágák, nehezen elérhetőek, vagy ártalmasak lehetnek az egészségre. A férfiak további kifogása, hogy ők is szeretnék a saját kezükben tartani reprodukciós képességeiket, mert mi történik ha "a nő véletlenül elfelejti bevenni a tablettát?" jogos és érthető.

A bizalmatlanság másik részről is fennáll: a nők legfőbb fenntartása a férfi-fogamzásgátlóval kapcsolatban, hogy a férfiak az ügyben talán felelőtlenebbnek bizonyulnak, eszük ágában sem lesz odafigyelni erre, "úgysem történhet baj!" alapon; esetleg a szenvedély heve ragadja el úgy őket, hogy egy felületes ismeretségnél egyszerűen füllentenek a tabletta alkalmazásáról, bízva abban, hogy minimális az esély a fogantatásra (ha mégsem, még mindig ott az abortusz lehetősége, amit lássuk be, nem a férfinak kell majd végigélnie).

Most úgy tűnik, mégis itt van, sokadjára kikísérletezve: a férfi fogamzásgátló. Első ránézésre kívánt és hasznos, hiszen ahogy az elején szó volt róla: közös ügy, közös felelősség. Anyagilag sem egyoldalúan a nőt terheli immár, annak ellenére, hogy számtalan fiatal lány csak nehezen, vagy egyáltalán nem fér hozzá, miközben folyamatosan sürgetik, s a leglehetetlenebb szituációkban akarják belevinni őket a szexbe (értve ez alatt a párkapcsolatot is, mondjuk olyankor, ha a fiataloknak nem volt elég pénzük a védekezésre- a statisztikák szerint az abortuszok vezető oka a felelőtlen fogamzásgátlás. Nyilván mindkét nemen múlik, vállalja-e ennek hiányával is az együttlétet.) 

Érvek és ellenérve ütközésén túl, nézzük, miben áll az új módszer lényege.

Először is fontos lehet, hogy az eddigiekben vagy a férfiak hormonháztartására koncentráltak, vagy a spermiumokat próbálták meg hatástalanítani. A mostani technika lényege egy átmeneti ondóelkötés (vazektómia), ami megakadályozza, hogy az együttlét során a hímvesszőn át spermiumok távozzanak. Meredeknek tűnik?

A módszert kidolgozó kutatók szerint aggodalomra semmi ok: az eddigiektől eltérően a dolog nem veszélyezteti sem a libidót, sem az egészséget.

Dr. Sabatino Ventura (Monash Egyetem, Ausztrália) eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikálta. Beszámolója szerint a tabletta hatékonysága az ejakuláció folyamatában résztvevő két fontos fehérje blokkolásában áll. Ez azért is fontos, mert nem változik a férfiak hormonháztartása, illetve maguk a spermiumok sem pusztulnak el, így a nemi vágyra sem gyakorol érezhető hatást, sőt, a "gyógyszer"szedésével való leállás szinte azonnal visszaállítja a termékenységet.

A tabletta majdani hatékonyságát egyelőre egérkísérletekkel igazolják. A hím egerek 100%-ban terméketlennek bizonyultak a szer alkalmazásának folytán, ám a spermiumok mégis sértetlenül a testükben maradtak. Ha embereknél gátolják az említett két fontos fehérjét, várhatóan épp így nem kerülnek spermiumok az ejakulátumba.

Aggodalomra egyedül az adhat okot, hogy többek között az Anglia Ruskin Egyetemen történt felmérés alkalmával kiderült: amennyire bizalmatlanok a férfiak, annyira a nők is. Hiába értünk egyet azzal, hogy a nők számára kifejezetten könnyebbséget jelentene a hatékony férfi-fogamzásgátló forgalmazása, az egyetemista lányok több mint fele tartana attól, hogy partnerük egyszerűen elfelejti majd bevenni...

Ennek ellenére bízzunk benne: a felfedezés mindkét nemnek csak hasznára válhat.

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.12.08. 02:09
most jön a java: 81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nokesferfiak001.blog.hu/api/trackback/id/tr205680998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmanuel Goldstein 2013.12.08. 16:12:55

lol, végre megvalósult az igazi egyenjogúság férfi és nő közt, mindenki szedi az antibébit a maga érdekében :)

nevetőharmadik 2013.12.08. 17:38:53

Azért ezt a dilemmát nem olyan nehéz feloldani. Csak tablettát fogamzásgátlásra csak tartós partner esetén szed az ember, hiszen alkalmival eleve gumit használ a fertőzések elkerülése végett. A párjában meg már csak bízhatna az ember (de jobban szemmel is tarthatja).

Persze ha valaki gumi nélkül megy bele alkalmiba, akkor máris olyan rizikót vállal, hogy én pont leszarom az összes többi rinyálást.

Nekem jöhet az antibébi, ha amúgy tényleg biztonságos.

mim 2013.12.08. 17:43:23

Nem értem az aggódó nőket. Nem szüntetik be a női verziót. Vagy abban reménykedtek, hogy akkor nekik már nem kell ezzel foglalkozni?
Nekem ez nem így tűnik.. inkább az a nagy félelem, hogy a férfi is dönthet arról akar e gyereket - és nem kell búvárruhába bújnia hozzá.
Feministák már több kisérleti és fejlesztési projektet megtorpedóztak, mert női kézben akarják tartani a döntési jogot 100%-ban.
Csak, hogy megértsétek miről írok:
2012-ben 49%-ka az újszülötteknek "nem betervezett" volt USA-ban. Ahol ingyen kiiratható a dokival a fogamzásgátló a nők részére. És a nők nyilatkozatai alapján jött össze ez az arány. Oké...
Inkább tűnik úgy, hogy ezek a véletlenek monetáris ill. manipulatív célból történnek a kedves és ártatlan hölgyek részéről.

Amúgy nem hiszek a projekt sikerében. Túl sok problémát okozna.

Nico3 2013.12.09. 16:26:24

Dédszüleink idején volt szokás, hogy a lányok szándékosan megestek. Ez nem feminizmus. Ezt a tanácsot adta a nő a lányának, unokájának, ha az nem tudott férfit fogni. Úgy tűnik számomra, a feminizmus legnagyobb problémája, hogy rengeteg a soraiban a hagyományosan gondolkozó nő. Ha ugyanis a feministák torpedózzák a férfi-fogamzásgátló projektjeit, számomra elég ingatag lábon áll a feminizmusuk hitelessége.
Bár minden eszmében, vagy társadalmi normában megfigyelhetők hasonló ellentmondások. A hagyományos normákat valló férfi szerint például a férfinek kell eltartania a családját, mégis rengeteg történetet hallottam olyanokról, akik már nagyszüleim, dédszüleim idejében is a feleség munkájából tengették az életüket.

Kalechtor 2013.12.09. 18:07:00

@mim: Te alkalmaznád, ha végre elérhető lenne?

Dave(dkovari) 2013.12.10. 08:58:40

Ez nagyon jó hír. Amint meglesz, azonnal ajánlom majd a környezetemnek is. Osszuk meg a hatalmat... kötelességet. :P

A torpedózás "jogos". Régen is a "terhes vagyok" volt a legjobb módszer a gondok "elegyengetésére", és ma is egy-két országban jól el lehet vele lenni.
Elfelejtik bevenni: Nem muszáj, hogy ez legyen az egyetlen védekezési módszer.(és ki az aki egyből a legrosszabbra gondol? Az akinek az eszébe jut ez az ötlet, vagy nem bízik senkiben)
Nem lesz időben gyermek: Akkor eddig a nő határozta meg az időpontot?

Érdekes társadalmi "csontvázak". Végre eltűnnének ezek is. Szóval hajrá, hajrá!

Dave(dkovari) 2013.12.10. 08:58:42

A férfijogi segítésről meg annyit, hogy a törvények változnak. Ki tudja, hogy milyen törvényeket hoznak majd az emberek? Pl: Hirtelen támogatják a 25-30 éveseket és nehezítik a 30 felettiek családi támogatását. Vagy a család fogalma a nő és gyermeke(biológia) + a férfi akivel a per kezdetekor élt.(mert az aktuális védekezett a példámban, így mástól van a gyermek, de kell a pénz)

De ezek csak kósza agyszülemények, abból is a sötétebbek. Majd a jövő megmondja, hogy mi lesz. Sötét, vagy fényes azt még nem tudom. XD

ÉS ki fog derülni, hogy hányadán áll a nők helyzete, a feminizmus vezérvonal(törvényi, eszmei szinten), stb. (Hatásra milyen a reakció)

Kalechtor 2013.12.10. 18:34:42

@Dave(dkovari): Hajrá, én szeretném, ha mielőbb elterjedne. (végtére is, beveheti a nő előtt is a férfi)

"Régen is a "terhes vagyok" volt a legjobb módszer a gondok "elegyengetésére", és ma is egy-két országban jól el lehet vele lenni."

Szerintem semmit nem old meg. Inkább fordítva. Ha igazán nagy gondok vannak, semmi esetre sem szabad azzal a férfival közösen gyereket vállalni.

De még akkor sem, ha néhányszor kivételesen mégis működhet. A gyerek élete nem szerencsejáték.

"és ki az aki egyből a legrosszabbra gondol? Az akinek az eszébe jut ez az ötlet, vagy nem bízik senkiben"

Mint akinek eszébe jut, hogy egy általa ismert nő a tudtán kívül, szándékosan teherbe eshet tőle, vagy nemi erőszakot hazudhat? :)

"Érdekes társadalmi "csontvázak". Végre eltűnnének ezek is. Szóval hajrá, hajrá!"

Egyetértek. :)

"Pl: Hirtelen támogatják a 25-30 éveseket és nehezítik a 30 felettiek családi támogatását."

Szóval örülnél neki, hogy rövid időn belül apává kell válnod? :) Semmi szórakozás, karrier, helyette pelenkázás, éjszakázás, mert 30-on túl diszkriminált szülőnek számítasz majd.

"De ezek csak kósza agyszülemények"

Látszik, mert elsőre nem is értettem, másodikra meg nem volt kedvem megfejteni.

Javaslom, a végét is hagyjuk! :P

Dave(dkovari) 2013.12.11. 08:43:28

@__________________: "Mint akinek eszébe jut, hogy egy általa ismert nő a tudtán kívül, szándékosan teherbe eshet tőle, vagy nemi erőszakot hazudhat? :)" Szerintem is. :P

"Szóval örülnél neki, hogy rövid időn belül apává kell válnod? :)" Ezt most nem fejtem ki, mert a cikknél is több lenne. DE: férfi fogamzásgátlás - kitolódik a gyermekáldás ideje - elégedetlen tömeg(társadalom egy része, nők egy része) - "patriarchizmus", "férfiuralom", "már a nőtől ezt is elveszik" - támogatás az államtól(amit kizsarolnak) - törvény.

Dave(dkovari) 2013.12.11. 08:43:30

De ez csak akkor fog kiderülni, ha a boltokba kerül az áru. Akkor lesz egy nagy tüntetés, meg majd a változások beálltakor. Nem kell, hogy jövőbe lássak, hogy tudjam hányadán áll a világ.

Éppen ezért is várom már, hogy kijöjjön.

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.11. 09:59:44

@Dave(dkovari): "férfi fogamzásgátlás - kitolódik a gyermekáldás ideje - elégedetlen"

Én úgy tudom, már rég kitolódott a gyermekvállalás ideje, mégpedig a feministáknak köszönhetően. Legalábbis ezt állítják az elégedetlen férfiak, akik AZT SZERETNÉK ha egy párnak mielőbb születne minél több gyereke!

Hogy is van ez Dave? Ugyanezek az elégedetlen férfiak a férfi fogamzásgátló elterjedésével MÉG JOBBAN ki akarják majd tolni ezt az időt?
Kérlek, ne járulj hozzá, hogy még ellentmondásosabbnak lássuk a férfiakat. :)

""patriarchizmus", "férfiuralom", "már a nőtől ezt is elveszik" - támogatás az államtól(amit kizsarolnak) - törvény."

A nők, akikre panaszkodnak, hogy nem akarnak idejekorán gyereket vállalni (csak 30-on túl, későn, keveset!) majd elégedetlenek lesznek azzal, amit állítólag már eddig is csináltak (gyermekvállalás idejének kitolása).

Csak számomra olyan zavaros amit írsz? :)

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.11. 10:02:24

@Dave(dkovari): Vagy újra arról van szó, amiről mindig. A férfiak azt sem tudják, mi ellen harcoljanak, s a végén épp az ellen emelnek szót, amit előtte ők maguk akartak. Legalábbis én már egyáltalán nem látok bele ebben sem (de másban sem), hogy akkor most hosszas, gyermektelen, élvezetes párkapcsolatra (párkapcsolatokra) vagy mielőbbi gyermekáldásra fáj a foguk? :)

Kalechtor 2013.12.11. 10:36:31

Igazán nem akarom elrontani a játékot, de a férfi általában csak azt szeretné, ha

1 Valamilyen indokkal otthon lehetne tartani a nőt (vagy távol tartani az egzisztenciát biztosító területektől)- lehetőleg úgy, hogy ez állami támogatással megoldható legyen, vagy a férfi maga keressen annyit- ami soha nem volt, s nem is lesz, legfeljebb a pofátlanul gazdagok között- amennyiből egyedül képes eltartani egy minimum 3-4 tagú családot

2 Vagy azt szeretné, ha ő kiélten, 40 évesen összeállhatna egy nála 15-20 évvel fiatalabb hajadonnal, aki rögtön az egyetem után, vagy még előtte gyermekeket kezd neki szülni, aztán pedig már biztosan nem hagyja el, hiszen mire, miből, hova? lásd: össznépi felháborodás a válások ellen, pedig egyszer már őszintén magunkba néztünk ezzel kapcsolatban arra vonatkozóan, hogy az esetek többségében apuka jó ha úgy-ahogy fizet pár ezer gyerektartást, ami közel sem fedezi a gyerekek összkiadásainak felét; és a válásutáni egyfedélalattmaradás is pofátlanul gyakori :)

De ne csak ilyen erkölcsös hajadonok legyenek ám, hanem másfajták is, hiszen addig ugyan kikkel szórakozna? Utána kedvére szidhatja mindkét típust. Az egyik könnyűvérű, a másik meg ráerőszakolta szegényre a házasság igáját. :P

Ha valaki esetleg nem lenne tisztában utóbbi jelentőségével, megint egyfajta felelősséghárításról van szó. A férfi soha nem lehet hibás. Ő áldozat. A könnyűvérű nő áldozata, aki csak élt a lehetőséggel. És az erkölcsös nő áldozata is, aki kizsarolja tőle a gyerekeket. Neki így szinte semmiben nem kell állást foglalnia. (te engedted! te akartad!) Ezért lehet, hogy a férfiak állásfoglalása mindig olyan ellentmondásos és zavaros. :)

Nico3 2013.12.11. 11:14:07

Is. No és a férfikettősség, amivel a nő nem tud mit kezdeni. A nő egységes, integrált, nem meghasonlott, általában nem használ egyazon dologra kettős mércéket. Hol akarja, hol nem, akkor most nem is tudja, akarja-e vagy sem. Ha olyan vagy, egyszerre imád és gyűlöl, megvet miatta! Hiszen maga a férfi is kettős, ellentmondásos, természeténél fogva meghasonlott, természete gyakran megy szembe önmagával, így képtelen rájönni, végső soron mi lenne számára a jó. Illetve tudja: egy hozzá hasonlóan meghasonlott, megosztott világ, ami az ő belső, ellentétes valóját tükrözi. Egészen filozofikus vagyok ma. :D
Azt gondolom, a nőknél ez ritkább, a férfiaknál általánosabb. Valójában nem a nőknek, hanem a férfiaknak nem lehet megfelelni, attól függetlenül, hogy milyen attitűdöket vallasz a gyerekvállalásról, vagy más hasonló kérdésekről.

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.11. 11:16:59

Pontosan. Ha mégis van valamilyen egységes, halovány elképzelésük a megfelelés módjáról, hát attól meg a nők menekülnének ki a világból is. :)

Xylan 2013.12.11. 17:41:47

Azért meg kellene várni, míg szegény Dave válaszol, hátha mégis tudják a férfiak, hogy akkor most általában nagyon korán akarnak nagyon sok gyereket, vagy később, lehetőleg kevesebbet?

Egyáltalán, ők akarják-e, ezért szidják annyira a gyermektelen, vagy későn szülő nőket? Vagy a nők könyörgésének és erőszakosságának engednek, azért szidják a gyerekmániásokat? Az világos, hogy valamit így is, úgy is szidnak a nőkben, de hátha Dave tudja a választ ezekre a kérdésekre. :)

KevinT 2013.12.11. 21:19:55

Pár ezer gyerektartást fizet?
az am jól nyomta a témát.:) pár ezer nőnek gyereket csinálni!

Nico3 2013.12.12. 11:48:11

@KevinT: Kezdem kapisgálni, hogy nem csak a tested, fiatalságod, háziasságod miatt vagy a nők kedvence. :D

Kalechtor 2013.12.12. 14:05:12

A humorra célzol? Vagy másról is beszélgettetek? Mert az is elég bejövős lehet, hogy RM-es indíttatású. :)
Gondolj bele azoknak a lányoknak a helyzetébe, akik előtte csak "ha nem engeded az anált és nem mélytorkozol prűd vagy!" típusú érzelmi-zsarolós kisfiút kaphattak. :)))

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.12. 14:07:23

Nem úgy van az! "Ha nem engeded, akkor nem szeretsz!", hozzá jó adagnyi dac, dúrcizás. Még hogy a férfiak nem ismerik az érzelmi manipulációt!
Az az egy szerencse, hogy nem mind ilyen. :)

Kalechtor 2013.12.12. 16:47:42

Azért mindenki életében előfordul néhány gyanútlan bepróbálkozó. :)

Én egyiküknek egyszer azt válaszoltam, hogy természetesen, szeretem annyira, hogy a kedvéért fel vagy le dugjak neki valamit. Prűd se vagyok hozzá, úgyhogy nem probléma. Erre elkerekedett szemekkel, ártatlanul azt felelte, hogy egymást szerető emberek azt is figyelembe veszik, mire vágyik a másik. És ő nem erre célzott.
Mondtam neki, hogy egyrészt ezt a mondatát jól jegyezze meg, amikor legközelebb manipulálni akar, másrészt úgy tűnik, kettőnk közül ő a prűdebb. :) Hiszen én ebben a második verzióban csupa önzetlenségből benne lettem volna!
(természetesen nem a mostani barátomról van szó, sőt, ez annyira átmeneti ismeretség volt, hogy érthető okokból még a szexig se jutottunk el- szerencsére, szerintem nem sok örömünk lett volna egymásban, remélhetőleg neki se bennem, így vigasztal, hogy nem élete élményétől fosztottam meg)

Különben óvakodjatok az olyanoktól, akik már az első pár találkozás alkalmával arra játszanak, mennyire szeretnek, vagy őket mennyire szeretik- áldozatvállalásokkal megtarkítva. :) Nekem nem kell fene nagy áldozatokkal bizonygatni, nem akarom állandóan azt hallgatni, mi mindent adott fel értem és azt sem akarom, hogy folyton próbára tegyenek/ezzel próbáljanak befolyásolni. Csak ami spontán jön. :)

KevinT 2013.12.13. 08:20:52

@Nico3: @__________________: A nagy nőpártiságot szokták még bennem szeretni.:) sose szidok nőt,szivesebben vagyok lányok között és ez nem csak a szex miatt van. Fiukkal dögunalom lenne az élet.Ha butának tartanak is néha napján a nők,én velük szeretem az időmet tölteni.A haverokat is birom persze de más!

Oliva76 2013.12.13. 08:20:56

A gyerektémához és a szexhez. Olvastam és egyetértek, hogy ha minden mástól megfosztották a nőt, ez a két fegyvere marad. Gyerekkel és szexel zsarolni, maga mellé láncolni azt, akinek a segítségével lehet valaki. A házimunka is ilyen, emlékszem anyámra, meg sajnos magamon is észrevettem a volt párommal kapcsolatban, beteges félelem, hogy ha el tudja látni magát, ha megtalálja az alsóneműjét magától is, vagy a bögréjét, akkor ő végképp tökéletesebb lesz nálam, hiszen többet is keres, akkor még képzettebb is volt, és nekem van szükségem rá. Én meg hozzá képest csak egy fogyatékos leszek. Ő meg annyira nem is akarta, így mi aztán igazán kölcsönös játszmába kezdtünk. Bennem akkor érlelődött meg az elvárás, amikor én is tanulni kezdtem, és ekkor döbbentem rá, hogy a lenézett melókat hagyta nekem előtte. Olyan ügyesen csinálta, hogy mindentől eltántorított. Akármibe kezdtem volna, meggyőzött, hogy minek az nekem, hiszen itt van ő, a fene nagy végzettsége, ne szórakozzak már piszlicsáré tanfolyamokkal, kockáztatva a kapcsolatunk jövőjét, hogy nem marad majd elég időnk egymásra. Aminek legnagyobb részében én másnapra főztem, meg összetakarítottam utána a rumlit, ő meg netezett vagy filmezett. Egyedül. Értem már mit akart, félt, hogy nem marad elég időm dolgozni rá, neki meg pihenni.
És persze ő is szidalmazta a gyerektelen szingliket, meg azokat is, akik nem hagyják békén a férfit azzal, hogy babát akarnak. Fel se tűnt neki az ellentmondás.

Xylan 2013.12.13. 08:40:45

@Oliva76: Eszméletlen, hogy ennyi évig. Nem hiszem, hogy ne tudta volna, hogy nem erre vágysz és boldogtalan vagy.

Kalechtor 2013.12.13. 10:56:33

A férfiak a lelkük mélyén nagyon jól tudják, mi az igazság a nőkről, ezért kell a folyamatos harc, manipuláció, lenyomási kísérlet. Ezért küzdenek Ázsia szerte a kislányok visszaszorításáért, s ezért a leghelyesebb férfiakat tiltják ki az arabok az országukból. Megkülönböztető törvények már nem lehetnek, marad az érzelmi befolyásolás, sajnos néha már gyerekkortól.

A férfi a jobb részt akarja kisajátítani magának, gyakran azzal érvelve, hogy az neki jár természetszerűen. Fontosnak tartom az ilyen cikkeket. A hagyományos gondolkozásmód szerint persze mindez nem szexizmus, csak a nemek természetes szerepének való megfelelés. Frászt. :)

nokesferfiak001.blog.hu/2013/07/25/szexista_apjuk_miatt_motivalatlanabbak_a_kevesbe_ambiciozus_nok

Oliva76 2013.12.13. 11:27:48

@Xylan: Tudni vélte. Az apróságokra mindig odafigyelt. Kedvenc virág, kedvenc csoki. Rengeteg ilyennel meglepett, meg is utáltam őket, mert ezekért várta el a szexet. Az elefántcsont ékszerek a kedvenceim, van belőlük egy egész dobozzal, azóta nem hordom őket. Egyébként is főleg kirakati babát és háztartási alkalmazottat akart csinálni belőlem, akkor volt baja, ha ettől el mertem térni. Az már szerinte a kapcsolat rombolása lett volna, annak a jele, hogy nem szeretek vele lenni és pótcselekvéseket keresek magamnak. Pedig tényleg minimális időt voltunk együtt, inkább arra orrolt, hogy nem szeretek otthon lenni a szennyes ruhák meg a mosatlan edények között. Egy ideig el is hittem neki, de akkor lettem teljesen felszínes és besavanyodott. Visszagondolva, szinte elbutultam. Néha unottan mentem fodrászhoz, manikűröshöz, hogy aztán este unottan mosogassak meg pakoljam a szanaszét hagyott dolgait. Már az intellektuális érdeklődésem is kezdett megszűnni neki köszönhetően, jó, hogy jött az egyetem ötlete, az mentett meg, hogy mégis belevágtam. Azóta egyébként azt képzeli, hogy mindennek a feminizmus meg az egyetem az oka, lám, már nem elég jó nekem, túlnőttem rajta, ott is hagytam. Az sem zavarja, hogy már jóval előtte kínlódás volt vele az élet, és huzamosabb ideje egy olyan férfival találkozgatok, aki alacsonyabb végzettségű nálam, nem is gazdag, de együtt főz velem esténként és a szexben is odateszi magát, nem egy marék gazért cserébe akarja tőlem.

Kalechtor 2013.12.13. 13:42:37

@Oliva76: Rengeteg gyönyörű tárgyat készítenek elefántcsontból, köztük tőr- és más fegyvermarkolatokat is. De mióta ezt a cikket olvastam, valahogy elment tőle a kedvem.

www.origo.hu/tudomany/20131119-kozel-szaz-elefantot-meszarolnak-le-naponta.html

Nico3 2013.12.13. 15:54:57

És megint a Dani kontra Black Line harc. Minek kellett nekem ezt elolvasnom? És itt is odanyomja neki a végén, betűről, betűre. Amaz meg mégis elfelejtette augusztus óta! :D

nokesferfiak001.blog.hu/2013/07/25/szexista_apjuk_miatt_motivalatlanabbak_a_kevesbe_ambiciozus_nok/fullcommentlist/1#c20464559

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.13. 15:56:41

Na végre, haladunk. Dani nagybetűvel! Még néhány hét és meglátod, már nem is fog hiányozni. :)

Dave(dkovari) 2013.12.16. 18:28:33

Majd 2(!!!!) ember kell a gyermek nemzéséhez, ezért amíg mindketten nem akarják, addig nem lesz gyermek. Ez nem fog tetszeni sok nőnek. Az indokokat úgy is tudjátok AZON NŐKNÉL, vagy írtok róla folyamatosan egy mini cikket a hozzászólásokban, így nem írom le ide is. (és vannak bőven olyan nők, ha már vannak olyan férfiak akikről folyamatosan írtok - zsák és foltja)

Amúgy a hozzászólások 90% ugyanaz mint mindig. Elég volt csak átugrani. Ezért se járok ide mostanság. Persze elfoglalt is vagyok.

Dave(dkovari) 2013.12.16. 18:28:34

"Mit akarnak a férfiak akkor?" Én is tudnák millió példát mondani a "Akkor mit akarnak a nők?", de nem teszem. MERT annyira sokszínű az egész, hogy NEM LEHET MINDENRE VÁLASZT ADNI. De könnyű kiemelni a rosszat. DE van más is, mint amiről ti beszéltek.

Ha pedig ennyire egyszerűsítünk, akkor jöhet a "társadalmi szerep = gender" dolog.

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.16. 18:50:48

@Dave(dkovari): Ahogyan sok férfinak sem tetszik. Legalábbis elég sokan le akarják szabályozni, hogy egy nő mikor akarjon, vagy mikor ne akarjon gyereket. Pedig ez lenne a normális, amit írsz: akkor legyen, ha mindkét szülő úgy döntött. Idegeneknek végképp semmi közük hozzá.

AZON nőkkel, akik egyedül kívánnak dönteni a kérdésben és a férfi tudtán kívül esnének teherbe, nem értek egyet. Egyetlen esetet tartok elfogadhatónak. Ha alkalmi szex során szerzi be a gyereket a nő, aztán lelép, s a férfi soha meg sem tudja, hogy apa lett. Nem olyan tisztességtelen, amilyennek látszik. Lett egy gyereke és neki lényegében semmibe nem kerül. Sok férfi jobban örülne ennek, mint a nyakába sózott apaságnak. :)
Kapcsolatban azonban ennek nincs helye. Ahogyan annak sem, hogy a férfi családfőként más kérdésekben végső döntést gyakoroljon, vagy az asztalra csapjon. Gyerek is, minden más is akkor legyen, ha mindketten egyetértenek. De ez is változó, nálunk például a párom kezdte el előbb mondogatni, hogy de jó lenne. Én csak kis ideje éltem magam bele. Mégsem feltételezem róla, amit néha a férfiak: hogy szándékosan felejtené el bevenni a férfi fogamzásgátlót.

Az nem válasz, hogy nőkre is millió példát tudnál mondani. Ha őket hozod fel, én ugyanúgy látom az ő életfelfogásukat is, mint a hasonló férfiakét, nem teszek különbséget. Azt sem értem, ha egy nőnek vannak ellentmondásos igényei. Mindkettőnek véget kellene vetni. Legalábbis én mindig erre törekedtem és egyetlen szóval sem védtem azokat, akik szerint például a férfi egyszerre legyen érzelgős és macsó, aztán esetleg szintén szidják, akármelyiket produkálja (vagy bármit írhatnék, nem ez a lényeg).

Így részemről szerintem jogos az igény, hogy nőként tudni szeretném, mégis mi a férfiak álláspontja bizonyos dolgokról? Értem, hogy nincs egységes álláspont, de általában ugyanazok kritizálják teljesen különböző, ellentétes dolgokért a nőket. Gondolj bele abba, hogy az így gondolkozókkal egy nő hiába is keresné az együttműködés vagy egyetértés lehetőségeit. Hacsak nem egy akarat és értelem nélküli, sűrűn bólogató próbababa, nem fog menni neki.

Ezt a témát te hoztad fel, mi csak válaszoltunk, nézd meg. Te kezdtél beszélni arról, hogy a nőknek úgysem lesz jó.

Dave(dkovari) 2013.12.17. 02:57:15

Ez a nő egységes, a férfi kettős témára eszembe jutott egy jó kiegészítés: A férfi kettős, de legalább tudja, hogy miket akar.

Dave(dkovari) 2013.12.17. 02:57:17

"Ezt a témát te hoztad fel, mi csak válaszoltunk, nézd meg. Te kezdtél beszélni arról, hogy a nőknek úgysem lesz jó."

Mert így lesz. Ha csak nem történik valami dimenzióváltás.

De tanultam a hibából. Nem hozok fel semmilyen "elásott csontot".

Kalechtor 2013.12.17. 08:58:15

A szöveg frappáns, de épp ez az, hogy nem tudja. Szerintem a férfiak többnyire nem tudják, mit akarnak, kevésbé van jövőképük. Legfeljebb a rövidtávú, pillanatnyi haszonszerzés hajthatja őket. Ez nem baj, csak a nemek közötti különbségekre jegyzem meg.

Még régen sem hiszem, hogy a férfi tervezte meg a család hosszú távú céljait. Esetleg eleget tett a nő elvárásainak, sugalmazásának. Ez simán összefér azzal, hogy hasznot is húzott a nőből, a nő munkájából és abból, amit már a 200 évvel ezelőtt élt emberek is elismertek volna neked- pedig akkor még nem így nézett ki a válás intézménye. Ha egy nő megözvegyül, vagy egyedül marad, összeszedi magát és a férje helyett is képes helytállni. Ha egy férfi marad egyedül, tönkremegy, elzüllik. Régi bölcsesség, akkor még feminizmus sem létezett. S ismétlem, nem kritika, csupán a biológiai különbségekből fakadó tény. Még csak azt sem jelenti, hogy a nőnek nincs szüksége férfira, míg a férfinak szüksége van nőre, mert a nő is sokat profitálhatott a férfi munkájából, teherbírásából, pillanatnyi, nagy erőkifejtésre való képességéből, amit az ő kiegyensúlyozottabb állóképessége nem feltétlenül tudott volna pótolni.

Így megy ez a családtól kezdve, a munkahelyeken át, mindenhol.

"akik szerint például a férfi egyszerre legyen érzelgős és macsó, aztán esetleg szintén szidják, akármelyiket produkálja"

Nekem egyik se jön be. :) Se feszülős, velem versengő, uralkodó típus, se nyafogó, érzelmeskedő ne legyen. A kettő amúgy is járhat együtt, gyakran a legnagyobb macsók a legérzelgősebbek, természetesen kizárólag önmagukra nézve.

Ez is mekkora tévhit. Ha azt mondom, nem kell érzelgős, romantikus férfi, azonnal rávágják, hogy ezek szerint azt szeretem, aki jól odaken a falhoz. Ha a fordítottját mondom, azt hiszik olyat akarok, akivel együtt lehet zokogni a nyálas filmeken. A példa jelképes, bele ne kössetek, nem úgy értem, hogy konkrétan nekem ilyet mondanának. :) És hányszor tisztáztuk már, hogy nem ez a két téves tipizálás létezik, mégis gyakran még mi, nők is beleszaladunk a félreértelmezésekbe.

"De ez is változó, nálunk például a párom kezdte el előbb mondogatni"

Nekem 25 éves korom előtt egyáltalán nem jutott eszembe, csak olyan szinten, hogy majd, valamikor. A kapcsolataimban, még a felületesekben is, szintén volt, hogy a férfi hozta fel.
A jelenleginél is ő hozta elő a témát, de vele talán már lesz is belőle valami, még ha nem is mostanában. Másrészt a szerelmen kívül úgy érzem, ő megérdemli, hogy felvállaltan vállaljam vele, mivel hozzám hasonlóan a közös gyereknevelés híve. Tehát már az elejétől otthon maradna ő is, ha kell, ami nekem mindig nagyságrendekkel fontosabb volt minden másnál. Én is sok időt akarok tölteni a gyerekkel, de egyrészt az apjára is szüksége van, másrészt ez közös projekt. Ha nem az lenne, csinálnám egyedül. :)

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.17. 09:03:09

Ez jutott eszembe a témáról. Látszólag bulvárcikk, de a jelenséget, hogy hosszú távon jobb befektetők a nők, míg a férfiaknál a kiugró hozamok a gyakoribbak, már több szakértő is vizsgálta.

fn.hir24.hu/tozsdei-tippek/2012/04/16/szoknyaban-jobban-megy-a-tozsdezes/

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.17. 09:35:45

Dave, a kiskutyák szoktak elásott csontokat felhozni. :) De hozd nyugodtan, legalább kiderül, miért ásták el őket.

Én egyetlen ilyen nőt ismerek. Ugye nem kell mondanom, hogy az életvitele inkább hagyományos, mint modern. Egyetem után összeköltözött egy férfival, akivel közös lakást vásároltak, abban a városban, ahol a férfinak jó, amolyan karrierépítésre alkalmas munkalehetőség kínálkozott. A nő emiatt felfüggesztette a további tanulmányait, míg a párja azóta is folyamatosan képzi magát. A házimunkát kizárólag egymaga végzi, este sokat van egyedül. Állítólag már megszokta, de azért folyamatosan panaszkodik. A férfi féltékeny típus, azt sem nézi jó szemmel, ha a barátaival megy el moziba, színházba, vagy bárhová. Olivához hasonlóan maradt az olvasás és a mosogatás. :)
A férfi ellenben már többször félrekacsintgatott, és hogy hogy nem, az állítólag közös pénzből vett lakás is kizárólag az ő nevén van. Összeházasodni nem volt hajlandó az említett nővel, azt mondta, ráérnek, ha jön a gyerek. Gyereket azóta se akar, egy ideje azonban elég gyanúsan viselkedik, komolyan szemezget az egyik munkatársnőjével, még később jár haza, egyre jobban kritizálja az élettársát.

Na, ez a nő mondta egyedül az ismerőseim közül, hogy őt most már nem érdekli, lesz egy gyerek, legalább ennyi jár neki, beleegyezik a férfi, vagy sem. Mert így csak telik az idő és az élete nem halad semmilyen téren sehová. Véleményem szerint a lehető legrosszabb megoldást választja.

De nézzük az indokait: 400 km-re költözött a szülővárosától, minden rokonától, új barátokra alig tudott szert tenni, a lakásból egyetlen szeg sincs a nevén, mert nagy volt a szerelem, holott az ő családja is finanszírozta a megvásárlását. Ha a férfi kiteszi őt a másik nő miatt, akkor neki odalett majd tíz év az életéből, feladott mindent és mehet haza a szüleihez egy utazótáskával. Munkája persze van. Amolyan "női munka", ami a férfiak szerint összeférhető a családi élettel. És amiből egy albérletet sem tudna fenntartani.

Ne Black-Line-t kérdezd erről, mert ő a realitásoktól 200 évvel van ilyen téren a jövő felé elrugaszkodva, hanem mondjuk Nicot. Ő elmesélheti, hogyan kezelte a hasonlóan induló szituációkat, hány induló kapcsolatot rúgott fel, hányszor nevezték megátalkodott karrieristának és hány munkahelyről rúgatta ki magát, mert állítólag nem volt elég együttműködő.

Nico3 2013.12.17. 10:55:22

De Nico ennek köszönhetően most egy millióhoz közeli összeget keres meg havonta. Az továbbra is maradjon titok, hogy fentről vagy lentről közelítve. És egy szemtelenül jóképű férfi van mellette, aki még együtt mosogatni is hajlandó és nem érdekli, ha szegény elnyomott papucsnak gondolják miatta.
Vállalom, három helyről rúgattam ki fiatalon magam, úgy, hogy a végén már a saját szüleim is ki akartak tagadni. Azt mondták, ha ennyire összeférhetetlen vagyok, csináljak amit akarok, ők nem foglalkoznak vele, de előbb-utóbb egy rossz drogosként végzem. Gondolom az akkoriba punk külsőm sem tett jót az ügynek. De a munkámat szerették, csak az együttműködési hajlandóságommal volt bajuk.

Kalechtor 2013.12.17. 15:17:09

A cikk elég buta és rossz irányba sztereotip. Megint csak arról van szó, amit már írtam. A nők a hosszú távú, következetes dolgokban jobbak, míg a férfiak a rövidtávúakban, de a sok rövidtávú hosszútávú összehangolásában már nem. :) A férfi célja eredetileg a párzás és a női test "birtoklása" volt. Ezek főleg rövidtávú parancsok. A női test megszerzése, egyfajta "gazdatestként", mint motiváció, biológiailag kellően alátámasztottnak tűnik. Azért írom, mert ez nem egyfajta férfi-démonizálás részemről.
Az egész összefügghet a férfi azon vágyával, hogy nélkülözhetetlen legyen a nő számára, de összefügghet az uralkodással is. És a pillanatnyi, önös érdekek számítanak.
Mellesleg felül lehet kerekedni ezen a parancson.

Ellenben a nők gyereket neveltek, ami hosszútávú és nagyon összehangolt feladat. Nem annyiról szólt, hogy megszülöm, útjára engedem és kész. Nem is olyan, mint a bölényvadászat, hogy elmegyek, levadászom, aztán vagy sikerül, vagy nem. Legfeljebb nem eszem egy hétig, majd újra elmegyek, s idővel csak meglesz.

Ezért is gondolom, hogy amiben a nők jók, az a vezetés, amiben a férfiak, az pedig az uralkodás vagy versengés. Tudom, hogy nehezen szétválasztható fogalmak.

"Na, ez a nő mondta egyedül az ismerőseim közül, hogy őt most már nem érdekli, lesz egy gyerek, legalább ennyi jár neki, beleegyezik a férfi, vagy sem."

De hát épp ezt akarták a férfiak, nem? Hogy a nőknek szükségük legyen rájuk és ragaszkodjanak. :) Vagy mit gondoltak, olyan egyszerű, hogy csak addig kiszolgáltatott meg ragaszkodó a nő, míg csajozni akarnak vele, hogy könnyű legyen állandó, alkalmazkodó szexpartnert fogni, amikor viszont meg akarnak szabadulni tőle, hirtelen a saját lábán megálló, emancipált teremtéssé változik?

Miért csak 200 évvel vagyok elrugaszkodva? Van az 3 is. :)

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.18. 01:18:11

Nekem ez is eszembe jutott, megint. A legfontosabb talán a vége.

"80 százalékuk szerint számunkra a vonzó külső a legfontosabb, amely a túlsúlytól mentes, vékony alakot jelenti. Szerintük nagy jelentőséggel bír számunkra, hogy márkás ruhadarabjaink legyenek és férjhez menjünk. Ezzel szemben a nőknek csak 60 százaléka mondta, hogy a vonzó (vékony) külső számára a legfontosabb és mindenképpen férjhez akar menni. A lányregények ideje ezzel lejárt…
Még látványosabb a férfiak nőkről alkotott torz képe a munkával kapcsolatban: csak 65 százalékuk gondolja, hogy a nőknek fontos, hogy saját lábaikon álljanak, és 50 százalék véli úgy, hogy több felelősséget szeretnénk vállalni.
Azért a mi fejünkben is él a hagyományos, férfiakról kialakított kép: élénken él bennünk az életművész, bárhol megélő erős férfi víziója. A konvenciók és beidegződések még egy ideig kísérteni fognak, hosszú idő kell ahhoz, hogy kimenjenek a „divatból”.

"A német tanulmány azért arra is rávilágít, hogy a család és karrier abban az esetben egyeztethető össze, ha a nő meg tudja győzni motivációjáról partnerét, MIVEL BENNÜK A LEGRITKÁBB ESETBEN ÉLT VALÓS KÉP ARRÓL, MIT IS AKARUNK, MI NŐK."

Vajon tényleg? Sokaknál a beszélgetés is felesleges, az állandó győzködés, a megegyezésre törekvés mert a férfi úgysem érti? Vagy csak kényelmesebb továbbra is azt hinnie, ami velünk kapcsolatban előnyös lenne számára?

fokuszbanano.hu/gyerekneveles/Lehetsz_mindketto_anya_es_karrierista

Kalechtor 2013.12.19. 08:31:57

Ennek viszont az a vége, hogy egyre több nő vállal kevés gyereket, vagy későn, vagy egyedül. Vagy mindhárom egyszerre. Míg a férfiak kitartanak amellett, hogy a gyereknevelés, házimunka, meg úgy általában a fizetetlen munkák kizárólag női feladat, addig ez a tendencia folytatódni fog. Hiszen az következik belőle, hogy egy átlagos fiatal férfinak egyszerűen nem ér annyit a gyerekvállalás, hogy megtanulja miatta a tőle esetleg távol eső tevékenységeket. Tényleg érdekes, hogy állítólag bármit megtanul a férfi, ha kell, elvan a mérgező gázok között, a föld alatt, a sötétben, vagy üríti a mocskos szemetes konténereket, mocskos-olajos vasárut rakod, de a saját családjára végzett házimunka büdös neki. Ebből kiindulva egész pontosan úgy szól a fáma, hogy bármit megtanul, amiért fizetnek is és amit nem tartanak hagyományosan nőies, kiszolgáló, alsóbbrendű tevékenységnek. :)

+ Abból is kitűnik a gyerekvállalással kapcsolatos elidegenedés, hogy a férfiak folyton ágálnak az anyák (valójában a gyerekek) számára folyósított kedvezmények, vagy juttatások ellen, mint a már említett gyerektartás is.

A gyerektartást a gyereket nevelő szülő kapja a másik szülőtől és a többi juttatás többsége is a szülőknek, vagy a gyermekkel élő szülőnek jár. A maradékot akár a kukába is kivághatnák egy olyan társadalomban, ahol az apák nagy része is hajlandó és alkalmas ellátni a saját gyerekét, vagy otthon maradni vele. De még azt is nehezen fogják fel, hogy családban ezek közvetve az ő fizetésüket is hivatottak kiegészíteni, az ő gyerekük érdekében, és részben az is az ő gyereknevelésbe való befektetésüket váltja ki, hogy szinte kizárólag anyák rohangálnak a gyerekért, apa meg fél órával tovább pasziánszozhat lazításként a munkahelyen, vagy beülhet egy sörre, ha úgy tartja kedve.
Hát majd nem rohangálnak a nők sem olyan nagyon, vagy csak egyért, 30-on túl, amikor már nagyjából sínen vannak.

Azt a felfogást sem értem, hogy a társadalom egyre jobban zúgolódik, hogy maradhasson otthon a nő, mint főállású anya. Ez ma már csak más emberek munkájából valósulhat meg, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy régen sem a férje tartotta el, ám azóta az otthon végezhető termelőmunkák jelentős hányada megszűnt, újak nincsenek, meg a férfi amúgy sem nézné jó szemmel, hogy a felesége sikeresebb az otthoni vállalkozásából, mint ő a saját bevallása szerint 12 órás robotból. Aztán mégis irigyli tőle a jóléti társadalom neki (pontosabban a közös gyereknek) járó szociális juttatásait. Habár van egy tippem, hogy a férfi lelkének jobban esne, ha ezek az ő zsebébe vándorolnának és ő dönthetne róluk.

Egyébként Kínának ilyen szempontból annyi, éppen az alulról jövő változások miatt. A feminista szervezetek ott nem nagyon mozgolódnak, de az egykeség elfeledtette az emberekkel az összes sztereotip humbugot. A reál tudományokhoz kapcsolódó foglalkozások közel felét nők töltik be, a mérnökök fele nő, a fiatal korosztályban kiemelkedő kutatók és felfedezők nagyjából fele lány és a vállalkozások egyre nagyobb részét nők indítják. Kína gazdaságilag egyre sikeresebb, míg nyugaton még mindig itt tartunk.

www.mfor.hu/cikkek/Noi_vezetokkel_sikeresebbek_lehetnek_a_cegek.html

www.vg.hu/vallalatok/tobb-noi-vezeto-nagyobb-siker-404514

www.borsonline.hu/cikk.php?id=69364

Kínában ugyanez- másképp. Törekszenek még a nők agymosására, de tisztán látszik, hogy a közvetlen nevelés ereje fontosabb, mint a női kvóta vagy a fentről erőltetett, esélyegyenlőségi törvények. Ha a szülők úgy döntenek, hogy a lányukra nem húzzák rá a csacska angyal szerepét, nem is fogják. Akkor sem, ha az állam egyre jobban parázik és lassan a kislányok elkülönítésére hoznak törvényeket és intézményi szinten próbálnak belőlük csacska angyalt faragni.

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=678013

"a hölgyek negyede az ingatlanfejlesztői szektorban aktív, ötödük pedig a pénzügyek és befektetések terén tett szert vagyonára. Tíz-tíz százalék a gyógyszeripari és termelőipari ágazatban keresi meg kalácsra valóját.
A listán szereplő milliárdosok kétharmada saját erejéből gazdagodott meg" "A világ összes, önerejéből felkapaszkodott leggazdagabb női vállalkozójának fele kínai - áll a Hurun jelentésében."

Kicsit régebbi cikk Németországról.

mno.hu/migr/egyre-tobb-no-vallalkozik-nemetorszagban-686239

Talán még az is szándékos, amikor kifejezetten negatív hangvételűek az elemzések. Elolvassa egy nő és mit gondol? A cégvezetők többsége úgyis férfi. Mindenhová odabiggyesztik, kihangsúlyozva, hogy ez nálunk változtathatatlan kuriózum. Nem elég bemutatni, hogy növekedés tapasztalható a női vállalkozók meg vezetők arányában? Egyébként is csak a felsővezetői székbe nehéz bejutniuk, a legtöbb szakmában középvezetők már nyugodtan lehetnek, hisz ott végzik a munka oroszlánrészét és az valahogy még az ideális nő képével is összeegyeztethető, mert mégiscsak valakinek a helyettese vagy beosztottja.

Nico3 2013.12.19. 09:37:17

Szerintem is hasonló az olajüzlethez. A társadalom rég kaphatna gazdaságosabb és környezetkímélőbb energiaforrást, gyanítom mégis szándékosan vannak ellene a fejlesztéseknek, mert kell a pénz az olajmágnásoknak. Meg aztán kitudja, miféle hatalmi érdekek vannak összefonódva azon a szinten. Ha egyszer bebetonozódott egy rendszer, nagyon nehéz feloldani és jó mederbe terelni a negatív berögződéseket. Főleg amíg azok kezében összpontosul a mindent mozgató tőke, akiknek ez nem állna érdekükben. És számomra újra előjön, hogy a férfi rövidtávra tervez. Minél előbb, sok profitot, hogy biztosítva legyen a megélhetése, a megvásárolható nők, a szaporodás. De lassan még ez is inkább úgy fest odafenn, hogy a pornó, a prostik, a nőkkel való kereskedelem, meg a hedonista életmód.

Kevésbé borúlátó cikk:
www.origo.hu/allas/vezetoi/20101117-nemi-forradalom-a-cegek-elen-financial-times-top-50es-lista.html

Nico3 2013.12.19. 10:15:23

Ez egy ördögi kör.
"Az igazgató elismerte: ha egy állásinterjún egy harmincas férfi és egy ugyanennyi idős nő küzd egy pozícióért, hasonló végzettség és képességek mellett biztosan a férfit választják. Ám negyven-negy­venöt éves korban, megfelelő gyakorlat birtokában már a nő is esélyes lehet a felső vezetői pozíció elnyerésére."
Gondolom az a problémájuk, hogy a nő majd elmegy szülni. Aztán otthon marad két vagy három évig, később rendszeresen kiesik a munkából a beteg gyerek, szülői értekezlet, iskolai rendezvény, etc. miatt. Ezért eleve kevesebb időt tud a munkahelyi feladataira fordítani, aminek folytán nem olyan szívesen veszik fel, mint egy férfit, akinél úgy látszik teljesen mindegy, egyáltalán hány gyereke van. Luxus a javából, nem is mindegy, hanem minél nagyobb a család, annál megbízhatóbb munkaerőnek tartják. Duplán profitál a feleségből. Ingyen dolgoznak helyette otthon, és a presztízsének növelését is elősegíti az asszonyka szülési hajlandósága.
Mihez vezet ez az egész? A férfiak magasabb bérért, jobb pozíciókba juthatnak, ami visszahat arra, hogy gazdasági okokból a nő maradjon otthon a gyerekkel, vagy ő hanyagolja az amúgy is rosszabbul fizető munkáját. Bevallom az én helyzetemben tervezem, de ilyen feltételekkel és családi háttérrel egyáltalán nem biztos, hogy szülnék.

Senki nem kényszeríti a férfiakat gyerek pelenkázásra, a nők rég letettek az ezzel kapcsolatos illúzióikról, de ha a férfi gyerekügyben ennyire érdektelen és önző, az a minimum, hogy ő se akarjon állami propagandákkal arra kényszeríteni bennünket, hogy egy két gyereknél többet vállaljunk és mindezt túl fiatalon tegyük.

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.20. 10:40:58

Visszatérve Kínához, annak ellenére, hogy kihangsúlyozom, állami szinten MÉLYEN PATRIARCHÁLIS, a nemek közötti SPONTÁN egyenlítődésnek köszönhetően minden eddiginél erősebben jön felfelé. Tényleg a kínaiak fognak "megenni" bennünket. :)

www.mfor.hu/cikkek/Nagyon_gyorsan_novekszik_a_kinai_vezerek_bere.html

Japán gazdaságáról viszont úgy hallottam, mostanában stagnál. Ez van.

Nem is lenne olyan rossz Kínában élni. Persze a tudásalapon működő, fejlettebb régiókban és nem az elmaradott, patriarchális vidékeken.

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.12.20. 10:45:21

@Nico3: "de ha a férfi gyerekügyben ennyire érdektelen és önző, az a minimum, hogy ő se akarjon állami propagandákkal arra kényszeríteni bennünket, hogy egy két gyereknél többet vállaljunk és mindezt túl fiatalon tegyük."

Így van, a minimum, hogy az ilyenek hagyjanak békén. Ne várják, hogy házasság után is folytatják az addigi agglegényéletüket, építik a karriert, hajtják a pénzt, szabadon szórakoznak, eljárnak, utaznak, a nő pedig részben miattuk is lemond mindenről és az otthonához van láncolva. Ha a férfinek nem célja a család, ne várja a nőtől sem, ne okolja a nőt miatta.

Kalechtor 2013.12.20. 11:03:02

A történet ennél bonyolultabb. Tényleg fellendülőben vannak, de ez több tényező függvénye, maga az ország meg erősen mozaikszerű.

www.magyarhirlap.hu/felulteljesitett-a-kinai-gazdasag

www.magyarhirlap.hu/megugrott-a-kinai-gazdasag

Vannak nagyon hagyományosan gondolkozó, nagyon a múltat tükröző térségek, ahol kb több évtizedes a lemaradás. Mondjuk az abortuszklinikákat éppen ők találták meg leghatékonyabban, mert ezek a kis falvak azok, ahol lassan már nem is lesz nő. :)

Nico3 2013.12.20. 14:10:38

Akkor is remek példa. Honnan jött gyakorlatilag egy generáció leforgása alatt ez a rengeteg női vezető, cégvezető, milliomos, sőt mi több milliárdos? Az iskolákban élvonalban teljesítő lányokról se feledkezzünk el, a mellett a tény mellett, hogy Ázsiának épp azokban a régióiban kimagasló színvonalú az oktatás. Minden több földrészre kiterjedő felmérésen lekörözik Európát. Senki nem lobbizik, kvótázik, vagy tüntet, az intézményes feminizmus befolyása összességében 0. Mi másért indulhattak el ezek a folyamatok mégis, ha nem amiatt, hogy a családokban nem erőszakolták meg többé a kislányok ambícióit a sok "sztereotip humbuggal"? Erről cikkek is szólnak, a lányos szülők tényleg ellenzik az állami beavatkozást az óvodák és iskolák tantervébe, a lányok meg állítólag azt mondták a habos, szörnyen kényelmetlen és idétlen balettruhákra, amikor rájuk akarták húzni őket, hogy "fúúúj"! :D
A vidéken élő kínai férfiakról eszembe jutottak a lefelé válogatás hátulütői is, mert szintén olvastam róla. A nőhiánytól feldühödött és patriarchális környezetben nevelkedett vidéki fiú gyakran azért nem kell a felette álló városi nőnek, mert egyszerűen képtelen levetkőzni a neveltetéséből fakadó hagyományos szemléletmódot. Egy ilyen pár nőtagja nyilatkozta, hogy ebben, és nem az anyagi helyzetben volt olyan áthidalhatatlan szakadék közöttük, hogy ő most már városinál, diplomásnál nem adja alább. A városi fiúknak ugyanis feltehetőleg már a szüleik is modern életmódot folytattak, így nem fogja azt várni, hogy "helyette mosogassanak".
A falvakban élő fiúknak a falvakban élő lányokkal sincs több szerencséjük, mert őket meg szigorúan hagyományos normák szerint nevelték, tehát szintén a városi diplomást választanák. Itt csapják őket pofán a saját elveik. Cégvezető feminista-karrierista nem fog nekik rohanni haza a munkából, hogy legyen tiszta ruha, tiszta edény, falusi patriarcha nő meg finnyáskodik a kis kunyhóik láttán. :) Lehet mindenkit egységesen szidni. De talán csak meg kellene tanulniuk, hogy férfiként is muszáj alkalmazkodni a másikhoz, ha akarnak valamit tőle.

Dave(dkovari) 2013.12.20. 20:48:39

Kína melyik részére akarnátok menni? A fejlett részekbe(városok), vagy a kis térségekbe? Ha jól olvastam, akkor a városokba szeretnétek, mert ott "modernek" az emberek. Még jó, hogy oda mentek, ahol elfogadható az életkörülmény. Miért is mennétek a kiszipolyozott..... akarom mondani hagyományos térségekbe.

Tiszta vicc az egész. Kína azért fejlődik, mert sok embert nyomorba dönt saját országában. A fejlődés mások szenvedése miatt lehetséges. Vagy ez már nem annyira tetszik?

Dave(dkovari) 2013.12.20. 20:48:41

A "modern" önmagában nem létezik. Kell valami, amit kihasználhat. Legyen az bevándorlók, vagy külföldi munkások, lecsúszott munkások, nyersanyag, stb. Milyen érdekes, hogy akkor jelennek meg az újabb eszmék, mikor már lehet mit kihasználni(ez sok eszmére igaz, de sokra meg nem). Ezt kifejezeten utálom manapság.

Nem jut eszembe egy olyan eszme se, ami ne korlátozott volna egy csoportot a másik javára. GYAKORLATBAN persze. Elméletben minden szép, minden jó. De az nem a gyakorlat.

Kalechtor 2013.12.20. 21:39:19

@Dave(dkovari): Nekem nem a szegénységgel lenne gondom, hanem a patriarchális hagyománnyal. Mondjuk megvilágosodott bölcsként szívesen élnék kínai falvakban, vagy Tibetben is. :)- nem mintha most annak nyilvánítanám magam. :P
Nagyon minimálisra tudom csökkenteni a fizikai szükségleteimet, a szellemiek fontosabbak.

Talán oltári őrültségnek tűnhet, de milliárdos cégvezetőként és egy szobás házikóban lakó elmélkedőként is sacc per kb. egyforma boldog tudnék lenni. A tárgyak mániákus szeretete és a róluk való könnyed lemondás számomra ugyanoda vezet.

Egyetlen dologra vagyok képtelen. Hogy elfogadjam, ha meg akarnak fosztani az emberi, női mivoltomtól, ha ebben akarnak alárendelni. Vagyok én akár önzetlen is, vagy önfeláldozó, vagy olyan, aki maga elé tolja a másikat, de a "hogyan" a lényeg. Soha nem lennék rá képes azért, mert a másik férfi, én pedig nő vagyok, vagy ő erős és független én pedig gyenge, függő és kiszolgáltatott vagyok. A hagyományosan gondolkozó férfinak pedig ez kell. Nem szellemileg erős, lemondásra képes személyiség, mert abban csak a saját függőségeit látja majd tükröződni. Ajánlom figyelmedbe ezt.

nokesferfiak001.blog.hu/2013/08/09/juliustol_nem_feltetlenul_buncselekmeny_a_14_ev_alattiak_megrontasa/fullcommentlist/1#c20530754

"Nekik nem erőből és függetlenségből, hanem gyengeségből és függésből fakadó "lemondás" kellene. Az viszont nekem nem megy. A hagyományosnak tartott, nőtől elvárt női szerep magamra erőltetése, megélése. Előbb adnám az életem valakiért, minthogy egyáltalán csöppnyit is olyanná formáljam át magam, bárhogyan szeretem, sőt, minél inkább akarnám, annál inkább erőből fakadó nagyvonalú kegyelemkenyér lenne az egész."

Egy dologhoz ragaszkodom. Éreznem kell, hogy nem valakinek az árnyéka vagyok. Nem valakit tükrözök csupán, nem ő formál, nem az ő függvényében létezek, nem hozzá idomulok. Erre a szellemiségre képtelen lennék, inkább hasba szúrnám magam. :)

Nekem az alkalmazkodásom is többnyire erőből, önzetlenségből és szeretetből fakadó lehet, ezért érzik meg és viselik rosszul még ezt is azok, akiknek függőségből, kiszolgáltatottságból, legyőzöttségből és a vezetőre, családfőre való igényből fakadó alkalmazkodás kellene.
Az sem fontos, hogy kövessenek, vagy hogy bárkit is birtokoljak.

Ezt csak azért írtam, hogy értsd, milyen szempontból lenne (patriarchizmus) és milyenből nem lenne (egyszerű életmód) bajom Kína elmaradott vidékeivel.

@Nico3: Általánosságban azért keskeny a keresztmetszet, amiből nőként válogatni lehet, mert a nők fölött álló általában a hatalom, a nők alatt álló a hagyomány jogán várná el ugyanazt. :)

De a férfiak számára rendelkezésre álló keresztmetszet is szűkül, mióta a nőknek nem a kapcsolati-státusz jelenti az egyetlen érvényesülési lehetőséget. A fölöttük álló elvárja a házimunka megosztást, azt, hogy az ő hivatása, munkahelyi érvényesülése is számítson, az alattuk álló pedig gyakran vagyont, státuszt és a feletti rendelkezési jogot vár tőlük. Utóbbi csak részben "hozományvadászat". Megnézném, melyik férfi főz, mos, mosogat, takarít valakire évtizedeken át csak úgy, s közben milyen szívesen hallgatja, hogy ő a nő által kitartott, akinek a munkája szinte semmit sem ér.

Nico3 2013.12.20. 23:37:18

Ott továbbfejleszthetnéd a harcművészeti képességeidet meg az erődet is, hogy védekezni tudj a falunnyi kínai patriarchától. :D Arrafelé gondolom nincs túl nagy mozgástér egy nő számára. Vagy családon belüli, vagy családon kívüli nemi erőszak áldozata lesz. Lehet választani, egy férfi kényszerítse-e akaratán kívül is szexre, cserébe megvédve a többitől, ám napi szinten akár többször is. Vagy több férfi tehesse meg mindezt, mert nincs aki megvédené, ám gyakoriságát tekintve ilyenkor esetlegesebbé és talán ritkábbá válhat a dolog. Ahogy Indiában, úgy Kína elmaradott régióiban sem fordítanak túl nagy gondot a nemi erőszakolókkal szembeni hatékony fellépésre.

A városokban egészen más szelek fújnak. A kínai szingli nőkről való ködösítés egyelőre még működik, de a férfiak valahogy nem illeszkednek a képbe.
"A szingli férfi jellemzően 30 év feletti, városban él, jólszituált, magas beosztásban dolgozik, és elsősorban a túlórázás és az idő-, illetve a társasági élet hiánya miatt marad egyedül."
(2013.11.12. - MTI, a jiayuan.com társkereső oldal adatai alapján)

Nocsak. Nem nekik kellene a legkeresettebbnek lenniük? Egy ilyen férfi állítólag akkor nősül, amikor akar. Státusz, pénz, karrier! Meg persze kettős mérce. A hasonló nő nem talál rangban hozzá méltó férfit, a magas beosztásban dolgozó férfi viszont "csak" a társasági élet hiánya miatt marad egyedül. Nem, dehogy, csöppet sem azért, mert nem hajlandó alkalmazkodni az immár egyenjogúságra törekvő nőhöz. :)
Nahát, pedig még társkereső oldalon is próbálkozik! :D

Kalechtor 2013.12.21. 16:25:32

@Nico3: Ez egy másik dolog, amiről az emberek csak ritkán szoktak beszélni. Másokhoz hasonlóan én is a seregben szolgáló nők ellen elkövetett nemi erőszak kapcsán olvastam először, hogy az idegenek által megerőszakolt nők többségét általában csoportosan támadják.

"Nem, dehogy, csöppet sem azért, mert nem hajlandó alkalmazkodni az immár egyenjogúságra törekvő nőhöz. :)"

Talán csak nem kell neki az az emancipált némber! :) Inkább fogna egy csendes, hagyományosan gondolkozó feleséget, a kis térségekből. Ja, ott már nincsenek is nők. :(

@Dave(dkovari): Eszembe jutott még valami. Ez az egész csak arról szólt, hogy már nem fogják vissza a lányokat, így az állam férfiközpontúsága ellenére könnyebben bejuthatnak olyan helyekre is, ahová az európai nők csak jóval nagyobb erőfeszítések árán. Mindezt úgy, hogy több a férfi "versenytárs" mint errefelé.

"Kína azért fejlődik, mert sok embert nyomorba dönt saját országában."

Ez is igaz, ahogyan évszázadokig igaz volt a patriarchizmusra is. Más országokra szerinted nem jellemző? Kínában sem feminista találmány. A modernizáció rossz? A fejlődésről, civilizációról beszélsz. Ezek szerint a férfiak évezredeken át másokat nyomorba döntve építették fel? Csak nem azt állítod, hogy az emberek 80%-a nyomorgott és az ő munkájuk biztosította az elit magas életszínvolát?

Mindezt kérdezem, nem állítom. Úgy, hogy mérsékelten, erős fenntartásokkal és nemesi származású, "jobboldali" ősökkel vagyok részben liberális- és még az a rész is összefügg nálam a kereszténységgel és a célként kitűzött emberszeretettel. :)

Csak nem Kína találta fel az emberek nyomorba döntését!

De itt egyébként sem eszmékről vitázunk. Senki nem fogalmazott meg feminista eszmét, az egész csak úgy alakult, magától, valaminek a következményeként. Talán ezért is annyira természetes. S talán ezért kellett régen elkötni a kínai nők lábát. Létezik egy feltételezés, mely szerint minél karakánabbak egy nemzet női, annál szigorúbb törvényekkel lehet csak őket a férfiak szerint való "helyükön" tartani.

Figyeld az iszlámokat.

borsa.hu/20081118/iszlam_feminizmus/iszlam_feminizmus_ami_felbolygatna_a_ferfikozpontu_muszlim_tarsadalmi_berendezkedest/

Alig kaptak egy kis szabadságot, és máris mire vetemednek!

Itt örültek a nők, hogy felvételt nyerhetnek az egyetemekre, eszükbe sem jutott volna azonnal a katolikus vallás megreformálásával és "nőközpontúvá" tételével indítani. :)

Nico3 2013.12.21. 19:42:10

Egyszerűen nem tudom befejezni a Kínáról szóló cikkemet, mert ha tényleg alaposan utána akarok nézni mindennek, egyre csak duzzad, most 15 sűrűn gépelt oldal. :'(

A lentről, a családi élet és nevelés változásaiból fakadó különbség meg ennyi:
www.haon.hu/kinaban-egyre-tobb-a-no-a-vezetoi-posztokon/2212729

KevinT 2013.12.21. 20:15:10

Lassan kínai írásjelekre cserélhetnétek a blog feliratát.:) miaz a lentröl jövő?,ha nem a vidéki emberektöl indúl?

Kalechtor 2013.12.21. 21:22:22

@KevinT: Nem a társadalmi rétegekre vonatkozik a fogalom. A fentről induló politikai, törvény általi szabályozás (úgy mint kvóta, törvény, szociális juttatások általi terelgetés, kampány, lobbi); a lentről, alulról induló pedig a család, egyén spontán törekvéseinek hatása a társadalomra, mely a politikai erőket is formálja, így azok kénytelenek meghajlani előtte. Indulásakor a feminizmus is az egyén oldaláról kezdeményezett változásra való törekvés volt, a politikai erők csak pár körrel később sajátították ki maguknak. De a munkásnők már javában robotoltak a gyárakban, amikor megszületett az egyenjogúságra való igény. Hogy később az említett igény mögé bújva a legkülönbözőbb politikusok és aktivisták kezdték el szövögetni a saját, esetlegesen önös céljaikat, arról nem ezek a munkásnők tehettek, akik őket lényegében nem is ismerték. A nők tömeges munkába állása időben alig tér el valamicskét a férfiakétól, az oka pedig nem a feminizmus, hanem a városiasodás, az emberlétszám megnövekedése, a gépiesítés, a civilizáció bizonyos jellemzői. Előtte a vidéki élet és a közösen vezetett családi gazdaság volt a megszokott életforma, a házastársak közötti különbségek pedig a jogegyenlőtlenségekben realizálódtak. Az arra hajlamos férfiaknak most sem azzal van a legfőbb problémájuk, hogy a nő is eljár dolgozni, vagy későn szül, kevés gyereket, hanem, hogy lehet saját bankszámlája és egzisztenciája. Ezért hallani néha olyasmit, mint hogy jó ötlet lenne a családi jövedelem bevezetése, vagy, hogy nem feltétlenül kell 3-4-5-6 gyereket vállalni, de azt a kettőt legalább minél fiatalabb korban (amikor még nincs jövedelme a nőnek)- ez a berendezkedés garantálná, hogy a nő számára újra a kapcsolati-státusz (a férfi) legyen az egyetlen választási alternatíva, s ő szabhassa a kapcsolat feltételeit. A megfogalmazásom csalóka, mert a férfi általában kívánatos alternatíva mindannyiunk számára, csak nem így. Biztos nem árulok el nagy titkot azzal, hogy én a legkevésbé sem ezt értem kívánatos férfi alatt.

Egyszerűbben szólva az egykeként felnövő kínai nők nem lettek olyan fokú lemondásra és hagyományos értelemben vett nőiességre, háttérbe húzódásra nevelve, hogy aztán kizárólag a saját problémájukként éljék meg a család és karrier összeegyeztetését, miközben igyekeznek háziasszonyként is helytállva hátteret biztosítani a férjüknek és a saját előmenetelük helyett inkább a férj munkáját, előmenetelét támogatják, majd készséggel elhiszik, hogy ők egyszerűen csak tehetségtelenebbek.
Ez esetleg a Dave által emlegetett "kis térségekben" jellemző, de ott meg egyre kevesebben vannak.

Az "emancipált" kínai nő nem fog hazarohanni, hogy helyetted is mosogasson, gyereket neveljen, ezzel segítve elő, hogy te (vagy más férfi) minél megbízhatóbbnak tűnjön a szakmájában és minél pénzesebb állásokat szerezhessen meg magának. Ha neked ez nem tetszik, elkönyveli, hogy számodra nem ér annyit a család, hogy kompromisszumokat köss miatta, így nem igazán érdemled meg, hogy hosszú távra is tervezzen veled. :)

Mint láthattuk, az egyén, család oldaláról induló társadalmi változások- bár néha keskeny a válaszvonal!- jóval hatékonyabbak és hosszú távon stabilabbak, mint bármilyen kvóta. Bár Kínában több millió abortált leánymagzat fizette meg annak az árát, hogy most a világon egyedülálló módon növekedhessen a női cégvezetők, milliomosok, tudósok száma.

Kalechtor 2013.12.21. 21:22:24

@Nico3: És itt a sokat idézett válaszreakció.

kitekinto.hu/kelet-azsia/2013/03/01/kina_is_az_egynem_oktatas_fele_fordul/#.UrXsFvTuI-d

Csinálják, de azzal remélhetőleg tisztában vannak, hogy a hagyományos női szerepeket erőltető oktatás ellenére a szeparált iskolák többségében a lányok is jobban teljesítenek, mint a koedukált iskolákban. Bár ez betudható annak, hogy többségében elit iskolákról van szó, melyekben a szülők mind a fiú mind a lánygyerekek mellé fogadnak őket korrepetálni képes magántanárt is, ha kell.

eduline.hu/erettsegi_felveteli/2010/2/23/20100217_koedukalt_oktatas_nagy_britannia

Valóban csak nagy mintát vizsgálva derülhet ki igazán, van-e értelme az "újításnak".

Xylan 2013.12.22. 18:38:12

@Dave(dkovari): Én nem akarok kitelepülni Kínába, de ha mégis, akkor egész pontosan olyan helyre, ahol egyenlő eséllyel indulhat nő és férfi. Kedvezmények nem kellenének, sem kivételezés.

És a férfiak hová mennének, amikor Ázsiát emlegetik? Általában többnejű milliomos arab sejknek, vagy pimaszul gazdag japán üzletembernek képzelik magukat, aki pénzért hozathat saját hazájából kitörni készülő kínai, vagy thai gyereklányokat ágyasnak. Erre értik az ottani jó világot, nem a lecsúszott, kihasznált, nyomorba döntött férfilakossággal cserélnének.

Nico3 2013.12.22. 20:36:41

"Az "emancipált" kínai nő nem fog hazarohanni, hogy helyetted is mosogasson, gyereket neveljen, ezzel segítve elő, hogy te (vagy más férfi) minél megbízhatóbbnak tűnjön a szakmájában és minél pénzesebb állásokat szerezhessen meg magának."
Nem kizárólag erről van szó.
Vezetői tréningen mondta a tréner, sokszemközt, hogy úgy működhet leghatékonyabban egy cég, ha férfit neveznek ki vezérigazgatónak, ám nő lesz a helyettese és a középvezetők is többségében nők lesznek. Ez egybevág azzal, hogy nagyjából így is alakul a trend. A férfiak ugyanis kizárólag más férfiakat hajlandók komolyan venni, meglesz a cég tekintélye, női helyettesekkel meg a munka is el lesz végezve. :D
Én azért nem számítottam együttműködőnek, mert nem voltam hajlandó az utolsó percben adminisztrálni, meg kapkodni a hímnemű munkatársaim helyett a többiekkel, az alatt a címszó alatt, hogy de hát egy csapat vagyunk és ez tulajdonképp mindenki érdeke. Közben a nők sorra repültek, ha nem teljesítettek az első hónapokban megfelelően. Ebben is. Női dolgozó mellett soha nem adminisztrált férfi, a munkáját se szállította haza, mert kifutott az időből. Ha valahol elő is fordul ilyesmi, én még soha nem tapasztaltam, pedig volt vagy hat munkahelyem eddig.

"Én nem akarok kitelepülni Kínába, de ha mégis, akkor egész pontosan olyan helyre, ahol egyenlő eséllyel indulhat nő és férfi."
Ami vidéken rögtön nem igaz, mert már a születésnél hátrányból indulnak a lányok. De városon se olyan rózsás a helyzet. Már-már erőszakkal akarják férjhez kényszeríteni őket, ellehetetleníteni az egyenlő oktatásukat, befeketíteni az eredményeiket, kiforgatni az elvárásaikat. Ezek a nők akkor találhatnának párt, amikor akarnak, hiszen egyre inkább ritka kincsnek számítanak. Mégis a hozzájuk hasonló, a hagyományos szemlélet szerint legesélyesebb, legmagasabb pozíciókban elhelyezkedő férfiakat sújtja a magány. :)

Nico3 2014.01.31. 16:06:31

Még egy kis idő és kész a nagy összefoglalóm a Kínai társadalomról. Ami azért is telitalálat, mert ott szinte semmiféle feminista mozgalom nem működött. Minden magától, természetesen alakult úgy, ahogy. A láb megnyomorítása alól való felszabadulás mintájára csak annyi történt, hogy a női természet is felszabadult végre. :)

Xylan 2014.02.07. 15:10:47

"Az emberi viselkedést mélyen áthatja a felelősség vállalásának a kerülése, és sokan képtelenek szembenézni elődeik bűneivel. Főleg az olyan, háborúk során bevett és ezért szinte "természetesnek számító" cselekedetekkel, mint a tömeges nemi erőszak, vagy a hadifogoly nők prostitúcióra kényszerítése.

A történelmi bűnökre, a különféle tömegesen elkövetett rémtettekre mióta világ a világ, sokan mentségeket keresnek (ha már letagadni nem lehet), vagy a feledés jótékony homályába burkolnák ahelyett, hogy alázattal elismernék: egyes emberek egyénileg vagy közösen, de felelősek az áldozataiknak okozott szenvedésekért."

"A történelmi múlttal való szembenézés nyilván nem könnyű: hosszú és fájdalmas folyamat. A tények elferdítése, a valóság tagadása, a másokra mutogatás könnyebb utat kínál arra, hogy a múltunkról szebb képet fessünk és a felmenőinket jobb színben láthassuk. Ám a múlttal való szembenézés nélkül nem lehet továbblépni. A gennyező fekély eltakarása nem lehet megoldás. Soha. Sehol."

feminfo.postr.hu/hol-all-a-megeroszakolt-no-szobra

Kik is az igazi történelemhamisítók?

A patriarchizmus visszásságaival és nőelnyomásával kapcsolatban is megtehetnék már, az állandó terelés helyett. Hacsak nem akarnak ma is mentségeket keresni ugyanazokra a törekvésekre.

A patriarchizmus nőelnyomása ugyanis, bármennyire egységes volt, mégsem magukkal a férfiakkal egyenlő. Különösen nem a mai férfival.
A ma élő férfi egyetlen döntéssel elhatárolódhatna tőle. És akkor talán a nők is elhatárolódnának a feminizmus esetleges visszásságaitól. Addig nem hiszem, hogy mindez megtörténik. A nők úgy érzik, minden egyes túlkapásra szükség van ahhoz, hogy nehogy visszatérhessen a múlt.

Folyton arról hallunk, hogy szegény férfiak mentek a háborúkba, a nőket védeni. Kitől, vagy kiktől? Talán a többi nő támadta meg őket, vagy a földönkívüliek?

Miért annyira egyértelmű, hogy a férfiak hatalomért, nőkért és erőforrásokért kezdeményezett háborúzása teljesen természetes és örüljünk, hogy legalább nem minket küldtek a harctérre? Még életben is hagyták a nőket, mert a testük és reprodukciós képességeik miatt értékesek voltak.

Ezt nem letagadni kellene, hanem nemet mondani rá.

Nico3 2014.02.07. 17:24:40

Én is találtam pár dolgot. :)

"Bebbington és munkatársai (1981) azt találták, hogy a férfiak esetében a házasság védelmet jelentett a súlyos depresszió és a szorongászavar ellen: a házas férfiak 2,6%-a, míg az egyedülálló férfiak 8%-a szenvedett ilyen zavarban. A nők esetében a házasság hatása fordított: az egyedülálló nők 4,1%-a szenvedett depresszióban vagy szorongási zavarban,

a házasoknál ez az arány több mint négyszeresére nőtt (18.4%)

Mások is kimutatták, hogy

a házasság a nők esetében növeli, a férfiak esetében csökkenti a mentális betegségek kockázatát."

(forrás: K. Oatley, J. M. Jenkins: Érzelmeink)
Ez vajon miért lehet? Az ember elvileg társas lény.

"A férfinak nagyobb stressz a szakítás, mint a nőnek.
Az erősebb nem sokkal gyengébb, ha a párkapcsolatok viharairól van szó - a közhiedelemmel ellentétben.
A férfiak a nőknél sokkal érzékenyebbek a párkapcsolatok viharaira - erre a megállapításra jutottak az észak-karolinai Wake Forest University szociológia karának munkatársai. A kutatások szerint ugyan a nők nehezebben élik meg a szakítást, azonban a férfiak nagyobb stressznek vannak kitéve, amikor a kapcsolat döcögni kezd.
A férfiak ugyanis érzelmileg pozitívabban élik meg, és boldogabbak, ha egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban élhetnek. A férfiak többsége igyekszik eltitkolni környezete elől, ha a szerelmi viszonya már nem a régi, azonban belül jobban szenvednek, mint női partnereik.
Miközben a nők depresszióssá válnak, ha megbántják őket, a férfiak a fájdalom elől valamilyen tudatmódosító anyaghoz, többnyire az alkoholhoz menekülnek. Minél nagyobb fájdalmat éreznek, annál jobban belemerülnek a drog- és alkoholfogyasztásba, amely akár függőséghez is vezethet - áll a Journal of Health and Social Behaviour júniusi számában megjelent tanulmányban."
"A férfi párkapcsolati kiszolgáltatottságával párhuzamosan a nők egyre érzéketlenebbé válnak ezen probléma iránt, ugyanis ők napjainkban egyre önállóbak és függetlenebbek lesznek. Bár továbbra is vágynak a szeretetre, azonban ezt megkaphatják a családjuktól és a barátaiktól is. A férfiakat azért viseli meg jobban a szakítás, mert ők sokkal inkább rá vannak szorulva a párkapcsolatban megélhető szeretetre, számukra nem létezik más alternatíva - vonták le végkövetkeztetést a kutatók."

Xylan 2014.02.08. 16:17:45

@Nico3: A nagy erőlködésük, hogy függetlennek és sebezhetetlennek mutassák magukat oda vezetett, hogy attól az egyetlen embertől kezdenek mindennél jobban függeni, akinek el akarták játszani ezt.

Hiszen egy részük már eljátszani is azért szeretné, mert titkon túlságosan is függ a nőtől de nem akar kiszolgáltatott lenni. Inkább a nőt tenné azzá. Remélem nem lett túl érthetetlen. :)

Kalechtor 2014.02.08. 16:53:02

@Xylan: Két ízben is kitértem a témára, most nem tenném. :)

Más vonatkozásban viszont érdemel egy-két szót. A férfiak érdekesen kezelik a nemi erőszak kérdését. Hol tagadják a rá való hajlamot, hol igazolni próbálják, miközben a nőkre hárítják a felelősséget. Vagy egyenesen a nők által elkövetett hasonló eseteket állítják szembe vele.

Pedig ha ragaszkodnának az általuk oly annyira pártfogolt állítólagos biológiai különbségek klasszikus értelmezéséhez, világosnak kellene lennie előttük pl. annak, hogy nők nem szoktak megerőszakolni férfiakat, vagy a gyermeknek az anyjánál van a helye, hiszen ő neveli. Amúgy sincs apai ösztön. (Persze van, ahogyan az sem igaz, hogy a férfiak családfőnek születnek, a nők meg mosogatóronggyal a kezükben- ők nem hisznek benne, nem én)

Kalechtor 2014.02.08. 16:53:04

@Nico3: "A férfi párkapcsolati kiszolgáltatottságával párhuzamosan a nők egyre érzéketlenebbé válnak ezen probléma iránt, ugyanis ők napjainkban egyre önállóbak és függetlenebbek lesznek."

Egyoldalúnak és kissé nőhibáztatónak látom ezt a mondatot. Enyhén utal rá, hogy a nőnek kellene a férfi alá "alacsonyodnia" párkapcsolati "függésben", hogy a férfi ismét jól érezhesse magát. Szenvedjenek csak továbbra is a nők, járkáljanak ők terápiákra, készüljenek ki, csalódjanak, sírják tele a párnájukat, hiszen ez a természet rendje, ez teszi őket nővé, évezredekig így volt (mellékes, hogy akkor egy férfit elveszteni nagyjából annyit jelenthetett, mintha valaki ma elvesztené a munkáját, a kocsiját, a lakását és mindezekkel együtt a STÁTUSZÁT- egyszerre; ezek ugyanis szervesen egy csomagot képeztek)

Megszoktuk, mindenhol ezt olvashattuk, hogyan merészelünk hát eltérni a mintától?

(Még eredményes is lenne: persze hogy jól érezné magát egy pszichésen kiszolgáltatott ember, ha a másik még kiszolgáltatottabb lenne és ő függőségben tarthatná, vagy halmozhatná a kalandokat, átgázolva a nőkön)

Előjön a Tamási E vonal is. Mintha az állítólagosan gyengébb fél (a nő) hibája lenne, hogy az eddig állítólag erősebb fél (a férfi) így elanyátlanodott. Tehát a gyengébb fél, aki gyengesége ellenére mégis stabilabb és függetlenebb (ráadásul Tamási E szerint egységesen felelősebb is mindenért- az ő területéért, az otthonért, és a férfi területéért, a férfi munkahelyi sikereiért is; kritikával pedig kizárólag önmagával szemben élhet és magával szemben köteles elfogadni) egyszerűen kicsinálja az erősebbnek feltételezettet.

Tamási E gondolkozásáról regényt lehetne írni, annyira hemzsegnek benne a kettős mércék. Nézzük csak hagyományos felállás szerint.

Ha a férfi elveszti a munkáját és nem hajlandó újat keresni, az valószínűleg a nő hibája, biztosan nem támogatja eléggé, nem biztatja, nem áll ki mellette, nem tekinti férfinak, nem ismeri el, nem néz fel rá. Ilyenkor a megoldás, hogy kudarcai ellenére tekintsük továbbra is családfőnek. (Családfőségtől eltekintve azzal egyetértek, hogy a kudarcokkal küszködő embert biztatni kell, nem belerúgni. Azzal viszont nem, hogy nézzük el neki minden eddiginek a dupláját is és hiába teljesítünk jobban, játsszuk előtte a gyengét)

Ha a nő csapnivalóan főz és évek múlva se jön bele, természetesen az is az ő hibája. Még véletlenül sem a férfié, aki nem néz fel rá, nem értékeli, biztatja, nem tekinti erőforrásnak a tevékenységét. Ha a nő egyszer csak nem hajlandó tovább főzni a férfira, arra hivatkozva, hogy őt folyamatos csalódások érték és pihenésre van szüksége, ám a kenyérkereső szerepét sem akarja betölteni (ahogyan a munkanélkülivé vált férfiak sem akarják átvenni a háztartás vezetését, nehogy a még megmaradt férfiasságukat is elveszítsék)- akkor aztán Tamási E. számára szinte értelmezhetetlen helyzetet kapunk.

Másik példa: a férfi villoghat azzal a szakértő szerepében, hogy jobban főz. Hány és hány férfit hallok dicsekedni, hogy ők tanították főzni a feleségüket, akire aztán vár a házicseléd szerepe, mert a párja kizárólag ünnepnapokon ragad fakanalat, viszont máig megjegyzi a nőnek, ha valamit nem jól csinál. A feleség lehet csapnivaló háziasszony. Ha az, egyértelműen a saját kudarcaként kell ezt megélnie.
A nő SOHA ne villogjon vele, ha sikeresebb a munka világában. Véletlenül se akarja kioktatni a férjét. A férjjel SOHA nem szabad éreztetni, ha rosszul csinál valamit- inkább óvatosan puhatolózva terelgessük és legyünk elnézőbbek, mint valaha.

Milyen sikerélmény marad hát a feleségeknek?

A háttérben meghúzódó gonosz előítélet, melynek mindez köszönhető, hogy a nőnek kell, kisebb hatalommal rendelkezve, saját egyoldalú alkalmazkodása, önfeláldozása- és nem utolsó sorban kiszolgáltatottsága, mely minderre ráveszi- révén összetartani a családot.

S minél jobban erre koncentrál- annál kiszolgáltatottabb lesz. Öngerjesztő folyamat. Ha valaki már a kezdetektől mindent a másik fél sikereinek, boldogulásának rendel alá, s ő csak a másikon keresztül részesül mindebből, a saját önállóságának kiépítésére sem ideje, sem energiája nem marad. Amúgy sem javallott, nehogy ezáltal bizonytalanítsa el a nagy és erős családfőt. :)

Visszatérve a kezdeti gondolathoz, szedje össze magát a férfi, neki is az lesz a legjobb. Építsen ki tartalmas kapcsolatokat a barátaival, családjával. A nőnek biztosan nem fognak hiányozni az érzelmileg túlfüggő, ezért e téren is kompenzáló partnerek.

Mert míg a nő az esetek nagy részében kiadja magából és feldolgozza a kudarcokat, addig a férfi kompenzál. Az ideiglenesen munkanélküli férjektől sem azért válnak el a nők, mert lecsökkent a férfi státusza, hanem mert a társukat lenyomva próbálnak kompenzálni, mosogatni viszont nem akarnak. Ahogyan az alacsonyabb végzettségű férfiak sem a diplomájuk hiányán csúsznak el a párválasztás során, hanem talán azon, hogy közöttük vannak a legtöbben, akik görcsösen ragaszkodnak a hagyományos nemi szerepekhez.

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2014.02.11. 10:46:14

@Nico3: Az egyik indexes cikk beismeri, hogy a férfiak lényegében a nőkön élősködve tudnak többet túlórázni és magasabb pozíciókba, jobb fizetéshez jutni:

"A férfiak AKIK KEVESEBB IDŐT TÖLTENEK A GYEREKEIKKEL ÉS AZ IDŐSEBB ROKONAIKKAL (+ a HÁZIMUNKÁVAL), sokkal rugalmasabban állnak a munkáltatóik rendelkezésére."

Jah kérem, ha nekem is kimossák otthon a bugyimat és este, napi másfél órában is elég jófej, szeretetteljes anyukának lennem, megy a karrier. :)

KevinT 2014.02.17. 17:24:41

Ide irom:mit szóltok Szabó Timea tv.jav.hoz, hogy kevésbé büntessék a csecsemőgyilkos anyakat?(Nem a helyesírásom rosz ezutal csak mobilrol megy.)

Kalechtor 2014.02.18. 08:27:55

@KevinT: A csecsemő és gyermekgyilkosságot én az egyik legnagyobb bűnnek tartom. És elsőre eszembe se jut olyan indok, ami felmenthetné a tettest. Viszont érdemes belegondolni néhány makacsul fennálló körülménybe is.

A matriarchális társadalmaknál tudtommal nem ismert a jelenség. (Az amazonokról szóló legendákat most hagyjuk) Azokban a civilizálatlan posványokban a nők szinte soha nem ölik meg a csecsemőjüket. Megszülik, felnevelik. Ebből következően logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a mi világunkban ilyen szempontból valami nagyon elromlott. (Az állatoknál is legfeljebb abban a formában, hogy a nőstény ösztönösen tudja, ha nem dob ki kettőt a "fészekből" vagy nem teszi rá kettőre a lábát, a többit se tudná felnevelni és mind elpusztulna- vagy fogságban fordulhat még elő)

Mi vehet rá egy nőt, egy édesanyát arra, hogy a saját gyermeke ellen forduljon?

Szintén fontosnak tartom megemlíteni, hogy a csecsemőgyilkos anyák nagy része egyáltalán nem a karrierista, szingli, egzisztenciát építő, felvilágosult nők soraiból kerül ki. Onnan legfeljebb néhány példa kaparható össze. Ellenkezőleg- azt a típust képviselik, akiket a hagyományosan gondolkozó férfiak annyira "favorizálnak". Általában alacsonyabb végzettségűek, családjukban, már szüleik esetében is a nő az, aki anyagilag erősen függ a férfitól, nem ritkán htb, ha pedig megkérdeznék őket, nagy valószínűséggel maguk is a konzervatív családmodellt tartanák magától értetődőnek. Azt, amelyben a nő még ma is csak látszólag dönthet. Egzisztenciális függésben, gyámság alatt van tartva. Én megvizsgálnám az életkörülményeket is és nagyon szigorú lennék. Ha 26 éves kétdiplomás jól menő menedzser az elkövető, saját lakással, független anyagi helyzettel- kapja meg a maximális büntetés dupláját, feminizmus ide, vagy oda. Ha nagycsaládban élő 18 éves, vagy sokgyerekes anya, saját tulajdon nélkül, egyoldalúan függő kapcsolatban? Kapja meg ő is, de vegyük elő a házastársat, apát, vagy a lány szüleit. Nézzük meg, hogy álltak a terhességéhez.

Ugyanaz a helyzet, mint az abortusznál. A "patriarchális" (körülmények között élő) nők magasan vezetik az abortusz statisztikákat.

KevinT 2014.03.08. 16:31:38

@No-Name01: Most találtam meg azt a cikket.És hiába ismeri el,az van a linkbe, hogy megfizetnek a nők a RUGALMATLANSÁGÉRT.
A cikk értelmébe a nők nem rugalmasak, mert több otthoni feladatot csinálnak mint a férfiak.

Kalechtor 2014.03.08. 16:55:53

@KevinT: Szóval a férfi rugalmasabb, mert ő nem hajlandó otthon házimunkát végezni, sem pedig több időt tölteni a gyerekeivel, idős rokonaival. Akkor jól meg kellene hajtogatni őket.

A gerincük biztos nem törne el. :)

Kalechtor 2014.03.11. 17:44:54

@Nico3: Közel 40 találat van itt Kínára. Kicsit rázd össze és kész az új poszt. :)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.06.06. 18:07:05

Megvan az már rég, csak politikai nyomásra elálltak a forgalmazásától.

www.youtube.com/watch?v=JymN5yu-K_o

Kalechtor 2014.06.06. 18:08:17

@don Fefinho: Na látod, én pl ezt is támogatnám. Helytelen, hogy visszatartják. A fogamzásgátlás közös ügy. Arra sincs szükségem, hogy valakit akaratán kívül tegyek apává.

Kalechtor 2014.06.06. 18:09:49

@don Fefinho: Csak azt nem értem megint, miért a "feministák" tartják vissza, amikor régi jó, patriarchizmusban bevett szokás volt, hogy a nő "elveteti magát" a gyerek által?

Vagy a patriarchizmusra megint az a megoldás, hogy még patriarchálisabbak leszünk?

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.06.06. 18:15:11

@Kalechtor:

Hát, ezt a feministáktól kellene megkérdezned, ők kaptak tőle agyfaszt, és tiltakoztak körömszakadtából.

Kalechtor 2014.06.06. 18:16:24

@don Fefinho: Van valami magyar forrás erről? Ha tiltakoztak, velük se értek egyet.

Van egy halom "feminista" elv, amit egyáltalán nem támogatok, ilyen a kvóta, a szoc.háló, a férfi fogamzásgátló visszatartása (ha igaz).
Nem sorolom tovább, felesleges.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.06.06. 18:24:46

@Kalechtor:

Eddig csak angolszász nyelvterületen találkoztam eleve a témafelvetéssel is.
Az gondolom gyanítható, hogy ha náluk nem lesz, akkor nálunk se mostanában.

Kalechtor 2014.06.06. 18:25:39

@don Fefinho: Bizonyíték feminista oldalról, angol cikk vagy valami a videón kívül? Nem tudom ki akarja ezt és miért, de normális esetben egyik nemnek se érdeke, hogy csak a nők éljenek fogamzásgátlókkal.