Mi az ára a hagyományos szerepeknek?- TOVÁBB OLVASOM...

Míg egy modern, saját fizetéssel rendelkező nő akár egyetlen fillért sem kér el a férfitől, a jövedelme feletti korlátlan rendelkezési jogot főleg nem vár, addig sok hagyományos családban az anyagiak előteremtése férfi, míg beosztása női feladat.

A jövelem nélküli nők tömegeinek nem volt más választása, mint birtokolni egy férfit, aki megteszi helyettük azt, amire nekik nem volt vagy nincs lehetőségük. Ennek fényében érthetőbb, a japán feleségek miért is nem igyekszenek feltétlenül kitörni "elnyomott" szerepükből.

Ha a külvilágban való megfelelés férfi kiváltság, ám ennek a férfinek a jövedelmével otthon korlátlanul egy nő rendelkezik, mindjárt más színben tűnik fel a hírhedt "másodrendű női szerep".

Természetesen nem egyszerűbb feladat az anyagiak beosztása sem. Sőt, néha jóval nehézkesebb kiügyeskedni, hogy egy fizetésből mindenre jusson (mj.: japánban a fizetések az átlagnál magasabbak, mégis...).

Mi ezt tudjuk, hisz sokunknál anyáink is áteshettek ezen, míg a kevéssé megértő apák jó része folyton feltette a költői kérdést: "de hát mire költesz te annyi pénzt?" (Nem fodrászra, szoláriumra, ruhákra, bizony nem. Ez a nők kis százalékára jellemző. Hanem a gyereknek ruhára, cipőre, iskolapénzre, számlák kifizetésére és egy kis megtakarításra, hogy évről évre fokozatosan egyről a kettőre tudjon haladni a család, megvalósulhasson a lakásfelújítás, legyen normális kocsi, amit nem kell pár havonta szervízbe cipelni).

A japán férfiak úgy tűnik, szerencsére felfogják a feleségük által kör diagrammokon ábrázoltakat.

A japán családok ennek ellenére érdekes képet mutatnak, egészségetelen a szereposztás, a fentivel együtt is. A házastársak szinte kizárólag gazdasági közösségben élnek egymással, a férj és feleség kevés itőd tölt együtt. Elidegenedés, elszigeteltség alakulhat ki, melynek eredményeként a nyugdíjba vonult férfiakra a nők már képtelenek férfiként tekinteni, azok minden addigi érdeme, státusza ellenére feleslges bútordarabnak tartják őket. 

http://japanfelderito.hu/a-nok-helyzete-japanban-2-resz/

Amint látjuk, a nők helyzete változóban, a hagyományos nemi szerepek még így sem nyújtanak számukra elég szabadságot. 

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.05.11. 20:28
most jön a java: 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nokesferfiak001.blog.hu/api/trackback/id/tr205295674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2013.05.12. 17:09:38

Ebbe azért az is belejátszik, hogy Japánban (és általában keleten) aki dolgozik, az a munkahelyen él, haza szinte csak aludni jár. A japánoknál különösen régebben divat volt, hogy évekig szabadságra sem mentek, és a cégtől távozni felért egy árulással. Innentől kezdve a családi élet sem lehet olyan mint Európában. Persze ezen az sem javítana, ha mindketten ezt játszanák.

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.05.13. 09:22:56

Dehogy kellene mindkettőnek ezt játszania, sőt, egyiknek sem. Maga a társadalmi berendezkedés rossz. Inkább mindkét nemre egy kiegyenlített munkavállalás, mellette jutna idő a családi életre is.

A férfiak azt érték el, hogy éppen az általuk kialakított berendezkedés folytán csúszott ki a kezükből nem csak a saját családjuk de a saját életük is.