Átlagosan 8%-al kisebb a mérete a nők agyának, de furmányos módon ezt a hátrányt a produktivitás növekedésével kompenzálják.

A női és férfi agyat összehasonlítva a nők kevesebb energiát fogyasztanak gondolkodás közben, és kevesebb neuront „mozgatnak” meg, de a teljesítményt ez úgy látszik náluk nem befolyásolja (vagy takarékos módon működnek).

Egy korábbi tanulmány arról számolt be, míg a férfiak ugyan több neuronnal rendelkeznek, addig a nők több szinapszissal, azaz neuron-neuron közötti kapcsolattal rendelkeznek. Ez a kapcsolati háló felelős azért, hogy valakinek az agya hasítson, mint a borotva, vagyis gyorsabb és sokrétűbb gondolkodásra képesek születésüknél fogva.

A legújabb idegtudományi kutatások, amelyeket Kaliforniai Egyetem keretén belül végezték, arról számolnak be, hogy a korábbi 8%-os méretbeli eltérés valós, de a nők a fejlettebb szinapszis hálózatukkal ugyan annyira intelligensek, mint a férfiak – legalábbis ami a biológiai adottságokat illeti. E kutatások konklúziójaként levonható, hogy a nők sokkal jobban teljesítenek, amikor jellemzően induktív gondolkodásra van szükség, a férfiak viszont lényegesen fejlettebb térérzékkel rendelkeznek.

Trevor Robbins, a Cambridge-i Egyetem professzor is méltatta az eredményeket, és kijelentette: a nők fejlett hipokampuszáért nyilván a sűrűn szőtt szinapszisok felelősek, ami bármennyire is sértő, vagy sértésre okot adó tény, de biológiailag intelligensebbé teszi őket, vagyis a nőket.

Forrás: http://twice.hu

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.05.14. 09:42
most jön a java: 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nokesferfiak001.blog.hu/api/trackback/id/tr405299500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bALFAszHÍM 2013.06.13. 14:40:03

"A nők agya kisebb, de produktívabb" - ez a cím.
Egy közönséges "munkás" hangya kisebb, és gyengébb mint én,
de a teste sokszorosát is elbírja. Pl. falevelek, nagyobb magvak. Azaz produktívabb mint bármely ember, de ha szkandereznénk valószínűleg lenyomnám. Kereshetjük, kutathatjuk naphosszat a nők borsónyi agyának magyarázatát,
de felesleges. Kaliforniai Egyetem. Jött onnan már érték?

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.06.13. 14:46:41

A nők agya nem "borsónyi". Egyébként nem tudom, tudtad-e, hogy az idióták agya általában kifejezetten nagy, míg Einsteiné (attól függetlenül zseni volt-e) inkább a kisebbek közé tartozott. Az agy méretén kívül számtalan tényező befolyásolja még a dolgokat.

Nem állítom, hogy a fenti cikkből annyira messzemenő következtetéseket lehetne levonni, de nekem egyértelmű:

"A női és férfi agyat összehasonlítva a nők kevesebb energiát fogyasztanak gondolkodás közben, és kevesebb neuront „mozgatnak” meg, de a teljesítményt ez úgy látszik náluk nem befolyásolja (vagy takarékos módon működnek).
Egy korábbi tanulmány arról számolt be, míg a férfiak ugyan több neuronnal rendelkeznek, addig a nők több szinapszissal, azaz neuron-neuron közötti kapcsolattal rendelkeznek."

A két nem agyban kissé eltér, szerintem ne láss többet bele. A férfiak (általában) agyuk nagyságával képesek kompenzálni a nőkre jellemző előnyöket, e felől nincs kétségem.

(Csak megérzés) most kicsit mintha haragudnál a nőkre. Vagy nem tudom hová tenni a "borsónyi" jelzőt, remélhetőleg nem indulatból idedobott szó (újra). :)

Kalechtor 2013.06.13. 16:57:48

Azért nagyobb a férfiak agya, hogy kényelmesen elférhessen benne annyi ellentmondás. :P

bALFAszHÍM 2013.06.13. 17:29:33

@__________________: igen azért!! :( Meg olyan "enzimek"
amik semlegesítik az alaptalan férfigyűlöletet. :P
A "borsónyi"-ért elnézést, de pont az passzolt oda. Szinte
megkövetelte a nyelvtan. :P

Kalechtor 2013.06.13. 18:20:45

@bALFAszHÍM: Ha a miénk borsó, a tietek dinnye. :) (Ajaj, mindjárt jön danibusz és betámad ezért) :D

Inkább azt fejtsd ki, hogy szkandereznél gy hangyával? A példa nem megalapozott! :P

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.06.13. 18:26:50

Ezen én is gondolkoztam.

"Azaz produktívabb mint bármely ember, de ha szkandereznénk valószínűleg lenyomnám."

A hangyát és embert nem tudod azonos teljesítményt igénylő feladatokban egymáshoz mérni, hogy megnézd, melyikük használ ehhez több energiát. Arányosan számba kell venned a méretüket, súlyukat. Tehát nem lehet pontosan ugyanaz a feladat (a vicc jutott eszembe: vigyen el egy sörös dobozt: több hangya kell hozzá, míg az ember fél kézzel is elbírja.)