A kor előrehaladtával a petesejt elöregszik, a nő nehezebben tudja kihordani, megszülni a magzatot- a férfi hímivarsejtjei viszont napi szinten termelődnek és ha idősödik a szervezet, egyre több a "töredékes" közöttük... 

Régi szokás volt a lányokat már 18, nem ritkán 16 éves koruk körül "férjhez adni"- holott sok nőnek huszonéves korára áll be rendesen a havi vérzése. Míg a legények szakmát tanultak, dolgozni kezdtek és gyakran 30 felé nősültek. Ennek ellenére az asszonyok nem ritkán 40 felett is szültek, sok idős ember meséli, hogy a legkisebb gyermeknek az anya ilyentájt adott életet. (A legnagyobb lány első gyermekének születésével szinte egyidőben!)  A férfi esetében úgy tartották: "a kor nem számít". Sokan ismerjük az ide vonatkozó sztereotípiákat. Egy tisztes őszes halánték... egy kissé kopaszodó fej... vagy "emberesebb" alkat lehet vonzó, sőt! Azt mutatja, hogy a férfi tapasztalt, sikeres, benne van a korban (= ismeri az életet) nem "kisfiú". Még ma is fura tekintettel néznek azokra a párokra- pedig egyre több van!- ahol a nő idősebb néhány évvel, mondván: "az nem természetes". Pro és kontra: azért nem árt vigyázni!

A férfiak biológiai órája is ketyeg
Írta: MediPress - szexdoktor.hu2008. március 10. hétfő, 05:01
 
 


Kutatók azt állítják, hogy a férfiak gyermeknemzési képessége sem tart örökké – legalábbis a gyermek egészségét károsító következmények nélkül. A biológiai óra pedig még gyorsabban pöröghet, ha a férfiak nem törődnek egészségükkel.

A legtöbb nő a biológiai óra ketyegésétől félve szeretne minél előbb családot alapítani.Tisztában vannak vele, hogy a szülési- és gyermekvállalási képességük a meddőségi kezelések ellenére az idő előre haladásával csökken. 

'A túlsúlyos férfiak nagyobb eséllyel rendelkeznek alacsony tesztoszteron szinttel, csökkentve ezzel esélyüket, hogy apák legyenek' – magyarázza Dr. Harry Fisch, a Férfi Reprodukciós Központ igazgatója, a Columbia Egyetem Belgyógyászati és Sebészeti Osztályának klinikai urológia professzora. A dohányzás szintén kedvezőtlenül befolyásolja a férfi meddőséget. Fisch azonban nem hisz az apaság 'itt, és ne tovább' pontjának létezésében. 'Ennek ellenére minél előbb, annál jobb' - mondja, utalva a legutóbbi kutatás eredményeire. 

Számos tanulmány bizonyítja, hogy minél később vállal egy férfi gyereket, annál gyakrabban fordulhat elő születési rendellenesség, például Down-kór. Fisch és munkatársai 3,400 Down-kóros beteget vizsgált meg, és azt találták, hogy ha a megtermékenyítés időpontjában mindkét fél idősebb volt 35 évnél, az apa kora nagyobb szerepet játszott a rendellenesség kialakulásában. A jelenség főképp a 40 év feletti anyák körében volt tapasztalható. Ezekben az esetekben a rendellenesség kialakulása 50 százalékban az ondó sejtjeinek volt tulajdonítható. Az eredményeket közlő tanulmány 2003-ban a The Journal of Urology c. lapban jelent meg. 

Egy másik tanulmányban Dr. Avraham Reichenberg, a New York-i Sinai-hegy Orvosi Egyetem professzora az idősebb kort az autizmusos megbetegedések számának növekedésével hozta kapcsolatba. A tanulmány több mint 318 ezer, a 80-as években Izraelben élő apa életkorát vizsgálta. Elmondásuk szerint az autizmus vagy más rendellenesség kifejlődésének esélye újszülötteknél hatszor nagyobb volt 40 éves vagy idősebb apa esetén, mint 29 éves vagy fiatalabb társaik esetén. Az eredmények az Archives of General Psychiatry c. lap 2006. szeptemberi számában jelentek meg. 

Egy harmadik tanulmány a skizofrénia és az apa kora között állított fel kapcsolatot. A kutatók kilencvenezer embert vizsgáltak, és úgy találták, hogy azok a gyerekek, akiknek apja születésükkor 50 évnél idősebb volt, háromszor olyan gyakran szenvedtek a rendellenességben, mint azok, akiknek apja fiatalabb volt. A tanulmány 2001-ben az Archives of General Psychiatry c. folyóiratban jelent meg. 

Egy, az előbbiektől kissé eltérő elemzés, amely 2002-ben a Human Reproduction c. lapban jelent meg, magasabb potenciális vetélési arányt állapított meg 35 év feletti anya és 40 év feletti apa esetén. 2004-ben a Journal of the American Medical Association-ban megjelent értekezésben 20 különböző gyerekkori rendellenességet kapcsoltak össze – a skizofréniától a csontváz elváltozásokon át – az apa életkorával. 'Többet kéne tudnunk a férfi biológiai óráról ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le' –mondta Reichenberg. 'Ez az első tanulmány, amely közvetlenül vizsgálja az autizmuskialakulása és az apa életkora közti összefüggéseket'.

Más tanulmányok állítása szerint az autizmustól szenvedő gyerekek apjának életkora magasabb, mint a normálisan fejlődőké,annak ellenére, hogy a szülők életkora nem volt fő célja az elemzéseknek.' Fisch, a The Male Biological Clock (A férfiak biológiai órája) c. könyv írója, a 'minél előbb, annál jobb' elvet vallja, ha gyerekvállalásra adjuk a fejünket. 'Ha az apaságot valamilyen okból el kell halasztani, a férfiaknak meg kell próbálni a legjobb erőnlétben maradni, elkerülve a dohányzást és az elhízást'- javasolja a szakember.

 
 (Mellesleg ez a videó szerintem gyönyörű:) 

a szöveget megalkotta: No_Name01  2013.03.10. 02:11
most jön a java: 27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nokesferfiak001.blog.hu/api/trackback/id/tr155125470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xylan 2013.04.27. 12:43:37

Említettük az elektronikai cikkeket, laptop, mobil használatot, talán az elhízást, a másik cikk alatt. De ide is gyűjtöttem néhány érdekességet.

Nem árt vigyázni (bár néhány munkakörből ezek szerint valóban kivonhatnánk a férfiakat, vigyázva a megtermékenyítő képességükre, de én azt sem szeretném, ha csak otthon mosogatnának (bármilyen boldoggá is teszi őket!)- kézzel).

www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/a-biologiai-ora-a-ferfiaknal-is-ketyeg.html

Egy másik kutatás:

"A szakemberek olyan mesterséges megtermékenyítések vizsgálata után vonták le ezt a következtetést, amelyekhez donor petesejtet használtak, így a feleség életkora nem játszott benne szerepet. Az adományozó nők mind fiatalok és egészségesek voltak, ezért a megtermékenyítés sikere kizárólag a spermiumok minőségén múlt.

41 és 45 év között évente hét százalékkal csökkent a siker esélye, később pedig ennél is rosszabb volt a helyzet. Az Amerikai Reprodukciós Orvostani Társaság konferenciáján elhangzott előadás szerint 41 évesen 60, 45 évesen azonban már csak 35 százalékuknál volt sikeres az eljárás."

Xylan 2013.04.27. 12:50:01

Ez pedig akár vitaindítónak is jó. Én már sejtem a megoldást, de sokaknak meglepetést okozhat.

www.origo.hu/tudomany/20120103-a-mely-hangu-ferfiaknak-gyengebb-minosegu-a-spermajuk.html

eletmod.transindex.ro/?hir=11735

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.06.30. 18:57:51

Érdekes cikkek. (Mi értelme annak, hogy tördelni tudod, ha az esetek felében abszolút nem teszed meg?) :D

Kalechtor 2013.06.30. 21:01:26

Ilyen alapon nem sok képességemnek lenne bármiféle értelme is. Mi van ma, a terem búráját? :D Remélem visszajön valamelyik fiú, legalább úgy nem velem kötekedtek. Nem mintha zavarna. :P

bALFAszHÍM 2013.07.01. 11:16:49

@__________________: Nyugi megjöttem! Újra itt az ellenségkép! Várom a változatos szidalmakat!

Xylan 2013.07.01. 11:54:57

@bALFAszHÍM: Hát ha provokálod a szidalmakat, mint a házsártos feleségek, nemigen hagysz más választást. Tudjuk, hogy folyamatos megerősítésre van szükséged, fontos látnod, hogy még érdeklődünk irántad. :D

bALFAszHÍM 2013.07.01. 12:06:25

@Xylan: Érdeklődést már nem is mertem remélni?!
Akkor van még remény? Nincs mese, veszek egy vastag keretes szemüveget, szakállat növesztek. (talán nem akkora fáradság tőletek házsártos feleségként viselkedni velem)

Kalechtor 2013.07.01. 12:09:55

Én tudtam, hogy a házsártos feleségekre bukik. :P

Xylan 2013.07.01. 12:48:57

@bALFAszHÍM: Azt ne, ByeAlex is azzal rontotta el, meg a sapkával, egyébként egészen szépfiú lehetett volna. De találtam neked egy remek kiegészítőt, ez szerintem jól állna. :)

encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmIcJHSRmJLy55-kv6Y9vZFWXa8QTVcwdpv_UjOlr5hIVx9XI42w

bALFAszHÍM 2013.07.01. 14:12:06

@Xylan: Na szépen vagyunk! Ma nagyon fáradt vagyok, és beteg,
úgyhogy a megszokott "magas színvonalú" humort,szóképeket ne várjátok. Szerintem csak a hét második felében leszek régi önmagam. Türelmeteket kérem!

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.07.01. 14:18:20

@bALFAszHÍM: A humor azon fokát, hogy a férfi vezesse a nőt már úgysem tudnád mivel felülmúlni, úgyhogy nyugodtan lazíthatsz. :)

Kalechtor 2013.07.01. 14:36:17

Figyelembe véve, hogy egy ősrégi faviccről van szó, azért szerintem lehet még mit felmutatni. :P

Dave(dkovari) 2013.09.30. 15:58:43

Ha már egyenjogúság a biológia ellen. Miért nem érdemes a nőknek ugyanazt az életvitelt folytatni, mint a férfiaknak? Miért károsabb nekik, mint a férfiaknak?

Talán azért mert nők(a fránya biológia) és nekik adott a biológiai örökítőanyaguk születésüktől fogva. És csúnyán tönkre tehetik azt.

De a férfiaknak 3 hónap alatt teljesen kicserélődik. Ez van.

Pech a nőknek. Lehet menni a gonosz patriarchizmust szidni, mert a nőnek nem lehet ugyanazt a kártékony életvitelt folytatni büntetlenül.

Vagy emiatt alakult ki egy egészséges(!) szintű "nőelnyomó életvitel" bizonyos szokásoknál? Ki tudja. De szerencsére megoldják az aktivisták, hogy a nő is ugyanúgy károsítsa testét, mint a férfi. Hát nem aranyos! Csak elfelejtik megmondani, hogy a degeneráció esélye a tízszeresére is ugorhat, ha árt a szervezetének.

Van az a mondat minálunk, hogy "Régen úgy főztek, mint az anyuk, de most úgy isznak, mint az apjuk."

Szóval szúrjunk ki a jövő generációval az egyenjogúság nevében. Hisz egy állandó örökítőanyagúnak is ugyanannyi a kockázata, mint egy termelődőnek. Nem?

Egyre viccesebb lesz a nőkép, főleg amit mostanság reklámoznak. Szóval fektethetünk be az egészségügybe, mert lesz munkájuk. JAAAAAAAA, így lesz nőknek munkájuk. Szóval! Lesz munka, meg akit oda visznek a szülei életvitele miatt. Mindenki jól jár, nem?

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.09.30. 16:22:35

@Dave(dkovari): Rendben, én kiszállok a vitából. Sok dolog árt mindkét nemnek, az órájuk is egyaránt romolhat / leketyeghet, úgyhogy ezen tényleg hülyeség feszülni. Igaza van Daninak. :)

Kalechtor 2013.09.30. 18:55:48

Ezt miért szedted ki? Jól hangzott. :P

"De hát ezt eddig is folyatták, a csapból is. Persze a mezőn görnyedni, vagy ezer tányért elmosogatni, míg a férj a fotelben henyél- az nincs rossz hatással a nőre. :D (A fizikai megterhelés tényleg nem árt egyik nemnek sem egyébként!- említettük, mennyivel könnyebben szülnek a sportolónők; itt nem erről van szó.)"

Tudom, hogy csak veszekedés lett volna belőle.

Különben mindkét nem csökkentheti a rizikót, ha fiatalabb partnert választ. Ezt csak elméletben jegyzem meg. És amilyen könnyen kaphat egy 20 éves feleséget egy átlagos, hangsúlyozom: átlagos! 40-en túli férfi, legalább annyira könnyen kaphat fiatal apát, legalábbis biológiai értelemben egy jómódú, 35 körüli nő.. de még hogy, sőt, akár egy 40 körüli nő is.

S a férfi esetében is csak azért írtam feleséget, mert neki a gyermekáldáshoz muszáj megnősülnie.

Xylan 2013.09.30. 22:47:25

Én csak azt elleneztem, hogy a férfi korára eddig nem figyeltek, hogy ez újra a nőnek volt szívás. Nagyjából úgy festettek az elvárások, hogy ha nő vagy, gyerekkorodtól készülj az anyaságra. Már egyetemista korodban is kérdezgetnek, mikor szülsz már? Még ha le is ráztad az arra vonatkozó kérdéseket, hogy tudsz-e már főzni és ha nem, hát mit fog enni a férjed.

Nőként dobj el minden mást magadtól. Vagy áldozd fel magad, vagy egyenesen tekints úgy az életedre, hogy minden, de minden a szülés, gyereknevelés ellensége. Pedig egy megfelelő apával csak 9 hónapig veszi jobban igénybe az anyát is.

Férfiként tedd, amit amúgy is tenni szeretsz, valósítsd meg önmagad, bulizz, tombolj, élvezd az életet, emelkedj szellemi magasságokba, tanulj, okosodj, éld ki magad, szórakozz, most vagy fiatal! És csajozz csak kedvedre, míg el nem felejtem.
Majd valamikor, amikor már elég érett (és unott) leszel, mind amellett, hogy végig csak magadat adtad és még véletlenül sem mondtál le semmiről, bónuszként kapsz egy csinos, fiatal, ártatlan nőt és gyönyörű családot, akikről a nő fog gondoskodni. Veled együtt.

S bármi is történjen a családban, az a nő felelőssége lesz, hiszen ő tartja egyben. A férfitól azzal le is van tudva, hogy hajlandó fizikai valójában ott lenni. Nem megy el iszogatni a cimborákkal, vagy más nőkhöz, esetleg nem ragad benn éjszakára is a munkahelyén. Ez mérhetetlen áldozat, hiszen ezzel más, tőle elvitathatatlan tevékenységekről mond le a nő kedvéért.

És ha nem így érzel, ha nem erre hajtasz fiatalkorodtól kezdve, akkor önző vagy. Ahhoz a férfihoz képest, aki 35 körül, nagyvonalúan, magát kéretve hajlandó elköteleződni és elfogadni a teljes körű kiszolgálást, meg elismerni sajátjának a gyereket. Ja és köszönd meg, hogy végre van egy családfő, aki még azt is készséggel megmondja, mit nem csinálsz elég jól.

Ne írja senki, hogy ez mese, mert még ha nem is ilyen embereket ismerek, mindezt végigéltem, mégpedig a mai kor szellemeként. És ha visszakérdeztem, hogy a 26 éves, kalandozgató, iszogató, csajozgató volt évfolyamtársamat miért nem okítják, hogyan gyakorolja a jó apaszerepet, még majdhogynem engem néztek hülyének. :)

Én ki tudtam vágni magam az ilyen szituációkból, hamar lecserélődött az ismeretségi köröm is, ha csak ilyen embereket találtam valahol, de attól még ismerem a jelenséget.

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.09.30. 23:11:59

Tőlem azt kérdezgetik öntelten, amikor mutatjuk, hogy megvan a kis bébi fülbevaló a babának, aki majd várhatóan érkezik a közeljövőben, hogy na ugye, tessék, mégiscsak szülni fogok? Soha nem állítottam, hogy nem. Némelyik ember nagyon fafejű. Mellesleg azt is megjegyezték, mikor összeköltöztünk, hogy mégsem vagyok akkora férfigyűlölő. Ezt sem állítottam. Csak, hogy nem fogok mosni-főzni senkire, illetve nem hagyom, hogy eltartás címén leamortizáljanak. :)
A fülbevalós ügyben még hozzáfűzik, hogy mi van ha fiú lesz, és tovább hüledeznek azon, hogy semmi, örülni fogok neki, vagy azon, hogy nem baj, majd a második lesz lány, addig eltesszük. :)

Egyébként a lányok szerintem elég apásak, én is az voltam, ezért is örülök, hogy a páromnak teljesen természetes, hogy minden téren közösen fogjuk nevelni. Láttam egy-két családot, ahol a tévéző apuka a konyhában edédet készítő anyukához zavarta ki a három éves gyereket. Így tényleg mindegy lenne, ha egyedül vállalnám. Minek nekem egy tévéző pasi? Talán valami trófeának? :P

Kalechtor 2013.10.01. 00:07:06

Állítólag attól is elromolhat, ha sokáig nem kapcsolod be.
És egy jobb fajta TV alsó hangon még ma is egy fél havi fizetés.
Úgyhogy én ezt a helyedben kicsit fontolóra venném, főleg, ha hajlandó ingyen is nézni. :)

Kalechtor 2013.10.01. 00:07:11

Persze jobb, ha mellette más elektronikus eszközöket is karbantart e módon, úgy, mint mosógép, vasaló, tűzhely. :)

t7.hu/0sgd

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.10.01. 10:02:33

Ne aggódj, nézni ezeket is szeretik. :)

Dave egy mondatára válaszolok még.

"De a férfiaknak 3 hónap alatt teljesen kicserélődik. Ez van."

Így nem igaz. A férfi örökítőanyagát a szervezet folyamatosan állítja elő, a férfi életkorának, egészségi állapotának függvényében.

Dave(dkovari) 2013.10.01. 12:35:25

@No-Name01: "Így nem igaz. A férfi örökítőanyagát a szervezet folyamatosan állítja elő, a férfi életkorának, egészségi állapotának függvényében."

Meddig él egy hímivarsejt? + hónap. Szóval ha károsul, akkor 3 hónapot várni kell, mire elpusztul. Szóval még is 3 hónap kell, hogy a méreg bevitele után biztos ne legyen meg a régi hibás anyag. :P

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.10.01. 12:36:35

@Dave(dkovari): De minél hibásabb a szervezet, egészségi állapot, életmód, annál nagyobb rá az esély, hogy defektes hímivarsejtek keletkeznek- ahogyan a kor előrehaladtával is. A petesejt elöregszik ugyan, de maga a genetikai anyag nem károsodik benne.

Dave(dkovari) 2013.10.01. 14:05:03

@No-Name01: Jó, megértettem a baj okát.

Először is tisztázzuk. 2 típusú probléma van. A létrejött sejt hibája, és a külső hatás miatti sérülés.

1. Te arról beszélsz, hogy képződéskor a férfi ivarsejt lehet hibás, a női nem. Ebben igazad van.

2. Én arról, hogy az alkohol és egyéb anyagok szennyezik a meglévő sejteket.

Szóval mindkettőnknek igaza van. Én az életmód miatti direkt szennyezést értettem, ami veszélyesebb a nőkre, mert nekik nem termelődik. A férfiaknál az a veszélyesebb, hogy a termelő sejtek lehetnek hibásak. 1:1

De az alkoholnál leállva a férfinek nem romlik el a termelő sejtjei, de a nőnek a meglévő petesejtjei megromlanak(egy részük). Szóval igaz amit írtam, károsabb a nőknek ez az életvitel, mint a férfiaknak.

De itt a legjobb lenne a tiltás mindkét félnek. Az lenne a legjobb, mert az agyat is tönkreteszi, meg egyéb fontos szerveket.

No_Name01 · http://nokesferfiak001.blog.hu/ 2013.10.01. 17:06:26

"De az alkoholnál leállva a férfinek nem romlik el a termelő sejtjei, de a nőnek a meglévő petesejtjei megromlanak(egy részük). Szóval igaz amit írtam, károsabb a nőknek ez az életvitel, mint a férfiaknak."

Ha már az egész szervezete tönkrement, akkor azzal együtt a termelődés sem a régi. A meglévő petesejtek meg nem romlanak olyan könnyen. Nőknél is inkább terhesség előtt, alatt veszélyes az alkohol. :)

Ráadásul alkoholista, vagy volt-alkoholista apáknak sajnos halmozottabban születik kis testsúlyú, fogyatékos gyerekük.

danibusz 2013.10.01. 19:50:38

@No-Name01: "Ha már az egész szervezete tönkrement, akkor azzal együtt a termelődés sem a régi. A meglévő petesejtek meg nem romlanak olyan könnyen. Nőknél is inkább terhesség előtt, alatt veszélyes az alkohol. :)"

Hál istennek, én már azt hittem, hogy a petesejtek nincsenek elzárva "hermetikusan". De ez megnyugtatott. :P

danibusz 2013.10.01. 19:50:39

@Dave(dkovari): A lényeg, amit kivettem a többiek szavából:

A nő csak a terhesség alatt károsíthatja a leendő gyermeket. Azelőtt nem, így neked marad a felelősség, hogy szentéleted legyen, mert a termelő sejtjeid taccsra mennek, és emiatt fogyatékossággal, vagy rendellenességgel szület majd gyermeked. A nőt csak a terhesség alatt kell megkérni, hogy ne folytasson önrombolást (és ezzel gyerekrombolást). :P