Azok a párok, akik együtt mosogatnak, együtt is maradnak - derül ki egy friss tanulmányból.

A kutatók szerint a boldog együttélés titka nem más, mint a közös mosogatás. A tanulmányból az derül ki: azok a párok, akik megosztják a házimunkát, sokkal boldogabbak, mint azok, akiknél csak az egyik félre hárul a főzés, takarítás, mosogatás, gyereknevelés.

A hagyományos családmodell, amelyben a férfi eljár dolgozni miközben a felesége gondoskodik a gyerekekről és a háztartásról, már elavult, és nem biztosítéka a hosszú, boldog élettársi illetve házastársi kapcsolatnak.

A dolgozó férj és a háztartásbeli feleség modellje mindkét félre hatalmas nyomással nehezedik: a mai világban egy férfi már nehezen tudja eltartani a családját egy fizetésből, és a nő számára is fontos, hogy a gyerekek mellett munkája, karrierje legyen.

A nem kereső nő értéktelennek érzi magát, és gyakran retteg attól, mi lesz vele, ha megözvegyül, vagy a férje elhagyja. Ez pedig rányomja bélyegét a párkapcsolatra is.

Azokban a családokban sem jobb a helyzet, ahol a nő a pénzkereső, és a férfi gondoskodik a gyerekekről és a háztartásról, mert a férfi egy ilyen helyzetben többnyire boldogtalannak és értéktelennek érzi magát, a nő pedig túlságosan stresszes. A kutatást végző kanadai akadémia tanulmánya egy 2006-ban készült brit kutatásra épül. Ebből kiderül: a nem hagyományos családmodellben élő nők és férfiak sokkal boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, könnyebben vészelik át a nehéz helyzeteket.

A kanadai kutatók kérdéseire közel 50 000 felnőtt válaszolt, megkérdezték őket életmódjukról, valamint arról, hogy mennyit dolgoznak a munkahelyükön illetve otthon. Kifaggatták őket életkörülményeikről, szokásaikról, illetve arról is, mennyire elégedettek. Mint kiderült: a legboldogabbak azok a párok, akik dolgoznak, ugyanakkor otthon megosztják egymás közt a házimunkát. 

A kutatás rámutat arra, hogy a vallásos családok körében még mindig a hagyományos családmodell jellemző, amikor is a családfő dolgozik, a feleség pedig otthon marad, neveli a gyerekeket, hozza-viszi őket az iskolába, mos, főz, takarít, egyszóval ellátja a háztartást. Azonban ez a helyzet igazából keveseknek jó, mert a nő úgy érzi, minden feladat rá marad, és emiatt boldogtalan, a férfi pedig azért elkeseredett, mert a feleségnek - bár az otthon van - kevés minőségi ideje jut rá a gyerekek és a háztartás miatt.

A kutatók megvizsgálták a kapcsolatok minőségét is. Abban az esetben, ha a nő dolgozik, és mellette ráhárul a háztartás és a gyereknevelés is a második műszakban, nagyon boldogtalan és elégedetlen. Azok a férfiak, akik dolgoznak, és mellette viszik a háztartást, többnyire rossz egészségi állapotúak és stresszesek.

A tanulmány készítői azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy mind a nő, mind a férfi számára az a legjobb, ha mindketten dolgoznak, és mellette megosztják a házimunkát, a gyereknevelést, tehát a feladatok eloszlanak a két felnőtt között. A kutatást vezető Rod Beaujot rámutatott arra, hogy ez a felállás mindenkinek jót tesz: a férfi és a nő is jobban teljesíthet a munkahelyén, türelmesebb a gyerekekkel, és nem úszik el a háztartási feladatok között, így több ideje jut családtagjaira.

forrás: www.kisalfold.hu

A mosogatás a férfiboldogság titka

A több házimunkát végző férjek boldogabbak, mint a feleségüknek kevesebbet segédkezők - erre jutottak a Cambridge-i Egyetem szociológusai nemzetközi vizsgálódással.

Hét országban - Svédországban, Norvégiában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában - gyűjtött adatok alapján tanulmányozták a férjek életelégedettségét, és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy azok a legkiegyensúlyozottabbak, akik a legtöbbet segítenek a háztartásban. Ennek oka részben az lehet, hogy nekik nincs bűntudatuk - vagy ha mégis van, kisebb - szorgosan házimunkázó nejük irányában, de nagyobb részben inkább az, hogy egyszerűen "megfejtették a nyugodt élet titkát".

A férfiakat a kérdezők először arról faggatták, hogy mennyire elégedettek azzal, amit elértek életükben, felfrissült közérzettel ébrednek-e reggelente; utána a munkahelyi konfliktusokról kérdezték őket, végül pedig a háztartás következett: mennyi időt töltenek főzéssel, mosogatással, bevásárlással, barkácsolással.

A cambridge-i kutatók arra számítottak, hogy azok a nejek a boldogabbak, akiknek többet segít otthon a férjük, ám az derült ki, hogy ez inkább a férjekre áll: azaz közülük azoknak a közérzete jobb, akik többet segédkeznek a háztartásban. Ezzel szemben a feleségeknél nem igazán mutatkozott összefüggés boldogságérzetük és párjuk háztartási "segédmunka-mennyisége" között - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap

Forrás: http://napidoktor.hu

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.04.25. 12:13
most jön a java: 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nokesferfiak001.blog.hu/api/trackback/id/tr985246235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalechtor 2013.04.25. 12:30:07

Ez azért kicsit többet mond, mint hogy havonta 3x gyakrabban szexel a férfi, ha nem végez házimunkát. :D

Szexmániás Xylánunk hogy rácsodálkozott, hogy "ha még napi 3-at írtak volna!" :D

Vagy, hogy a porszívó és mikro káros hatással van a spermiumminőségre (ahogyan a laptop, mobiltelefon is, de nem baj, vannak kétkezi munkahelyek, elektronikai eszközök nélkül, a házimunkának is vannak ilyen részei).

De volt még néhány hasonló, például gyakoribb a válás azon nők körében, akik nem háztartásbeliek, hanem saját jövedelemmel rendelkeznek, mint azok között, akik egyedül végzik a házimunkát (és a férjük valószínűleg eltartja őket).

De találtam még:

www.otvenentul.hu/szabadido/72207

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.04.25. 12:56:30

Az elektronikai eszközökből jó kis cikk lehetett volna (gyűjtöttem is anyagot hozzá).

Ez Velvet, nem csípjük, de hivatkozik valamire. Majd utánanézek.

"A jó házasság titka a házimunka megosztása

A hagyományos női szerepek csökkenésével és a nők munkaerőpiaci megjelenésével párhuzamosan a válások száma jelentősen nőtt. A London School of Economics kutatása nemrég megállapította, hogy a munkával és a házassággal járó stressz jelentősen csökkenthető a nők számára, ha a férj is részt vesz a házimunkában, a gyereknevelésben, és néha-néha bevásárol.

Ha a férj így tesz, a pár nagyobb valószínűséggel marad együtt. Azok, akiknél a nő otthon maradt, és a férj dolgozott, viszont nem vállalt be semmilyen házimunkát, nagyobb eséllyel váltak a felek, mint azok, akik mindketten dolgoztak, viszont egyenlő arányban vették ki részüket a házimunkából. A legrosszabb felállás a nálunk megszokott: mindkét fél dolgozik, de csak a nő végzi el a házimunkát. Ebben az esetben a válások aránya megduplázódik."

Bár a személyes kedvencem még mindig a "jobb a szex, ha nagyobb az egyenlőség".

Kalechtor 2013.04.25. 13:28:27

Velvet vagy sem, de ezúttal hivatkozik valamire.
"A kutatók harmincezer személyt kérdeztek meg, először arról, hogy melyik házimunkával mennyi időt töltenek egy nap. Ebből az derült ki, hogy ezekből a feladatokból még mindig többet végeznek mint a nők, mint a férfiak, de a kutatók arra is rákérdeztek, hogy milyen gyakori otthon a konfliktus, és hogy mennyire érzi magát boldognak a kapcsolatában.

A tudósok azt várták, hogy a több házimunkával terhelt férfiak kevésbé elégedettnek fogják magukat vallani, de ennek az ellenkezője bizonyult igaznak. Jacqueline Scott professzorasszony azt mondja, nem is a nők húznak hasznot abból, ha férj és feleség igazságosan megosztoznak a házimunkán, hanem ez elsősorban a férj kedélyállapotán javít. „Ez azért lehet, mert egyre több férfi híve a nemek egyenjogúságának, ezért kényelmetlenül érzi magát, ha a nő végzi el a házimunka javát, főleg mivel a nők egyre karakánabbak, és megmondják a partnerüknek, ha zavarja őket a lustaság” - mondja a tanulmány."

Ja, lehet a mi kedélyállapotunk már nem is tud hova javulni. :D

Xylan 2013.04.25. 22:43:49

"A legrosszabb felállás a nálunk megszokott: mindkét fél dolgozik, de csak a nő végzi el a házimunkát. Ebben az esetben a válások aránya megduplázódik."

A férfiboldogságról jegyzem meg, hogy nyugodtan higgyünk az írásnak. Annyi alapja van, mint abból kiindulni az emberre vonatkozóan, a majom-hímek játszanak-e lányosnak tartott játékokkal.

Egyáltalán, azt is nehéz megállapítani, egyszerű tárgyakból, tevékenységekből komplex területek esetén mi legyen nőiesnek s mi férfiasnak tekintett?

A kémia nőies? Hazabeszélek, de komolyan. Hiszen vegyületek kevergetése, rendszerezése is, de bizonyos értelemben analóg a főzéssel, anyagok felismerésével, színek, jellegek közötti különbségtétel képessége szükséges hozzá. Érdekesség, hogy főzni nem is szeretek. Bár a kémia az én munkámhoz csak részben kapcsolódik, amennyire szükséges.

Pozitív dolog, hogy a mosogatás jó hatással van a férfiakra, boldogabbak lesznek tőle. Hisz felmerült a veszélye, hogy a mosogatógép használata károsítja a nemzőképességet.
De hát az élet ezek szerint mindent megold.

Dave(dkovari) 2013.04.26. 09:50:56

Szerintem én is csatlakozok ilyen felmérő cégekhez. Annyit kaszálnék a családunkban lévő felfogás kamatoztatásával, mint állat. Mert ezt mi már tudtuk, és van rá pénz, hogy a meglévő emberek tudatában lévő dologra milliókat költsünk, akkor én miért ne kapjak belőle? :)

De komolyra fordítva a szót. Ennyire nem alapvető az embereknek, hogy az azonos leterheltségű, együtt programot eltöltő emberek összeszoknak. PL: Céges utazások, csapatépítő tréning. A cégek tudják ezt, de az emberek nem?
Vagy a családi túrák a hétvégén összehozzák a családokat.

A munkamegosztás persze nem jelenti azt, hogy mindent megosztanak, a legjobb az egyénekre lebontott hasonló mértékű dolgok megcsinálása/elvégzése.

Ez a cikk jó, szép. De a pénz, ami elment rá....... Hát, ha ráérünk erre is és van felesleges pénz.....(Privát vélemény)

KevinT 2013.05.23. 15:43:48

Nem haszontalan,de engem meglepett ez a felmérés mely szerint a legtöbb házimunkát végző férjek a legboldogabbak..