Szervezetünk kódolt jeleket bocsát ki, hogy csábítólag hassunk partnerünkre. Ezek a jelzések potenciálisan átörökíthető immunrendszerünkről is titkos információkat hordoznak.

Az Új-Mexikói Egyetemen dolgozó Randy Thornhill biológus hisz abban, hogy ezeket a jelzéseket ezredmásodpercek alatt értelmezzük, anélkül, hogy tudnánk róluk.

– Csak annyit észlelünk, hogy az illető vonzóbb, mint mások, holott az agyunk valójában igen bonyolult elemzéseket végez. – meséli Randy – Mindez igen gyorsan zajlik, és nem is tudatosul bennünk.


Izzadságszag-kísérlet
Thornhill megkért néhány diákot, hogy egy kosárlabdameccsen frissen mosott, fehér pólókat viseljenek. Miközben a játékosok megizzadtak, a pólók felszívták feromon-tartalmú verejtéküket. Ezeket a szagtalan, levegő útján terjedő kémiai anyagokat mindkét nemben a verejtékmirigyek választják ki. A feromonoknak a feltételezések szerint köze lehet a szexuális vonzerőhöz.

A lányok később egyenként megszagolták ezeket a pólókat, majd rangsorolják, hogy viselőjük illatát mennyire érzik csábítónak, kellemesnek vagy intenzívnek. A nőknek fogalma sem volt arról, hogy melyik férfi melyik pólót viselte. Sorban végigszagolgatták a pólókat, majd a verejték szaga alapján leírták, hogy számukra melyik a legvonzóbb.

Thornhill eztán megvizsgálta a kísérletben résztvevő férfi és női önkéntesek immunvédekezésében fontos szerepet betöltő fő hisztokompatibilitási komplex-, az úgynevezett MHC génjeit. Rájött, hogy a diáklányok a tőlük eltérő MHC génekkel rendelkező, azaz a sajátjuktól különböző immunrendszerű férfiak szagát részesítik előnyben. Az tehát az általános szabály, hogy a férfiak és a nők egyaránt a tőlük különböző egyének testszagát kedvelik!

Mindez evolúciós szempontból is jól érthető. Az immunrendszer a betegségek ellen harcol. Azok jutnak előnyhöz, akik változatos génállományt örökölnek. A tökéletesen összeillő pároknál a szerelmeseknek egymástól eltérő immunológiai sajátságokkal kell rendelkezniük. Így gyermekeik a lehető legjobban járnak, mert az egyesülő génállomány változatos génjeit öröklik, ami egészségesebb életet biztosíthat számukra.

A szagod szimmetrikus...
Bár a feromonok működését még senki sem érti, és megdöbbentőnek tűnhet, de a nők előnyben részesítik azoknak a férfiaknak a szagát, akik szimmetrikusabb felépítésűek. A szimmetrikusabb testfelépítésű férfiak szagát jobban kedvelik a nők, különösen azok, akik épp a ciklusuk termékeny fázisába értek.

Abban a tényben semmi új nincs, hogy a szimmetria vonzóbb az ellenkező nem számára. A kutatók ezt először a ’90-es években fedezték fel, és azóta is népszerű témának számít a média körében. Az első ilyen kísérletekben mérésekkel állapították meg az arcok szimmetriáját, majd arra kérték a kísérleti alanyokat, hogy vonzerő tekintetében rangsorolják ezeket. (Az a furcsa, hogy ha egy arc tökéletesen szimmetrikus, mint például a tükrözéssel mesterségesen létrehozott arcképek, akkor az eredmény már-már természetellenes – a tökéletes szimmetria visszatetsző.)

A tudósoknak elmélete, hogy a szimmetria a minőség megbízható jele, mert csak igen-igen nehezen érhető el. Épp ezért az egyén külseje arról árulkodik, mennyire tökéletesen fejlődött ki szervezetében a kétoldali szimmetria. A legutóbbi, 2004-es kutatások felfedték, hogy a feromonokhoz hasonlóan az arcvonások is az immunrendszerről árulkodnak.

A felmérésben a nők azoknak a férfiaknak a fotóját választották ki, akiket nagyon jóképűnek véltek. Amikor megvizsgálták a legvonzóbb férfiak vérmintáit, kiderült, hogy változatosabb génállománnyal, azaz erősebb immunrendszerrel rendelkeztek.

Senki sem tudja, hogy az arc hogyan tükrözi ezt az információt. Lehet, hogy az ellenállóbb szervezetű emberek kevésbé hajlamosak fertőzésekre és egyéb betegségekre, amelyek a fejlődés során aszimmetrikussá torzíthatják az arcot. Bármi legyen is a magyarázat, úgy tűnik, hogy szimmetrikus vonásaink kirakatba teszik génjeink minőségét.

A szimmetria olyan fontosnak tűnik, hogy a női test külön trükköket is bevet, hogy még szimmetrikusabbnak hasson. A Liverpooli Egyetemen egy egyszerű kísérlet során biológusok mérték meg a résztvevő nők kezét és fülét az ovuláció előtti, alatti és utáni időszakban. Azt találták, hogy 24 órával az ovuláció előtt úgy változott meg a nők kezének és fülének alakja, hogy sokkal szimmetrikusabbá váltak. A kutatók nem biztosak abban, hogy mindez hogyan következik be, de azt gondolják, hogy a megváltozott szöveti vízretenció lehet a magyarázat. Mivel ezek a változások a két testfelet eltérő mértékben érintik, kihatnak a szimmetriára is.

Ám...

Akkor mégis miért vannak csúnya emberek?

Az ember a szexuálisan szelektáló fajok közé tartozik, a legjobb genetikai állományú utódok létrehozása érdekében a nők törekvése, hogy a legelőnyösebb külsejű férfit szerezzék meg maguknak (és viszont).

Felmerül azonban egy kérdés. Elvileg annak kellene történnie, hogy a legelőnyösebb külsejű férfiak szaporodnak a leginkább, génjeiket elsősorban ők örökítik tovább, így hosszú idő alatt a szelekció következtében uniformizálódnunk kellett volna. Ha főként a jóképű macsók génjei jellemeznék világunkat, nem lenne olyan sok előnytelen külsejű ember, egyformábbak lennénk, kívül-belül. Miért van tehát, hogy mégis nagyon különbözünk egymástól?

Az angol Newcastle Egyetem kutatói, Prof. Marion Petrie és Dr. Gilbert Roberts az elmúlt tíz évben a genetikai sokféleség okait kutatták. Abból a feltételezésből indultak ki, hogy a génállomány változatossága valamiféle előnnyel jár, ami még az uniformizált szépségen is túltesz.

Amikor a szerelő nem szerel

Sejtésük beigazolódott. A DNS-nek vannak olyan részei, melyek az úgynevezett „DNS repair kit”-et, azaz olyan fehérjéket kódolnak, amelyek a génállomány megváltozása esetén képesek a hibák, mutációk kijavítására. Ha e „szerelő” fehérjéket kódoló gének területén következik be mutáció, a hibák kijavítása nem, vagy nem teljes mértékben valósul meg.

Ez természetesen veszélyekkel is jár, hiszen a hibás gének következtében szöveti degeneráció és rosszindulatú daganatok kialakulása is megindulhat. Másrészt viszont kedvező is, amikor a mutáció eredményeképp az egyén ellenállóbbá válik bizonyos betegségekkel szemben, képes lesz leküzdeni egyes vírusok és baktériumok támadását.

Úgy tűnik, ez utóbbi előny az, ami magyarázatul szolgál a sokféleség fennmaradására. A kutatók 2005-ben sajátos kísérletet végeztek. Kiválasztottak olyan férfiakat, akik génállományára a „repair” gének mutációja révén jellemző volt a sokféleség, lefényképezték őket, és a képeket megmutatták fiatal nőknek. Kiderült, hogy ezek a férfiak – akik a mutáció révén változatos génállománnyal rendelkeznek, ellenállók sok betegséggel szemben, és ezt a tulajdonságukat nagy valószínűséggel tovább is örökítik utódaiknak – az átlagnál vonzóbbak a nők szemében.

A darwini elképzelésekkel szemben tehát a szexuális szelekció épphogy a genetikai sokféleségnek kedvez. Nem a stabil génállományú férfiak a vonzók, hanem azok, akik genetikai változatosságuk miatt ellenállók – viszont a mutációk miatt kiszámíthatatlan, milyen leszármazottak várhatók tőlük.

Forrás: http://www.ng.hu

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.03.31. 14:37
most jön a java: 34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nokesferfiak001.blog.hu/api/trackback/id/tr315185648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalechtor 2014.09.03. 16:36:58

usite.hu/x/4110

usite.hu/x/4111

usite.hu/x/4112

Azért azt érdemes tudni, hogy csak a "felnőttkorban" megemelkedett tesztoszteronszint jár hasonlóan káros mellékhatásokkal. Magzati korban egy bonyolult mechanizmus segítségével a tesztoszteron jó része ösztrogénné alakul. :)

Nico3 2014.09.06. 19:40:55

@Kalechtor: Nincs kedved megkeresni eredetiben? :)

www.ng.hu/Civilizacio/2004/10/Mit_jelez_a_mutato_es_a_gyurusujj_hossza

"A kutatás meglepő eredménye, hogy a szociológiai és más társadalomtudományi tanulmányokat folytató nők jellemzően magasabb tesztoszteron szinttel rendelkeznek, ami feltételezhetően agyuk férfiasabb karakterét okozza."
Ez hogyan lehetséges? A női hormonok tesznek alkalmassá a matekra, a férfihormonok meg a szociológiai tudományokra? :) Olvastam a női hormonokról, hogy terhesség alatt-után javítják a "logikai központot" is. :)))

Kalechtor 2014.09.07. 15:04:42

@Nico3: "Research into male scientists at Bath University has revealed that they have as much of the female hormone oestrogen as the male hormone testosterone, a combination more usual in women.

This, say the researchers, is why they are so clever."

"A survey of the finger lengths of over 100 male and female academics at the University by senior psychology lecturer Dr Mark Brosnan has found that those men teaching hard science like mathematics and physics tend to have index fingers as long as their ring fingers, a marker for unusually high oestrogen levels for males."

www.theguardian.com/education/2004/oct/20/science.highereducation

Durván leegyszerűsítve: ezek "férfitestben" élő emberek "női" hormonháztartással. :)

Valójában ők az igazán feminim férfiak, nem a "metroszexuális" réteg. Ellenkezőleg: a metroszex az igazi "maszkulin"- csak másképp, mint eddig, nem "fizikai erővel" és "dominanciával". Ha nem így volna, passzívak lennének és eszükben sem lenne annyit fáradozni azért, hogy megfeleljenek a női igényeknek és feltételeknek. No meg a nőkkel való szexért sem lennének annyira odáig. :)

De visszatérve az eredeti témánkhoz: ennyit a "nagy férfi matematikusokról" és a "reál tudományok űzőiről". Minden részletében nem ismert a "tudós/zseni agy" kialakulására vonatkozó mechanizmus, de az biztos, hogy hormonálisan ők inkább tekinthetők amolyan "hipernőnek", mint "(hiper)férfinak". :) (többek között ez lehet az ok, amiért a nők és a tudósok valahogy oda-vissza "immunisak" egymásra- leszámítva az esetlegesen fennálló "közös szellemi érdeklődést")

Kalechtor 2014.09.13. 06:38:00

@Nico3: Ezt most a rasszok miatt linkelem, mert belegondoltam, hogy a távol-keleti nők túltettek a fehér férfiakon, de a feketék- állítólag- hiába zárkóznak fel IQ terén egyre inkább a fehérekhez (szűkül a különbség, ezt említettem a Scribd-re feltöltött, intelligenciáról szóló fejtegetésben is), a tudományos életből és díjakból továbbra is kimaradnak. Éppen úgy, ahogyan statisztikai értelemben a nyugati nők is (bár kimutatható, hogy a "karrierjük" a családalapítással törik meg)

www.psychologytoday.com/blog/beautiful-minds/201207/men-women-and-iq-setting-the-record-straight

Ennek érdekessége, hogy míg manapság közel-keleti lányok tucatjai nyernek tudományos versenyt, régebbről _nincs tudomásunk_ távol-keleti női zseikről.

Sőt, az egész távol-keleti térséget en bloc tartották szellemileg alsóbbrendűnek, úgy, ahogyan most sokan a négereket, vagy a romákat. (arra hivatkozva, hogy négerek és romák sem nyernek tudományos versenyt szinte soha; de itt megfeledkezve arról, hogy a _közöttük élő_, születetten a "fehér" rasszba tartozó emberek, tehát azok sem, akiknek néger vagy roma házastársa van és ilyen közegben nevelkedett- erre a válasz persze az, hogy a sorrend fordított, az ilyen "fehér embert" nem a korlátozott lehetőségek determinálják, hanem azért született oda, ahová, mert a családfája alapján eleve "csökkent" képességekkel rendelkezik) (jelzem ezek _nem_ az én előítéleteim)

Feketét mondjuk egyet találtam.

http://www.eoht.info/page/IQ%3A+150%2B+|+Smartest+woman+ever

www.rediff.com/news/1999/jul/16us2.htm

Mindegy. Amiről Vlad írt, hogy a 6-os matekszint felett dupla annyi a fiú, mint a lány (összességében), az Anglia és más nyugati országok siralmas eredményeinek fényében több, mint meglepő. Mármint, hogy egyáltalán fele annyi lány is eljutott a 6-os szint fölé. Bár az is igaz, hogy Kínában, és a távol-keleti térségben, ahol a legkimagaslóbb a lányok eredménye, jóval többen élnek, mint egy-egy nyugati ország bármelyikénben is.

s29.postimg.org/h08fu4kx3/k_pess_gszint.jpg

Ez nagyon érdekes.

s29.postimg.org/4zrl752w7/matematikaeredm_ny_s_k_pess_gtartom_ny.jpg

(Nem tudni, mennyi a hatása, de a kínai térségben pl. nem létezik az a sztereotípia, hogy a lányoknak a "humán pályák" valók www.pnas.org/content/107/5/1860 )

Megjegyzendő, hogy ezzel együtt már teljesíthet azért szarul a nyugat, mert a tanárok többsége nő és mert ezeknek a nőknek meggyőződésük, hogy "hülyék matekból", ami közvetlenül nem hat ki a kisfiúkra- de az oktatás színvonalára már igen. (Kínában is rengeteg a női pedagógus, de ott ezen a téren se differenciálódtak annyira a nemek: ahogy női mérnökök, úgy férfi pedagógusok is hasonló arányban vannak)

No de az érdekesebb:

www.scientificamerican.com/article/why-interacting-with-woman-leave-man-cognitively-impaired/

Azt gondolom, a férfiak csak "rekacióképzésként" nézik hülyének a vonzó nőket. Először ők butulnak el, majd, mint szokás szerint mindent, ezt is kivetítik. A férfi a nő közelében képtelen mint "kognitív lény" megnyilvánulni, ezért mint "szexuális lény" teszi, majd a nő kognitiv voltát is elvitatja.

Kalechtor 2014.09.13. 06:38:40

@Nico3: Kérted a múltkor. Megvan az egész, de még át kell konvertálnom, vagy kell valamit kezdenem vele.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17018183

"Ez hogyan lehetséges? A női hormonok tesznek alkalmassá a matekra, a férfihormonok meg a szociológiai tudományokra? :)

Olvastam a női hormonokról, hogy terhesség alatt-után javítják a "logikai központot" is."

Az ösztrogén "fiúsítja" a fiúmagzatok agyát úgy, hogy a tesztoszteron ösztrogénné alakul bennük. Magzati korban a fiúkban termelődik több ösztrogén- a tesztoszteronból. Később ez a mechanizmus már máshogyan működik, "vált", a tesztoszteron nem alakul át, hanem megnyirbálja az idegsejteket. Így alakul ki a férfi-agy. Az én véleményem, hogy a férfi tudósok azért rendelkezhetnek "hipernőies" hormonháztartással, mert bennük ez a későbbi váltás nem történik meg. Valamilyen "hiba" folytán nem úgy reagál a szervezetük a tesztoszteronra, ahogyan a többi férfié, esetleg később nem is termelődik annyi tesztoszteron, vagy több ösztrogén termelődik, ami ellensúlyozza a tesztoszteron "idegsejtnyírbáló" hatásait.

A nőknél a mechanizmus egészen más lehet. De valószínűleg náluk is ösztrogéntöbblet okozhatja a "zsenialitást"- a magas ösztradiol szintről ki is mutatták, hogy javítja a kognitív képességeket. (terhesség alatt ezért javulhatnak a kognitív és logikai képességeik)

A nőnem ezen a téren is "stabilabb", tehát nem tartom kizártnak, hogy a tipikus zseni-agy valamivel több férfire jellemző- ahogyan a homoszexualitásnál, úgy itt is nagyobb a "hibalehetőség" a fejlődésben. De ez változatlanul nem jelenti, hogy az átlagos férfiaknak bármi "közük" lenne a zseniális férfiakhoz, akikben ráadásul nem is a "férfias" jellemzők dominálnak.

(a különbség a zseni és a metroszex között talán az, hogy a tesztoszteronszintje mindkettőnek relatíve alacsony, ám a zseninek ehhez megfelelően "magas" az ösztrogénszintje, a metroszexnek viszont nem- a metroeszex fiúk egyáltalán nem feminimek, fogalmam sincs, ki találta ki ezt a hülyeséget; az elvont tudósok eleve kevésbé érdeklődnek a nők iránt (halmozottan találhatók szexuális irányultság terén _egyértelműen_ melegek is közöttük), míg a metroszexeket nem ritkán semmi más nem érdekli, csak a nőknek való "tetszeni vágyás"- az összes szexuális vonzatával együtt, tekintve, hogy ezek a fiúk általában nagyon aktív szexuális életet élnek, ami a nők irányába gyakran még akkor is aktívabb a nem-metroszexekénél, ha amúgy biszexek)

Xylan 2014.09.13. 16:27:57

@Kalechtor: Megvan az egész? Miről szól?

Kalechtor 2014.09.13. 17:07:19

@Xylan: Hát arról, amiről a róla szóló cikk is. :)

Hogy a reál téren kiemelkedő férfiaknak nőies a hormonháztartásuk; a nőies hormonháztartás és valószínűleg a "hipernőies" agy tesz alkalmassá a reál tudományok űzésére, ők azok, akik matekban, fizikában, informátikában jók. Míg a tipikusan "férfias" hormonháztartással (és aggyal) rendelkező emberek (átlagos férfiakra jellemző tesztoszteron és főleg ösztrogénszint) inkább a szociológiában és hasonlóban jeleskednek. Ezért láthatjuk maszkulinnak Tamásit és Oraveczet. :D (jó, utóbbit már csak azért, mert úgyis örülne neki)

A férfias hormonrednszer nem teszi alkalmassá a férfit arra, hogy matektudós, profi informatikus, vagy fizikus legyen. Vagy bármi ilyesmi. Ezeknek a férfiaknak (a "hipernőiesekre" célzok) azonban nagy "árat" kell fizetniük: több közöttük a gyermektelen, átlagosan kevesebb gyerekük születik. (olvastam, ezt a jelenséget Fló a feminfón azzal magyarázta, hogy a tudósok- ha nők, ha férfiak- egyaránt a tudománynak élnek és annyira elhivatottak, hogy családra már nem marad idejük; mintha a férfit a kevés idő bármikor is visszatarthatta volna ettől és mintha egy bankvezérnek vagy akármilyen vadkapitalista karrieristának több ideje lenne, mint egy tudósnak, aki otthon is dolgozhat- lásd Wilson Sayrest a két gyerek mellett)

Valóban, ezt a legkevésbé sem negatív értelemben említem, de ugyan ki tartaná férfiasnak Bill Gates-t? Se nem metroszexuális, se nem "tesztoszteronos".

i1.cdnds.net/13/12/618x959/bill-gates-mugshot.jpg

Őszintén szólva egy, azaz egy olyan reál téren komoly eredményeket elért férfitudóst sem tudnék említeni, akinek akár klasszikus, akár modern értelemben "férfias" a külseje és a viselkedése.

És ki ne tartaná nőiesnek őt? :)

encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9vtdGxOcqQTWxCsMx9aHoS2LiEVf9e8jItgxEIqgSe4Ofh5i75Q

magtheweekly.com/21-27jan2012/images/weeklyroundup2.jpg

hackread.com/worlds-youngest-microsoft-professional-arfa-karim-dies-at-the-age-of-16/

A korosztályában világelső volt. (azaz minden hasonló korú fiúnál (is) jobb)

A kislány már meghalt, ezért linkeltem ennyire fiatalkori fotót. Én emberileg is nagyon sajnáltam őt, nem csak az érdemei miatt. Gates állítólag felajánlotta, hogy gyógyíttatja, de valahogy kifutottak az időből. Nem hibáztatom a családját, keringenek vélemények, hogy nem engedték el, de nem tudhatjuk pontosan.

S nem is az a kérdés, hogy szép lány volt-e (ottani viszonylatban az), hanem, hogy ránézésre nem "fiús". Sajnos nála is voltak "hibák", epilepsziás volt. A zseniális képességű embereknél gyakori, hogy valamilyen betegséggel küzdenek. Ez alól gyakran a női zsenik sem kivételek. De az emberi agy olyannyira bonyolult, hogy ezen a téren semmiképpen nem jelenthető ki, hogy a mechanizmus ugyanaz a férfiaknál és a nőknél.

(Egyébként Iránban sem ritka, hogy programozó válik a lányokból, s a nemzetközi megmérettetések alapján is elmondható, hogy több a tehetség, mint nyugatabbra; legalábbis eddig így volt, mert tudtommal ezt az egyetemi kart is zárják előttük, sok más reál karral együtt)

Apropó! Ezekhez te is csak előfizetéssel férhetnél hozzá?
Az a jó, hogy ezek a dolgok (ujj hossza, tesztoszteron, ösztrogénszint) egyértelműen mérhetők.

Nico3 2014.09.13. 23:31:04

@Kalechtor: 444-es tankönyves cikk kapcsán is írom.

Elég gyakran találkoztam vele, hogy a cigók között felnövő fehér férfiak arra hivatkoztak, hogy nekik a mélyszegénység miatt nem volt lehetőségük érvényesülni. És a vicces, hogy néha ugyanúgy lenézik a cigókat, de lenézik a szerintük gazdagabb családba született nőket is, mert azoknak persze könnyű volt, csak a tanulással kellett foglalkozniuk. Máskor meg nem számít, hogy nőt és férfit is másképp kezel a társadalom, az oktatás és a saját családja. A mi sulinkban volt olyan, hogy a fiúkat nyomták volna versenyre, minket meg a szervezésbe akartak bevonni, hogy legyen szendvics, meg díszítsük a termeket. Ismerek olyan családot, ahol a kisfiú tanul a túlképzett apával, a kislánynak meg anyával kell este főzőcskézni. (Nem nézem le a romákat, nem emiatt használtam a cigó szót, de nekem a roma olyan mesterkélt, hogy le se szeretem írni.)
Bár nem tűnik már fel az ilyesmi, annyira tele van minden az általános férfipanaszkodással: őket démonizálják, mert férfiak, azért nem ítélik nekik a gyereket, mert férfiak, azért nézik hülyébbnek őket, mert férfiak, azért gondolják erőszakosabbnak őket, mert férfiak. Fel se merül, hogy egyénileg is bizonyíthatná, hogy ő márpedig jó apa, nem hülye, tud árnyaltan és kifinimultan is gondolkozni és egyáltalán nem agresszív és erőszakos. Nem! A gonosz sztereotípiák teszik tönkre az érvényesülését! Ezért nem kell pedagógusnak, ezért tehetik tönkre válásnál, emiatt vádolhatják hamisan, mert sztereotipizált. De a nő "kaparja csak ki magának a gesztenyét", a sztereotípiák ellenére is. Ha nem megy, az csak bizonyítja, hogy tényleg hülye. :))) És ha a férfinak nem megy, az csak bizonyítja, hogy tényleg erőszakosabb, alkalmatlanabb a gyereknevelésre és a pedagógus pályára, és nagyobb eséllyel pedofil? :O Ilyenkor persze az se igaz, hogy a sztereotipizálás a TAPASZTALATOKON alapszik.

A választ már előre tudni lehet, hogy ez a feminista szervezetek hivatalos úton történő társadalomromboló tevékenysége. Pedig jó 90%-uk a patriarchizmusból eredeztethető nézeteken alapszik. És ha egy tankönyvben, az állam pénzén írnak sztereotíp dolgokat a lányokról, az micsoda? Nameg a férfiak a saját dolgaikban még alá is támasztják a rájuk vonatkozó elképzeléseket. Ilyen a "gyereknevelés a nők dolga", meg amikor a hagyományos gondolkozású apa rohan oda legelőször rémülten, ha egy idegen férfi megsimogatja a játszótéren a gyereke fejét, vagy csak mond neki valamit. Idegen nőhöz nem rohan, mert a nők úgyis szereteik a gyerekeket és eszébe se jut, hogy pedofilról van szó. Azt is a férfiak mondják, hogy ők a férfiaktól védik a nőket. Azt is ők mondják, hogy "erőszakosabbak" és ezért érvényesíthetik jobban az akaratukat. Most mi van, pozitív módon igaz, negatív módon nem? Válásnál is borítanák a rendet, ami addig jól volt úgy, hogy a feleségük gyereket nevelt, ők meg pénzelték a családot.

A nemi erőszaknál se értem, hogy ha kevés férfi hajlamos rá, miért kell a nőknek annyira vigyázni? És mire? Mekkora veszély fenyegetne, ha miniszoknyában mennék haza, éjjel? Mennyi a statisztikai esélyem rá, hogy megerőszakoljanak? Átlagosan hány nemi erőszakoló jut egy nagyvárosra? Mert a többi férfi tudja, hogy a nem az nem. Én egyébként szoktam látni hazafelé tartó, miniszoknyás lányokat és nem hallottam még nemi erőszakról a környéken. Illetve arról nem hallottam, hogy valakit az utcán tepertek volna le. Mire figyeljen egy nő? Hogyan ismerkedjen? Még az erőszakolók is jobban szeretik megszervezni, mert az utcák jelentős része be van kamerázva. Az miért nem jut eszébe az embereknek, hogy a tettes azért erőszakol, mert kiderült, hogy mégsem akarnak tőle semmit? Vagy még nem akarnak, vagy nem úgy akarnak, ahogy ő akarja? Mi a megoldás erre, ha az ilyen férfiak játsszák el a legjobban a megbízható "barátot"? Démonizáljunk tovább és ne bízzunk meg egyikükben sem? Ne legyenek romantikus séták és első randik? Engem egy volt kollégám próbált lefogni egyszer, közös munka miatt maradtunk bent tovább és kifelé menet megpróbált beszorítani a falhoz, de kiszabadultam és elég határozottan ellöktem magamtól. Előtte kértem, hogy álljon el előllem, de nem tette, valami olyasmit mondott, hogy "ugyan már".
Aztán rávágtam az ajtót és otthagytam a lifttel. Ő volt az egyik legudvarisabb fickó. Ha valamelyikünknek választani kellett volna, hogy kivel megy haza kocsival, egyedül, nagy arányban rá voksolunk. Aztán utánam üvöltötte, hogy ribanc vagyok, de azt már fel se vettem. :) Tök hülyék ezek, ha hagyom magam is ribanc lettem volna. :)))
Másnap olyat mondtam neki, amikor senki nem hallotta, hogy soha többé rám sem mert nézni.

"Megvan az egész"
Addig is legalább valami idézet már komolyan érdekelne belőle. :D

Oliva76 2014.09.14. 17:29:00

@Kalechtor: @Nico3: @Xylan: A 444-en említették a sakkot is. Ezt olvastam egy gyk-s kommentben.

"Polgár Judit magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, hétszeres sakkolimpikon a férfiak között, magyar szuperbajnok a férfiak között, U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között.

Polgár Zsuzsa sakkíró, az 1980-as évektől a 2000-es évek elejéig tartó aktív pályafutása alatt a világ egyik legerősebb sakkjátékosa. Világbajnoki címet szerzett a klasszikus sakkjáték mellett rapidsakkban és villámsakkban is. Azt a teljesítményét, hogy mindhárom világbajnoki címet (triple crown) megszerezze valaki, idáig egyedül csak Magnus Carlsen tudta 2014 júniusban megismételni.
Az első nő volt, aki versenyen a férfiak között sakknagymesteri címet szerzett.

Polgár Zsófia sakkozó, női nemzetközi nagymester, kétszeres sakkolimpiai bajnok, 1989-ben, Rómában világszenzációnak számító eredményt ért el a 2900 körüli „performance rating”-es teljesítményével, amely 14 éves korban máig páratlan. Kilenc játszmájából 8,5 pontot szerezve, 2 pont előnnyel végzett a férfi nagymesterek előtt."

Meg ezeket írja valaki a gyakorin.

"Mádl Ildikó, aki szintén nemzetközi férfi mester, Verőczi Zsuzsa, aki mióta abbahagyta a versenyzést, nemztközi bíró, és a fiatalok:Gara Anita, Rudolf Anna, akik szintén férfi nemzetközi mesterek."

Rosszul hangzik, hogy férfi mester. :( Úgy érzem, a férfiak azzal védik a privilégiumaikat, hogy összeragasztják magukat egy egy foglalkozással, vagy sporttal, ahová ha mész, férfivá válsz tőle te is. Vagy a férfit akarod utánozni. Én is azt mondom, hogy emberekkel találkozom, amikor a munkámat végzem, nem férfiakkal, vagy nőkkel. Ha nem is tetszik nekik, számomra abban a szituációban nem férfi, hanem egy ugyanolyan munkatárs mint a többi, és nem megmutatni akarom, hogy jobban végzem nála a munkámat, hanem jól akarom végezni a munkámat, ami nem azért érdekel, mert ő is csinálja. Ezért nem jutna eszembe nekem sem, hogy ha egy munkatárssal tovább bennmaradok, férfiként zaklatni fog, ahogy az sem, hogy ha randizom valakivel, már az elején elkezd lovagolni azon, hogy nő létemre miért foglalkozom ezzel vagy azzal, miért akarok férfiterületeket? Nem férfiterületeket akarok, azt akarom ami érdekel, nem tehetek róla, hogy a férfiak mindenáron meg akarják mutatni, hogy ők majdnem mindenhol jobbak a nőknél.
A legfelháborítóbb, amikor azt mondják a nőknek, hogy ne menjenek a férfiak világába, ha nem tudják kezelni az ilyen helyzeteket. Szerintem egyre inkább tudják. A férfi támadja a nőt azon keresztül, hogy nő, zaklatja, molesztálja, a nő pedig egyre jobban megvédi az érdekeit. Egyébként meg azért felháborító, mert mintha normális lenne egy szellemi munkát végző, diplomás férfitől, hogy nőket zaklat, csak mert ő férfi.

Az is mennyire torz, hogy még mindig nem az a nem veszi el a másiktól az érvényesülés lehetőségét az egyes pályákon, amelyik a gyerekvállalásra hivatkozva szinte követeli a másik jelképes kizárását és otthon maradását, hanem az, amelyik csak szintén végezni szeretné azt a foglalkozást és a vele járó feladatokat.

Kalechtor 2014.09.14. 17:53:40

@Nico3: A férfiak mind művészlelkek, a nők meg gyakorlatiasan gondolkoznak. A két nem így soha nem értheti meg egymást. A férfinek női agy kellene ahhoz, hogy logikailag belássa ezen ellentmondások létét. :)

Egyébként teljesen szubjektív, ők csak azért sztereotipizálnak, mert félnek, hogy nem marad nekik "férfiszerep". Emlékezzünk, hogy minősítette a férfiklubbos fószer férfiértékeknek az általános emberi értékeket- és női értéknek az empátiát és puhaságot.
Így viszont a _tények_ ellenére is folyton bepróbálkoznak, nincs ebben semmi különös. Ha valaki úgy érzi, hogy a másik elveszi az "életét" azzal, hogy ő _is_ jó valamiben, akkor nyilván alapból ferdén lát dolgokat.

roller írta a mára kommentelés szempontjából kietlen feminfon, hogy a férfiak mindenkivel versengenek, harcolgatnak. Persze nem szabad engednünk nekik, de ezen felül egyszerűen nem kell vele foglalkozni. Sokszor szimpla hiszti. :)

Emlékezzünk arra is, hogy a férfi a nő közelében nemes egyszerűséggel "elbutul". Márpedig ki a fene akarna egy két lábon járó szexuális jellegű testrészként funkcionálni- éjjel és nappal? Első olvasásra kellemes, de ha nincs folyamatosan szex, inkább megterhelő lehet nekik. Amellett, hogy a szex elérésének legfőbb módját abban látták, hogy feltétlenül szükségessé és nélkülözhetetlenné válnak a nőnek- legalább annyira, mint a nő nekik. Ehhez bizonyos területeket kellett kisajátítaniuk és el kellett szigetelődniük, ledobva magát a "férfiasságot", amit úgy oldottak és oldanának meg, hogy a vonzó nőket próbálják egyszerre fogva és távol tartani maguknak és maguktól.

Gyönyörű kontraszt. Azért lett ilyen nősoviniszta, mert nem 6 oldalon át akartam levezetni. :) (és igen, ezt mentő körülménynek szánom)

Játszótéres történet: érthető. A feministák szerint az apa is ugyanolyan fontos és értelme sincs, hogy legyen, ha nem tesz eleget a szülői szerepének, mint apa. A klasszikusan gondolkozó emberek szerint van az "anya", meg van a férfi, mint eltartó- katona, tűzoltó, tudós, művész, akármi. Tehát vagy az "anyaság" is egy foglalkozás, aminek párjai ezek a férfihivatások, vagy a férfihivatások jelképezik magát az apaszerepet. Nekem ebből hiányzik az apaság, mint szülői szerep és az apa, mint szülő. (ebből jöhet az a Huffnágelnél is tapasztalt, már sokat emlegetett patriarchális megállapítás, hogy a férfi eltartja a "rendszeres szexért" a nőt és annak gyerekeit- Huffnágel külön megállapítja ezzel kapcsolatban, hogy a mai önző, érdemtelen nők már hiába várják, hogy a férfiak eltartsák őket és a _gyerekeiket_, aminek érdekessége, hogy én először azt hittem úgy érti, hogy manapság már minden asszonynak a szomszéd szokott gyereket csinálni :)

Nyilván ezért nem fogja a feminista nő kisajátítani a gyerekeit, mert tőlük függetlenül is van "élete" (és szabadidőigénye- ajánlom a férjek figyelmébe, akik azon síránkoznak, hogy állandóan velük akar lenni az asszony és nem hagyja őket "élni"; no, egy modern nő egész biztosan nem akar éjjel-nappal, sülve-főve, mert akad más dolga is :) Hogy a nőnek saját élete se lehessen és a férfiét se követelje- az a világtörténelemben soha nem volt, nem is lesz, de a sok "rossz" közül azért lehet válogatni.

1. nem lehet élete a nőnek, ezért elvárja, hogy folyton szórakoztassa és becézgesse, vigasztalgassa, tutujgassa a férfi; betegesen féltékeny, férje minden lépéséről tudni akar, de relatíve boldog így

2. nem lehet élete a nőnek, ezért a férfiét is tönkre akarja tenni- neki se legyen!

3. lehet élete a férfinak- de a nőnek is

4. vagy izé, nem lehet élete a nőnek, ezért kisajátítja a gyerekeket, a férfit viszont lassacskán kizárja a családi életből

És nyilván ezért rohan ijedten a kírérletek szerint épp a hagyományos apuka megmenteni más férfiaktól a gyerekét. (a modern apukák- akik többet járnak játszótérre- is figyelnek, de első gondolatuk, hogy egy másik férfi van ott a gyerekeivel, nem egy elvetemült pedofil)

A védelmező szerep, jegyezzük meg- szép és jó; de ha az apaság ennyiben merül ki, sok gyereknek valóban nincs túl nagy szüksége apára is. A másik véglet se jobb, hogy a szellemileg hülyébb és természetre labilisabb (nahát, egy természetre labilisabb ember hogy a fenébe tud stabil érzelmi hátteret biztosítani és felelősséget vállalni az _egész család_ lelki stabilitásáért, továbbá negatív minőségében "kasztrálni" az állítólag stabilabb felet?) anya képtelen az intellektuális értékek és határozottság átadására és emiatt kell apuka.

Mire vagyunk képesek akkor? Szülni, babusgatni, simogatni, tutujgatni minden nő "tud", a világ minden táján. Az afrikai bennszülött nők épp úgy, mint az indiai nők, vagy a mosuo nők. Bármilyen nő képes arra, amire annyira büszkének kellene lennünk és ami a maga minőségében _általánosan_ valóban a legfontosabb (ezt a hiánya mutathatja leginkább), ahogyan az apai ösztönök és gondoskodás is, no de azért belátható, hogy valaki nem csak amiatt akarja értékesnek érezni magát (a gyerekei szemében sem), amit egy analfabétaként felnőtt bantu nő is profi módon űz.

Kalechtor 2014.09.14. 18:00:49

@Oliva76: Nem vagyok jártas a sakkban. Hobbiból néha játszom, de soha nem követtem a sportot magát. Most néztem rá, nekem a pontrendszere se egészen egyértelmű. Lehet így, ahogy írják, de nem egészen világos, hogy ha valaki egyszer legyőzné a nagymestert, vagy kétszer, vagy háromszor, a ranglista élére kerülne-e, vagy évekig pontokat kellene gyűjtögetnie hozzá. Ez a része marhára nem érdekelt soha.

A "férfi mester" kifejezés annyira borzalmas, hogy már ez alapján elhiszem, miért rosszabbak a nők. Ki a franc akar nő létére "férfi mester" lenni? Remélem magában a sportban nem ezt a kifejezést használják.

(hasonló figyelhető meg a mesterszakácsoknál- csak fordítva; a főzőcskéző kisfiút nem "jó férjnek", hanem "mesterszakács-palántának" címkézik, a főzőcskéző kislányt (a profit is) meg jó háziasszonynak; a sakk mintájára kíváncsi lennék, milyen hatással volna a fiúkra, ha "szakácsnőnek" címkéznék a profikat? :) És hány férfi verné büszkén a mellét a győzelmei miatt, mint "nemzetközi szakácsnő"? Ha úgysem ez számít, próbaként be lehetne vezetni a dolgot. Elvégre a férfiak immúnisak a sztereotípiákra. Aztán néhány évig figyelni, hány fiú választja a szakács, mesterszakács, séf pályákat.

A kínai nők viszont magasan a legjobbak.

hungarian.cri.cn/381/2011/08/26/130s138387.htm

"A kínai sakk színvonaláról Huang így nyilatkozott: „Csak a női játékosokat értékelem. A kínai női sakkozók magas színvonalúk, többségük rendkívül tehetséges. Hou Junfan, a jelenlegi világbajnok kiemelkedően tehetséges. De aki a legnagyobb benyomást tette rám, az Xie Jun. Amikor Xie Jun versenyzett, akkor a jelenleginél sokkal rosszabbak voltak a feltételek a sakkozók számára.
Ennek ellenére Xie Jun sokszor nyert bajnoki címet. Szerintem Xie Jun sokat tett a kínai és az ázsiai sakk fejlődéséért. 2000-ben egyszer legyőztem Xie Junt, most is szoktam emlegetni ezt az élményt.""

sakkblog.postr.hu/hanti-manszijszkban-a-kinai-vilagbajnokno-hou-ji-fan-kettos-gyoz

www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/sakk-vb-a-kinai-hou-ji-fan-harmadszor-vilagbajnok-2281211

sakkblog.postr.hu/dontetlen-a-vezeto-kinai-duo-partija-hou-ji-fan-es-ju-wenjun-el

sportgeza.hu/sakk/hirek/2013/09/20/sakk-vb_hou_ji-fan_harmadszor_elso/

Most, hogy ez megint mivel korrelál...

Nico3 2014.09.14. 21:51:11

@Kalechtor: Még az is más lenne, ha a társadalom értelmét látná a főállású anyák képzésének. Én már komolyan várom, amikor valami fontos, érdemi dologra taníthatom majd a világról a gyerekemet. :) Az egyetemi oktatás minőségétől függetlenül, úgy lenne helyes, hogy aki elvégez egy szakot, annak általános rálátása legyen a világ dolgaira. De a társadalom ezt nem támogatja, pénzkidobásnak tartják, ha olyanok is tanulnak, akik aztán nem fognak dolgozni. Ha a nők otthon maradnának anyaként, nagy részük megint kiszorulna a képzésekből. Mi lenne, amikor a gyerek már komolyabb tanulmányokat folytat? 10 éves kor felett apuka eldobná a karrierjét, hogy du. 4-re otthon lehessen és foglalkozhasson vele, mert a gyerek anyja ehhez már túl "buta"? Hogy csinálná, ha ő lenne az egyedüli családfenntartó és nem számíthatna rá, hogy néha a felesége is tud túlórázni és kettőjük jövedelméből már kényelmesen megélnek?

"A feministák szerint az apa is ugyanolyan fontos és értelme sincs, hogy legyen, ha nem tesz eleget a szülői szerepének, mint apa."
Nem, hanem elválnak, mert ráunnak a férfira. :)))

Nico3 2014.09.14. 21:51:14

@Kalechtor: Ezekről eszembe jutott, hogy az apáknak kellene főzni tanítani a gyerekeiket. A matematikusok mintájára, mivel a férfiak szerint a legjobb szakácsok férfiak, ebből egyenesen következik, hogy Pista, a bányász, aki egy tojást se tud felütni, jobb szakács a feleségénél. :))) Pistának a génjeiben rejlik, hiszen férfi! Csak nem bízza a kontárra.

Ha a nagy matematikusok arányából az következik, hogy a férfiak általában ügyesebb matekosok, a nagy mesterszakácsok arányából az, hogy általában ügyesebb szakácsok. Főzzenek ezután ők. A nő meg keres valami jól fizető melót, eljár dolgozni és megteremti az egzisztenciát. A férfinek elég valami kis részmunkaidős állás is, mert a főzőcskézés nem tesz ki egy egész napot.

A család csak fontosabb, mint az, hogy a nő idegenek között esetleg kevésbé profi. Ki ne akarná, hogy a családja a legjobbat egye! Belegondolnak ezek, mitől fosztják meg a porontyokat, amikor meg se tanulják, hogy kell elkészíteni a vasárnapi ebédet? :'(

Kalechtor 2014.09.14. 22:00:47

@Nico3: Vasárnapi ebédet főzhetne akkor is, ha karrierista. Meg szombatit is.

Értem az iróniát- az "átlagemberekre" ezért nem jó ezeket a dolgokat rávonatkoztatni, mert még ha "nagyban" igazak (volnának), egyéni készségek szintjén akkor sem feltétlenül állják meg a helyüket. Nálunk speciel katasztrófa lenne, ha a barátom matekozna majd a közös gyerekünkkel. :)

Nem egészen emiatt, de a jövőben a férfiak várhatóan egyre inkább kiveszik majd a részüket a házimunkából. Ugyanis épp biológiailag hiteltelen a "nő csinálja azt, amihez a férfinek nincs kedve" felállás- ugyanis nem a férfi tud szülni, hanem a nő. És ha nem teszik lehetővé számára, hogy mással is foglalkozhasson (ha akar), akkor nem fog. Joga van dönteni benne, hol és miként igényli a férfi "segítségét" és apaságát- és kihangsúlyoznám, hogy a felmérések szerint ezt a nők inkább igénylik otthon, a házimunkában, gyerekkel való kapcsolatban, mintsem abban, hogy ők még a férfira is mossanak, főzzenek, aki ezért cserébe részbeni eltartást vállal. És pont. Mert a kardfogú tigrisektől már nem kell megmenteni senkit. Sem a szomszéd törzs bevadult nemi erőszakolóitól- főleg, ha az áldott jó férfitermészet értelmében nem is létezett ilyen.

Kényszeríteni természetesen semmire sem szabad a férfit, nem is kell, de hogy a nők nem kérnek belőle, ha nem tetszik- abban egyáltalán semmiféle kényszer nincs.

Lehet, hogy a meglévő gyerekeikért bármire képesek az anyák, de azért már közel sem, hogy mindenáron gyerekük legyen. Mivel úgy tűnik, az apák sem, így az észosztás is felesleges az elvetemült, modern nőkről.

Kalechtor 2014.09.14. 22:14:21

@Nico3: "Nem, hanem elválnak, mert ráunnak a férfira."

Persze. :) Ezért csökkentheti a statisztikák szerint leginkább a válás kockázatát, ha kielégítő az apa-gyerek kapcsolat.

Gyerekkel az ember már nem nagyon ugrál. Ott már fontos szempont, hogy jó apa-e a férfi és tudják-e közösen biztosítani, ami kell. Nem az anyagiakra, a hozzáállásra értem. Az emberek előbb-utóbb bizonyos mértékig ráunhatnak egymásra, de ha minden más rendben, emiatt nem borítanak. Főleg a nők, akik állítólag kevésbé "ösztönlények" és szélsőséges körülmények között több évtizedet lehúztak a gyerekeik miatt egy szexuális örömök nélküli házasságban is. :)

Ma jócskán növekedett az ingerküszöb és ezért talán sok nő is nekem rontana, de nem minden esetben hülyeség a gyerek miatt együtt maradni. És szerintem még a szexet is lehet élvezni egy "megunt" férfival, ha az jól áll hozzá. Legfeljebb vérmérséklettől és preferenciáktól függően egyesek néha félrelépnek, vagy odaképzelik az alkonyatos fiút, Antonio Banderast, akárkit, esetleg femdomot néznek, vagy szürke50-et olvasnak. De hát ez igaz a férfiakra is. :) A férfi se borítja kizárólag amiatt a "kényelmét", mert megunta az asszonyt. Ha ez a kényelem a nő számára is adott, ő sem fogja megtenni. És kényelem alatt megint csak nem a halálra robotoltatott, milliókat hazahordó, rabszolgaként tartott férfiakat értem, hanem a normális viselkedésű, jó apákat. Ki akarna rosszat a gyerekének azzal, hogy elszakítja egy ilyentől? Komolyan mondom, én biztos nem. Ha ez lenne, letudnám azzal, hogy elmúlt a lángolás, de megmaradtak az emberi értékek és a legfontosabb igenis a gyerek. Ez egyébként nem áldozat. Vladimirral is beszéltünk róla, hogy a monogámia részben döntés kérdése és érték az, amit azzá teszünk. Részben attól is függ, mennyire vonzó valaki vagy valami, hogy hogyan nézünk rá- és szerintem a "modern", halálig tartó, lángoló szerelem mítosza pont úgy káros, mint a régi, gazdasági alapú házasság kényszeressége. De a sok nyálas történetet se a feministák terjesztik, hanem nekünk nőknek állítólag ilyeneket "illene" néznünk és olvasnunk. Egyesek szerint biztos ez segíti elő, hogy kapcsolatfüggők legyünk. Kösz.

Vannak, akiknek a századik nő vagy férfi se lenne jó hosszú távra, mert nem jutottak el a döntésig, hogy ők monogám kapcsolatot vállalnak fel. És vannak, akik katasztrófaként élik meg, amikor elmúlik a néhány hónapnyi, vagy évnyi bizsergés. Elmúlik a nőknél is, kimutatták. :)

Ja, és ki vállalná, hogy egyedül viszi tovább a család minden terhét, ha ott egy férfi, akire a gyereknevelésben is számítani lehet? És aki mindig kéznél van + jól és normálisan szexel, ami egy rendszeres, jó szexet igénylő nő számára néhány fokkal (ha rosszabb is, mint az alkonyatos Edward, vagy Banderes) jobb, mint a masztizás, vagy az idegen alakokkal való kísérletezgetés és macera, ami egyedül gyereket nevelve valószínűleg egyik nemnek se megy zökkenőmentesen.

Nico3 2014.09.16. 00:48:35

@Kalechtor: "És ha nem teszik lehetővé számára, hogy mással is foglalkozhasson (ha akar), akkor nem fog."
A gyermektelenség miatti közfelháborodás és a férfiak reprodukciós joga miatta pánik mégis kéz a kézben jár. Nagyon félnek, mintha tömeges lenne, hogy a nők teherbe ejtetik magukat. Azok a modern nők, akik 30-on felül is alig akarnak gyereket? :O Hát mégis akarnak? Vagy nem is a modern, feminista nők ejtetik teherbe magukat? :)))
A statisztikával jövök megint, de az egygyerekes szingliktől mennyi esélyük van rá, hogy ilyesmi megtörténhet?
De ha megtörténik is, a férfiaknak is felhozhatják, hogy mi van, a férfi talán nem akar apa lenni? Hány gyerekre vágyik vajon egy modern férfi, háromra, négyre? Állítólag már generációk óta köztudott, hogy a férfiak nem is nagyon akarnak gyereket, csak majd nagysokára, amikor megértek rá. De általában a női unszolás veszi rá őket. Az én páromon meg szoktak lepődni ebből a szempontból, hogy férfi létére milyen családpárti.

A nőknek régen a munkaerőpiaci korlátozások miatt majdnem kényszer volt az anyaság és hogy sokat szüljenek. Ha ma kifogásoljuk ezt, szidnak, hogy micsoda nő, aki nem akart anya lenni. Az nem számít, hogy akart, csak nem pont akkor, pont úgy és pont annyira akart volna.

Xylan 2014.09.17. 09:19:39

@Kalechtor: "Egyébként teljesen szubjektív, ők csak azért sztereotipizálnak, mert félnek, hogy nem marad nekik "férfiszerep"."

Ezen sajnos nem lehet segíteni, míg a férfiszerep a nőhöz viszonyított valami és azt jelenti, hogy csak a férfi birtokolhatja az emberi értékek java részét. Csak ő lehet okos, erős, felelősségteljes, döntésképes és határozott. Legyen az magától, a hozzánk való állandó viszonyítás nélkül. Senki sem tiltja meg. De nehogy már azzal vegyem el tőle, hogy nem vagyok hajlandó nebáncsvirág, vagy másodhegedűs lenni. A buta, gyenge, határozatlan, vagy a butább, gyengébb, határozatlanabb.

Nico3 2014.09.18. 08:30:42

@Kalechtor: A nőknél a nőies alkatúaknak és magas ösztradiol szintűeknek az intelligenciájuk is magasabb és a kognitív képességeik is jobbak.

szepsegkutatas.blog.hu/2010/09/25/noies_testalkat_okosabb_utod
"Lassek és Gaulin (2008) vizsgálatban több mint tizenhatezer ember adatait használták fel, és többek között testük morfológiai adottságai és különféle kognitív tesztekben elért eredményük között találtak elgondolkodató eredményeket. Az alacsonyabb derék-csípő aránnyal rendelkező nők jobb eredményeket értek el a kognitív feladatokban, mint magasabb derék-csípő aránnyal rendelkező tárasaik még akkor is, amikor standardizálták az életkort, iskolázottságot, a szülők státuszát, stb. Sőt, amikor anyák és gyermekeik adatait elemezték, megállapították, hogy az anyák derék-csípő aránya prediktív volt gyermekik kognitív képességeiket illetően. Az alacsonyabb szülői DCSA a gyermekek jobb teszteredményeivel járt együtt (Természetesen itt is standardizálták a szülők jövedelmét, iskolázottságát.)"

Terhesség után is ugyanezek a hormonok javítják az anyáknál a logikai képességeket. Fura ez. Kicsit túlkapták, de bizonyíték azért akad bőven. Több eredmény is fedi egymást.

www.hir24.hu/elet-stilus/2013/10/31/breking-a-nagy-feneku-nok-okosabbak%281%29/

A 2008-ast megkereshetnéd még. :)))

A férfiaknál belegondoltam, hogy a matekban kiválóan teljesítő "nőies" hormonszintekkel rendelkező csoport dobja meg annyira a férfiak átlagát, hogy átlagosan nagyjából a nőkkel egyenlő szinten álljanak. :) Ha elhisszük, hogy köztük tényleg nagyobb a szórás, a nőies zseniken kívül van még az átlagos nőknél kevesebb átlagos képességű matekos, és egy halom átlagon alul teljesítő férfi? :'(

Kalechtor 2014.09.18. 09:39:47

@Nico3: Az egészre gondoltál? Mert az alapja itt van.

www.ehbonline.org/article/S1090-5138(07)00073-6/abstract

Na de várjál. Mázlista. Ez legálisan hozzáférhető. :)

www.cep.ucsb.edu/papers/whrlassekgaulin2008.pdf

Kalechtor 2014.09.18. 09:46:58

@Nico3: "A férfiaknál belegondoltam, hogy a matekban kiválóan teljesítő "nőies" hormonszintekkel rendelkező csoport dobja meg annyira a férfiak átlagát, hogy átlagosan nagyjából a nőkkel egyenlő szinten álljanak. :) Ha elhisszük, hogy köztük tényleg nagyobb a szórás, a nőies zseniken kívül van még az átlagos nőknél kevesebb átlagos képességű matekos, és egy halom átlagon alul teljesítő férfi? :'("

Valahogy úgy, bár ezt kétszer is el kellett olvasni. :) Egyébként nem lenne ezzel a dologgal semmi baj, még azzal sem, ha valóban igaz(?) a nagyobb szórás- amit hitelt érdemlően még senki sem bizonyított. Csak csapnák hozzá ezt a fejtegetést is. Persze ne ilyen kacifántosan. :)

Nico3 2014.09.18. 14:37:34

@Kalechtor: A művészek közt is sok a gyanús név. Alapvető férfi biszexualitás, vagy nőies agy? :)

"Moliére

Ez a történet nem olyasmi, amit az irodalomórán tanulunk... pedig ha ott állna a tankönyvek hivatalos életrajzaiban, talán kevesebb tinédzser szenvedne annyira saját szexuális orientációjától. A francia drámaíró a negyvenes éveinek végén szeretett bele az akkor tizenöt éves Michael Baronba - egy ifjú színészbe, aki egy fiatal tehetségeknek fenntartott közösségben élt. Moliére annyira belebolondult a srácba, hogy úgy döntött, hazaköltözteti magához... egyetlen akadály a felesége volt. Amikor az asszony megelégelte a fiú és férje intim közelségét, hisztérikusan követelte, hogy Moliére válasszon közte és ifjú szeretője közt. Az író megtette... amikor három évvel később elhunyt, Michael Baron fogta a kezét."

"Leonardo DaVinci

Sokan ismerik a mókás művészettörténeti pletykát, mely szerint a Mona Lisa valójában egy fiatal fiút ábrázol, ám akár hiszünk a szóbeszédnek, akár nem, egy bizonyos: Leonardo 23 éves korában Verrochio műhelyében dolgozott, amikor megismerkedett Jacopo Saltarellivel, a tizenhét éves festőtanonccal. DaVinci jegyzeteiben "a gyönyör fiújaként" utal fiatal protezsáltjára. Amikor viszonya nyilvánosságra került, vádat emeltek ellene, majd ezt megúszván még ugyanebben az évben - 1476-ban - ismét szodómiával vádolták. A mester soha nem nősült meg, és a későbbi években is tudvalevő volt, hogy nemcsak a rajzkészség, hanem a szépség is sokat számított Leonardónak, ha tanítványokat fogadott maga mellé."

www.life.hu/bulvar/20120227-meleg-legendak-james-dean-david-bowie-marlon-brando-leonardo-davinci.html

Ezen kívül találtam még jócskán.

Thomas Mann
Csajkovszkij
Platón meleg történeteket írt
Michelangelo
Lord Byron
Oscar Wilde
Honoré de Balzac

www.otvenentul.hu/page.php?PageID=2408
www.eletforma.hu/hirek/irodalmi_homoszexualitas/

Kalechtor 2014.09.18. 14:45:42

@Nico3: Ő is kérdéses, de ne legyünk rosszmájúak. Csak nem volt az a fél világirodalom. :)

www.origo.hu/itthon/20020425shakespeare.html

Kalechtor 2014.09.18. 14:49:57

@Nico3: "Platón meleg történeteket írt"

No, ezzel csak óvatosan. A férfiak írnak mindenfélét, de tudni kell, hogy a leírt fantáziák nem mindig igazak rájuk, még ha úgy is tűnik. Ezért én már megkaptam a kiosztást, rendesen, hogy csak a perverz nők sugallnak nekik ilyesmit, bizonyára telepatikus úton, és elképzelhető, hogy a férfira egyáltalán nem jellemző az adott dolog. Platónnal is ez történhetett. :)

Xylan 2014.09.19. 08:16:15

@Nico3: A művészvilágban a legnagyobbak között is felülreprezentáltak voltak a melegek, feminimek. Ez egyáltalán nem modern, liberális jelenség. A világ nem változott, sőt sok dolog csak jobban megmutatkozik.

Nekik sem lehetett könnyű. Ha egyáltalán nem palástolják az identitásukat, valószínűleg helyettük is kevésbé tehetséges heteroszexuális férfiak nyerik meg azt a versenyt, amiből akkor nőként vagy melegkénk valaki szinte teljesen ki volt zárva.

Xylan 2014.09.23. 08:21:22

@Kalechtor: Vannak más érdekességek is, a napokban vettem észre. :)

www.stop.hu/belfold/ismet-egy-no-lesz-a-nemzeti-vagta-gyoztese/1169402/#

www.origo.hu/itthon/20140921-egy-no-lett-a-nemzeti-vagta-legjobbja.html

"Öt alkalomból háromszor női lovas nyert a Nemzeti Vágtán, s az idei verseny előválogatóin is egyelőre fölényben vannak a női győztesek. Vajon mi lehet ennek az oka: az eltérő fizikum, a nagyobb összhang, vagy kizárólag az ügyesség?

- A Nemzeti Vágtán a női és a férfi lovasok egymás ellen, egyenlő feltételekkel indulnak, mindenkinek ugyanaz a táv és a nevezhető lovak fajtája is - mondja Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója. - Az összehasonlítás szerintem felesleges, egyszerűen arról van szó, hogy az utóbbi két évtizedben egyre több lányt érdekel ez a sport, ebben nőnek fel, és ügyesek benne. A tanulók között a lányok aránya úgy nyolcvan százalék, a gyerekek sokszor már 4-5 éves korukban elkezdik az ismerkedést a pónikkal, ez is előnyt jelent. Ha jó az összhang ló és lovasa között, valamint a megfelelő edzésmennyiség is ott van mögöttük, akkor jönnek azok a jó eredmények, melyek az Elővágtákon is megfigyelhetők. Egyébként számos esetben a második helyen is hölgy végzett."

A könnyebb testsúly itt nem olyan jelentős szempont. Általában a férfi lovasok sem 100 kg-osak. :)

Kalechtor 2014.09.23. 10:09:46

@Xylan: Mit mondjak erre? A nőknek több lehetőségük van gyakorolni a lovaglást. :)

Bár a férfi általában szelídebb, jó esetben nem akarja azonnal ledobni az embert. :)

Xylan 2014.10.15. 09:06:25

@Kalechtor: "Bár a férfi általában szelídebb, jó esetben nem akarja azonnal ledobni az embert."

Minden attól függ, mit súgsz a fülébe. A nősoviniszta szövegek kétesélyesek. :)

Nico3 2014.11.12. 11:17:37

@Kalechtor: Ha lesz férfinapi cikk, ezt egy az egyben emeld bele. :)

Kalechtor 2014.11.12. 11:39:36

@Nico3: Annak a kommentnek a tartalmát a hagyományosan gondolkodó srácok szerintem nem bírják felfogni. :) Valami olyasmiben hisznek, hogy a nő a házasságig is csak azért szexel, mert még "nincs meg" a férfi. Aztán abba is hagyja, minek folytatná?

Nem tudom, hogy a nőket hiszik frigidnek, vagy a férfit hiszik alkalmatlannak a nő kielégítésére, de ezek valamelyike lehet a kettő közül. Vagy szimplán félelmetesnek találják, hogy egy nő is élvezheti a szexet.

Mondjuk érdekes, hogy valamennyire fordítva is igaz.

Kicsit abban is hisznek, hogy a férfiak nem azért foglalkoznak a családjuk problémáival, mert fontos nekik a család és a gyerek, teszem azt szeretik a családjukat, hanem csak azért, mert az asszony piszkálja őket és ha nem tennék, megvonná a szexet. De régebben olyat is hallottam már, hogy a férfiak meg se nősülnének, ha egyébként is garantált lenne a szex.

Ennek kapcsán gondolkozom néhány napja a modern pornókon (akarok is majd írni a pornhub statról és a nemek eltérő pornós preferenciáiról, ami elég markánsan kibukik a statot nézegetve)- egyetlen tippem, hogy a férfiaknak ez a típusa a szexet (a pornós mintának megfelelően) női részről tényleg valami k. nagy áldozatként értelmezi, amitől a nő aztán szabadulni akar, és amit ők maguk inkább a férfi-erő "leigázó" megnyilvánulásai miatt szeretnek.

No mindegy. :)

Annyi szent, hogy elég egészségtelen dolognak tartom, ha egy nő nem azért szexel, mert szereti a szexet, egy férfi meg a nő mellett nem azért gondoskodik szintén a saját utódairól, mert szereti őket- hanem a szexért. De ezt már lebeszéltük a tizenéves zseni lányok alatt. :)

Komolyabb szellemi kihívás, amikor _egyszerre_ értelmezik úgy a feminista nőket, mint elvetemült karrieristákat, akik még a házimunkát és gyereknevelést is apura nyomnák rá - és úgy, mint akik szabadulni akarnak aputól miután megszerezték a pénzét, hogy aztán teljesen egyedül csinálják ezt az egész, a maga nemében fárasztó "műszakot". Kíváncsi vagyok, egyedülálló anyaként hogy képes az ember bármi másra a gyereknevelésen és háztartáson kívül. A normál esethez viszonyítva ugyanis rosszabbul jár és többet kell ezekbe invesztálnia.

Nico3 2014.11.12. 22:18:33

@Kalechtor: "De ezt már lebeszéltük a tizenéves zseni lányok alatt. :)"
Tudtam, hogy egyszer még rábeszélnek a nőkre! :)))

Vannak azért szép kis ellentmondások. Például jó lenne, ha a nők otthon nevelnék a gyerekeket, az lényegtelen, hogy a háztartásbeliek anyagi helyzetüktől független hajlamosabbak a mentális problémákra és a haragra. A gyerekeket meg régen is nevelőnő nevelte, vagy a bentlakásos iskola, vagy a mezőn nőttek az anyjuk mellett.

De érted, nem az a megoldás, hogy ha rossz az állami nevelés, az óvónők, a tanárnők, a nevelők, akkor változtatunk rajta, egyszerűbb megszüntetni és várni a csodát, hogy az állam, ami régen túlszaporította és ostobaságban tartotta az embertömeget hirtelen ettől veszti majd el a hatalmát. Szerintem könnyű dolga lenne, az emberek nagy részének még ennyi ész se szorulna a fejébe mint most. :)))

Vagy a GDP, amit mind a férfiak termelnek meg, hogy globálisan eltartsák a nőket. Egyértelmű, csak az termelhet GDP-t, aki már volt "mamutvadász". :D Csak azt nem értem, hogy azok a nyeszlett kis kínai nők akkor hogy tudják megtermelni a GDP felét? Vagy a kínai férfiak a másik felét!

A végére hagytam az est fénypontját: újabb cikk jelent meg arról, hogy a lányok és fiúk képességei igenis "különböznek", ezért kár volt szapulni a feministáknak azt a hetedikes tananyagot. Egy 1992-es ócska könyvvel érvelnek mellette. Az "Agyszex". Majd írhatnál róla, jó kis tudományos dogmák vannak abban is, ami a gondolkodásra lusta népnek megfelelő egófényező eszköz.

Kalechtor 2014.11.12. 22:27:52

@Nico3: "Tudtam, hogy egyszer még rábeszélnek a nőkre! :)))"

De zsenilányoknál nem adom alább. :)
Egyébként nem, még mindig kiráz a hideg attól a szövegtől. :)

"Vannak azért szép kis ellentmondások. Például jó lenne, ha a nők otthon nevelnék a gyerekeket"

Ha a nők és a gyerekek otthon maradnának, valóban "minden" férfinek jutna meleg vacsi és valamilyen punci- bár kétlem, hogy nedves. A htb és hagyományos társadalmakban élő réteg között a legnagyobb a frigidek aránya. A nők ugyanúgy a vonzó férfiakra nedvesednének. A természetet nem lehet így megerőszakolni. :)

Egyébként szvsz. az lenne, hogy otthon tartózkodna az összes huszon- harminc- negyven- valahány éves "anyuka" és az összes tizennyolc éves "szomszédfiú"- így a férfiak vidáman gondolnának vissza tizennyolc éves korukra, a nők meg htb éveikre, amikor a férjük oly önfeláldozó módon robotolt értük dupla annyi fizetésért. Dupla annyit. :)

Már ameddig tehette, mert hamarosan megjelennek azok a csúnyagonosz bevándorlók, akik még a dupla annyi munkát is olcsóbban végzik el.

"Az "Agyszex"..."

Úristen Nico, hol az már? Jó hogy nem "a férfiak agya nagyobb, ezért okosabbak!"

"Csak azt nem értem, hogy azok a nyeszlett kis kínai nők akkor hogy tudják megtermelni a GDP felét? Vagy a kínai férfiak a másik felét!"

Szerintem már itt is a kínaiak termelik meg a GDP felét. :)

Kalechtor 2014.11.12. 22:37:20

@Nico3: Különben kész mázli, hogy a Shanghai-ak nem olvasták az Agyszex-et. Vagy a Szingapúriak. Sőt, ők az ellenkezőjét olvashatták, mert ott egyenesen a lányok jobbak matekból.

Tudományos téren is elég felülreprezentáltak a Shanghai-i, Szingapúri csajok (utóbbiak még inkább) Hoztam a múltkor valami linket az idei győztesekről. Most egy lány, de volt már kettő vagy három is, többnyire kelet-ázsiaiak vagy amerikai bevándorlók.

cogito.cty.jhu.edu/wp-content/uploads/top-winners-2.jpg

Kár azért a kis jobb szélső szemüvegesért. Egész csini kpop boy lett volna belőle.

Nico3 2014.11.15. 19:22:50

@Kalechtor: Itt petesejtfagyasztást ajánlanak a nagyobb cégek juttatásként a nőknek. Biztos rájöttek, hogy kőműves Józsit hiába ültetnék be helyettük, legfeljebb egymásra pakolna néhány téglát, abból meg nem lenne profit. :)))

Ami a legjobb, hogy semmiféle feminista nyomás nincs ebben. Magáncégeket nem is lehetne ezzel befolyásolni. Azt csinálják, amiről tudják, hogy profitot hoz nekik.