Íme kedvenc témánk, most végre lehull a lepel az állatvilágot övező markáns tévhitekről! A következő részben az antilopok lesznek terítéken, annyit elárulhatok, hogy még ennél is megdöbbentőbb pikáns részleteket olvashatunk a szexuális életükről.

Sok férfi szerint az érettebb nők az igazán vonzó szeretők. A csimpánzok hasonlóképp vélekednek: a hímek egyértelmű szexuális preferenciát mutatnak az idősebb nőstények iránt.


Martin Muller kutató, a Bostoni Egyetem antropológusa nyolc évig figyelte az ugandai Kibale Nemzeti Park csimpánzait és meglepő felfedezést tett. Észrevette, hogy a csapat legidősebb nőstény csimpánza volt a „legkapósabb” a hímek között, közben a fiatalabb „lányoknak” minden csáberejüket latba kellett vetniük, hogy felkeltsék a hímek szexuális vágyát maguk iránt.

Ez a viselkedés meglepően ellentétes az emberek közt megfigyelhető tendenciával, ahol a férfiak gyakran szívesebben választják a fiatalabb nőket. A tudósok annak tulajdonítják ezt a preferenciát, hogy az ember igyekszik hosszú távú párkapcsolatot kialakítani, illetve házasságot kötni, ami ismeretlen a csimpánzok szexuális tekintetben „laza erkölcsű” világában. A Current Biology tudományos folyóiratban megjelent beszámoló tehát azt jelzi, hogy a szocializáció fontos szerepet játszik a csimpánzok párválasztásában.

„Valóban meghökkentő, mivel nemcsak arról van szó, hogy az idősebb csimpánzok kerülik a legfiatalabb ivarérett nőstényeket. Egyértelműen látható, hogy sokkal jobban vonzódnak az öregebb anyákhoz” – mondja Muller.

A nőstény csimpánz 10 éves korára éri el ivarérettségét. Fogamzóképességét gyakran a külső nemi szervek körüli vörös duzzanat hirdeti. Az emberrel ellentétben, ahol a nők a húszas éveikre érik el termékenységük csúcsát, a nőstény csimpánzok szinte egész életükben termékenyek maradnak, sőt idősebb korban gyakran termékenyebbek, mint a fiatalabb fajtársaik.

Könnyen megtermékenyülnek szinte bármely ciklusban és ügyesek a táplálékszerzésben is. A tudósok azt is fölvetik, hogy az idősebb nőstény csimpánzok gyakorlottabb anyák, ami növeli az utódok életben maradásának esélyeit. Ezek mind vonzó tulajdonságok a hím csimpánzok szemében, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek bármelyike önmagában vagy más tulajdonságokkal együtt indokolhatja a hímek erős vonzódását az idősebb nőstény csimpánzokhoz.

Forrás: http://www.ng.hu

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.04.02. 18:39
most jön a java: komment

süti beállítások módosítása